Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Wat eet een sledehond?

2 May
x
Wat is dit?

In films of tv series is vaak te zien dat sledehonden stukken vlees of vis te eten krijgen. Veel mensen denken hierdoor dat dat het enige is dat een sledehond eet, maar dat is natuurlijk niet waar. Een sledehond heeft veel energie nodig om zijn werk  te kunnen doen en hiervoor is een goede, gebalanceerde maaltijd nodig met de nodige extra’s tijdens trainingen en wedstrijden. Wat dat allemaal is, ga ik jullie vertellen in deze blog. Sledehonden tijdens wedstrijd

Trainingen & wedstrijden

Wanneer een musher en zijn sledehondenteam een training of wedstrijd gaan lopen, hebben ze hiervoor een aantal belangrijke punten bij het voeren van de honden. Doordat de honden veel energie verbruiken, moeten ze voldoende voedingsstoffen en vocht binnenkrijgen. Afhankelijk van wat de musher zijn honden voert (brok, rauw of een combinatie), worden er vrijwel altijd soortgelijke extra’s aan toegevoegd.

 • Bone broth
  Dit is een jelly of ‘soepje’ gemaakt van botten. Verschillende soorten botten (vaak botten met veel merg of kraakbeen) worden in een pan met water gedaan en voor 12, tot 24 en soms zelfs 48 uur gekookt op laag vuur. Hier word nog (natuur)azijn aan toegevoegd, zodat alle mineralen goed uit de botten getrokken worden. Nadat het lang genoeg op heeft gestaan, vormt zich de jelly of soep die dus veel goede mineralen en extra energie bevat. Door dit aan de honden te geven voor de training of wedstrijd, krijgen ze wat extra energie binnen!

  Bone Broth
  Bone Broth in de pan
 • Stukken vlees/vis
  Dit zie je voornamelijk bij de lange afstand wedstrijden, waarbij mushers met hun team er meerdere dagen over doen om de finish te bereiken. Tijdens zo’n wedstrijd kan de musher ervoor kiezen om regelmatig een stop te maken, waarbij de honden een stuk vlees of vis krijgen als extra energie. Soms wordt er ook voor gekozen om een stuk vlees of vis toe te voegen aan de maaltijd of bone broth, dit verschilt per musher.
 • Vet
  Er kan ook voor gekozen worden om extra vet, zoals lamsvet toe te voegen aan de maaltijd. Vet bevat namelijk vier keer zoveel calorieën dan bijvoorbeeld vlees en is hierdoor een uitstekende toevoeging voor extra energie.

Gewone maaltijden

Naast deze extra’s, krijgen de sledehonden natuurlijk hun gewone maaltijd. Het verschilt per musher wat de honden te eten krijgen. De een kiest gewoon voor een (high energie) hondenbrok, de ander voert volledig rauw (vaak KVV, sommigen zelfs BARF) en weer een ander voert een combinatie van beiden. Hier is natuurlijk geen goed of fout in, zolang de maaltijden gebalanceerd zijn. Zelf voer ik Nuka en River een combinatie van KVV en BARF, maar dat zijn maar twee honden. Ik ken mushers met grote teams die hun honden KVV voeren, maar ook mushers die hun honden brokken voeren. Iedereen maakt hier zijn eigen keuze in.

Afwateren

Wat eigenlijk alle mushers wel doen, is het afwateren van de honden. Hierdoor word het lichaam doorgespoeld, wat zorgt voor minder negatieve verbranding tijdens het rennen. Afwateren wil eigenlijk zeggen dat de honden ongeveer een half liter water (of bone broth) te drinken krijgen. Het afwateren wordt gemiddeld 1,5 tot 2 uur voor het rennen gedaan. Het voeren van de honden vind ruim hiervoor al plaats. Na het lopen van de trail krijgen de honden weer water of bone broth, zodat ze altijd voldoende vocht binnen hebben en daarna goed kunnen herstellen van het rennen en trekken.

Rustdagen

Wanneer een sledehond niet hoeft te werken, zal hij zijn gewone maaltijd krijgen. Er is geen extra energie nodig, omdat er die dat niet gewerkt hoeft te worden. Soms kiezen mushers er wel voor om nog wat bone broth toe te voegen aan de maaltijd. Zo kunnen de honden goed herstellen van het werk dat ze de dag ervoor hebben verricht. Wanneer er geen training of wedstrijden plaatsvinden, als er de seizoen stop is, zullen de honden ook voornamelijk hun gewone voeding krijgen zonder al teveel extra’s. De honden moeten namelijk goed op gewicht blijven en zeker niet te zwaar worden, want extra gewicht is alleen maar vervelend als ze weer moeten gaan werken.

Wat voer ik zelf?

Zoals al verteld, voer ik mijn honden een combinatie van KVV en BARF. Omdat ik maar twee honden heb, is dit goed te overzien. Ik kan goede, complete BARF maaltijden klaarmaken voor de honden. Wanneer wij niet trainen en geen wedstrijden lopen, krijgen de honden alleen hun standaard maaltijd. Wanneer we wel trainen en wedstrijden lopen, voer ik Nuka en River altijd bone broth. Dit is goed voor de gewrichten en zorgt ervoor dat ze lekker wat vocht binnen krijgen. Verder voeg ik ook regelmatig één of twee eetlepels schapenvet toe, afhankelijk van de intensiteit van de training die dag. Dit zorgt voor een beetje extra energie en ze vinden het ook nog eens extra lekker, dubbel geluk dus!

Bone Broth ingevroren
Ingevroren bone broth, klaar om aan de maaltijd toe te voegen

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Nuka & River

Een ware koekhap-ster op Animal Event! Geef koekje! x

Een ware koekhap-ster op Animal Event!

22 May Door: Nuka & River

Elk jaar gaan we met één of meerdere honden naar Animal Event. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om alleen Raya mee te nemen. Het zou voor haar de ...

Lees het hele artikel
Van één tot zes maanden Geef koekje! x

Van één tot zes maanden

31 July Door: Nuka & River

Een heel andere blog dan jullie van me gewend zijn, maar misschien wel net zo leuk! Raya is ondertussen alweer zes maanden oud en ik wilde graag een blog ...

Lees het hele artikel
De Siberische husky: werk, show en standaard Geef koekje! x

De Siberische husky: werk, show en standaard

19 June Door: Nuka & River

Sinds Raya bij ons is komen wonen, hebben we drie Siberische Husky’s in huis. Nuka, River en Raya zijn echter wel alle drie totaal verschillende husky’s! Hoe dat zo? ...

Lees het hele artikel
Veelbesproken, de Furminator Geef koekje! x

Veelbesproken, de Furminator

7 April Door: Nuka & River

Veel van jullie zullen ongetwijfeld wel eens van de Furminator gehoord hebben. Dit zou dé oplossing zijn tegen het verharen van je hond. Maar niets blijkt minder waar. Nuka ...

Lees het hele artikel