Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Wat is het beste hondenvoer voor je hond?

8 April
x
Wat is dit?

Je wilt je hond natuurlijk het beste hondenvoer geven. Maar er is tegenwoordig een enorm aanbod aan hondenvoer. En de vraag die veel mensen met een hond zich stellen is: wat is het beste hondenvoer voor mijn hond? Een gezonde hond is een blije hond en daarom is goed hondenvoer belangrijk voor een optimale gezondheid van je hond. In dit artikel geven we je een aantal handvatten om je te helpen de goede keuzes te maken.

Eerste functie van hondenvoeding: het geven van energie

Een bekend gezegde is dat je hond is wat hij eet. Dus als je trouwe viervoeter er goed uitziet en veel energie heeft, dan is dat een goed teken. Natuurlijk wil je dat je hond ook gezond blijft. Om hiervoor te zorgen heeft je hond goede voeding nodig. Je hond kan zich optimaal ontwikkelen als hij de ingrediënten binnen krijgt die hij ook nodig heeft. Daarom is het belangrijk om voor kwalitatief hondenvoer te kiezen. Maar welke voedingsstoffen heeft je hond allemaal nodig? Honden hebben verschillende voedingsstoffen nodig om te overleven:

  • Water
  • Vitamines
  • Vetten
  • Eiwitten
  • Mineralen
  • Koolhydraten

Het beste hondenvoer bevat alle bovenstaande voedingsstoffen. Een goede balans tussen de verschillende voedingsstoffen is belangrijk voor goed hondenvoer. Maar ook de juist hoeveelheid voedingstoffen voor jouw hond is een erg belangrijk aspect. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat de hondenvoeding is afgestemd op de behoeftes van je hond. Nadenken over de voedingsbehoefte van jouw trouwe viervoeter is dus noodzakelijk! Deze kan namelijk verschillen per ras en per levensfase.

De juiste hondenvoeding geeft energie!

Verschillende soorten hondenvoer

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten hondenvoer te verkrijgen in de winkel. Zo heb je hondenbrokken, blikvoer, gestoomd vlees, gemalen rauw vlees (ook wel kant-en-klaar vers vlees) en BARF (biologisch adequate rauwe voeding). Bij de hondenbrokken als hondenvoer kan er weer een onderscheid gemaakt worden in geëxtrudeerd, oven-gebakken en geperste hondenbrokken.

LEESTIP: hondenbrokken; geperst, geëxtrudeerd of ovengebakken

Voedingsbehoefte per levensfase van je viervoeter

Een puppy moet groeien. Om zich te kunnen ontwikkelen heeft je pup dus ook meer energie en voedingsstoffen nodig. Daarom moet een pup ook speciaal puppy hondenvoer krijgen. Veel mensen vragen zich ook af hoe lang ze hun pup het puppy hondenvoer moeten geven. Dit verschilt per hond, maar de vuistregel die wordt gebruikt is: totdat de pup 90% van zijn normale gewicht bereikt. Als een pup geen goed hondenvoer krijgt en dus niet de goede voedingsstoffen binnen krijgt, is dit nadelig voor zijn ontwikkeling.

puppyvoer
Een puppy heeft andere voedingsbehoeften dan een volwassen hond

Een volwassen hond heeft natuurlijk weer andere voedingsstoffen nodig dan een puppy. Een (jonge) volwassen hond is vaak bewegelijk waardoor hij dus voldoende energie nodig heeft. Als je hond zogend of drachtig is dan is het belangrijk om de hond extra voeding en eiwitten te geven. Een oudere hond beweegt vaak minder en daarbij is het belangrijk dat die meer ondersteuning krijgt voor de gewrichten.

Verschillende voedingsbehoefte per ras

De ene hondenras heeft weer een andere voedingsbehoefte dan de andere hondenras. Enkele hondenrassen slaan sneller vet op, terwijl andere hondenrassen hun energie juist direct gebruiken. De ene hond heeft weer meer aanleg voor overgewicht, terwijl de andere hond aanleg heeft om bewegingsproblemen te ontwikkelen. Door het juiste hondenvoer te kiezen kunnen wellicht een hoop problemen voorkomen worden. Daarom is het belangrijk om je goed te laten informeren over de behoeftes van jouw trouwe viervoeter. Zo is er speciaal hondenvoer voor grote, middelmatige en kleine hondenrassen. Of er is speciaal hondenvoer om de mobiliteit van je hond te ondersteunen.

hondenvoeding
Kies de hondenvoeding die bij jouw hond past

Nat hondenvoer of droog hondenvoer?

Er zijn ook veel mensen die zich afvragen of ze hun hond het beste nat hondenvoer of droog hondenvoer kunnen geven? Het is ook mogelijk om dit af te wisselen of eventueel met elkaar te mengen. Het is hierin belangrijk dat je je hond van hetzelfde soort droogvoer of natvoer geeft, zodat je trouwe viervoeter alle ingrediënten en voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft.

Standaard hondenvoer of dieet hondenvoer?

Het is goed om in je achterhoofd te houden dat bijna alle fabrikanten hondenvoer verschillende lijnen in hun assortiment hebben: een standaard hondenvoeding en een dieetvoeding. Hierin is het belangrijk dat je eerst met je dierenarts overlegt om speciaal hondenvoer aan je hond te geven. Vaak is het namelijk zo dat je hond behandeld moet worden of een aandoening heeft, waardoor je hond speciale voeding moet eten. Dus dieetvoeding altijd in overleg met de dierenarts geven aan je hond!

Een gezonde hond is een blije hond

Goedkoop is duurkoop en zeker bij hondenvoer! Het kopen van goed hondenvoer is een investering in de gezondheid van je hond en dus ook het geluk van je trouwe viervoeter. Veel grote hondenvoer producenten doen uitgebreid onderzoek naar voedingsbehoeften, waardoor zij goed weten wat je hond nodig heeft in elke levensfase en welk hondenvoer dus goed is voor je hond. Laat je dus goed informeren over de voedselbehoeftes van  jouw hond, waardoor je ervoor zorgt dat je je hond het beste hondenvoer geeft. Weet je nu wat je hond nodig heeft qua hondenvoer? Tegenwoordig kun je ook gemakkelijk hondenvoer bestellen online!

Gastblog geschreven door Zoo&Zo

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel