Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Wat eet een sledehond?

2 mei
x
Wat is dit?

In films of tv series is vaak te zien dat sledehonden stukken vlees of vis te eten krijgen. Veel mensen denken hierdoor dat dat het enige is dat een sledehond eet, maar dat is natuurlijk niet waar. Een sledehond heeft veel energie nodig om zijn werk  te kunnen doen en hiervoor is een goede, gebalanceerde maaltijd nodig met de nodige extra’s tijdens trainingen en wedstrijden. Wat dat allemaal is, ga ik jullie vertellen in deze blog. Sledehonden tijdens wedstrijd

Trainingen & wedstrijden

Wanneer een musher en zijn sledehondenteam een training of wedstrijd gaan lopen, hebben ze hiervoor een aantal belangrijke punten bij het voeren van de honden. Doordat de honden veel energie verbruiken, moeten ze voldoende voedingsstoffen en vocht binnenkrijgen. Afhankelijk van wat de musher zijn honden voert (brok, rauw of een combinatie), worden er vrijwel altijd soortgelijke extra’s aan toegevoegd.

 • Bone broth
  Dit is een jelly of ‘soepje’ gemaakt van botten. Verschillende soorten botten (vaak botten met veel merg of kraakbeen) worden in een pan met water gedaan en voor 12, tot 24 en soms zelfs 48 uur gekookt op laag vuur. Hier word nog (natuur)azijn aan toegevoegd, zodat alle mineralen goed uit de botten getrokken worden. Nadat het lang genoeg op heeft gestaan, vormt zich de jelly of soep die dus veel goede mineralen en extra energie bevat. Door dit aan de honden te geven voor de training of wedstrijd, krijgen ze wat extra energie binnen!

  Bone Broth
  Bone Broth in de pan
 • Stukken vlees/vis
  Dit zie je voornamelijk bij de lange afstand wedstrijden, waarbij mushers met hun team er meerdere dagen over doen om de finish te bereiken. Tijdens zo’n wedstrijd kan de musher ervoor kiezen om regelmatig een stop te maken, waarbij de honden een stuk vlees of vis krijgen als extra energie. Soms wordt er ook voor gekozen om een stuk vlees of vis toe te voegen aan de maaltijd of bone broth, dit verschilt per musher.
 • Vet
  Er kan ook voor gekozen worden om extra vet, zoals lamsvet toe te voegen aan de maaltijd. Vet bevat namelijk vier keer zoveel calorieën dan bijvoorbeeld vlees en is hierdoor een uitstekende toevoeging voor extra energie.

Gewone maaltijden

Naast deze extra’s, krijgen de sledehonden natuurlijk hun gewone maaltijd. Het verschilt per musher wat de honden te eten krijgen. De een kiest gewoon voor een (high energie) hondenbrok, de ander voert volledig rauw (vaak KVV, sommigen zelfs BARF) en weer een ander voert een combinatie van beiden. Hier is natuurlijk geen goed of fout in, zolang de maaltijden gebalanceerd zijn. Zelf voer ik Nuka en River een combinatie van KVV en BARF, maar dat zijn maar twee honden. Ik ken mushers met grote teams die hun honden KVV voeren, maar ook mushers die hun honden brokken voeren. Iedereen maakt hier zijn eigen keuze in.

Afwateren

Wat eigenlijk alle mushers wel doen, is het afwateren van de honden. Hierdoor word het lichaam doorgespoeld, wat zorgt voor minder negatieve verbranding tijdens het rennen. Afwateren wil eigenlijk zeggen dat de honden ongeveer een half liter water (of bone broth) te drinken krijgen. Het afwateren wordt gemiddeld 1,5 tot 2 uur voor het rennen gedaan. Het voeren van de honden vind ruim hiervoor al plaats. Na het lopen van de trail krijgen de honden weer water of bone broth, zodat ze altijd voldoende vocht binnen hebben en daarna goed kunnen herstellen van het rennen en trekken.

Rustdagen

Wanneer een sledehond niet hoeft te werken, zal hij zijn gewone maaltijd krijgen. Er is geen extra energie nodig, omdat er die dat niet gewerkt hoeft te worden. Soms kiezen mushers er wel voor om nog wat bone broth toe te voegen aan de maaltijd. Zo kunnen de honden goed herstellen van het werk dat ze de dag ervoor hebben verricht. Wanneer er geen training of wedstrijden plaatsvinden, als er de seizoen stop is, zullen de honden ook voornamelijk hun gewone voeding krijgen zonder al teveel extra’s. De honden moeten namelijk goed op gewicht blijven en zeker niet te zwaar worden, want extra gewicht is alleen maar vervelend als ze weer moeten gaan werken.

Wat voer ik zelf?

Zoals al verteld, voer ik mijn honden een combinatie van KVV en BARF. Omdat ik maar twee honden heb, is dit goed te overzien. Ik kan goede, complete BARF maaltijden klaarmaken voor de honden. Wanneer wij niet trainen en geen wedstrijden lopen, krijgen de honden alleen hun standaard maaltijd. Wanneer we wel trainen en wedstrijden lopen, voer ik Nuka en River altijd bone broth. Dit is goed voor de gewrichten en zorgt ervoor dat ze lekker wat vocht binnen krijgen. Verder voeg ik ook regelmatig één of twee eetlepels schapenvet toe, afhankelijk van de intensiteit van de training die dag. Dit zorgt voor een beetje extra energie en ze vinden het ook nog eens extra lekker, dubbel geluk dus!

Bone Broth ingevroren
Ingevroren bone broth, klaar om aan de maaltijd toe te voegen

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Nuka & River

Husky's met warm weer - onze tips Geef koekje! x

Husky's met warm weer - onze tips

6 juni Door: Nuka & River

Hoe gaan wij om met de hete dagen Het is weer van dat typisch Nederlandse weer. Afgelopen week was het koud, nat en winderig, maar deze week tikt de ...

Lees het hele artikel
Ons favoriete wandelplekje, dichtbij huis Geef koekje! x

Ons favoriete wandelplekje, dichtbij huis

25 februari Door: Nuka & River

Ik vind het heerlijk om met de honden een paar uur te gaan wandelen. In de buurt zijn er verschillende bossen en heides waar ik regelmatig ga wandelen, maar ...

Lees het hele artikel
Mushen: Voor, tijdens en na Geef koekje! x

Mushen: Voor, tijdens en na

17 december Door: Nuka & River

Zoals jullie wel weten, doe ik aan mushing samen met Nuka en River. Eerder heb ik al een blog geplaatst over het aanvragen van een trekontheffing: waarom, hoe en ...

Lees het hele artikel
Mushen, wat te doen voordat je begint? Geef koekje! x

Mushen, wat te doen voordat je begint?

5 oktober Door: Nuka & River

Elk jaar begint rond de herfst het mushing seizoen weer. Trainingen worden weer opgebouwd en teams worden klaargestoomd voor de eerste wedstrijden. Echter kun je niet zomaar met elke ...

Lees het hele artikel