Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Wat voer ik? BARF!

21 April
x
Wat is dit?

Vaös staat al sinds hij twee is op een rauw dieet. De overstap naar een Amerikaans BARF dieet was voor Vaös dus niet mega groot. Hij was immers al gewend aan het verteren van rauw voedsel. Voor mij was het een ander verhaal want er komen wel wat dingen kijken bij het voeren van een gebalanceerd BARF dieet. Je moet een strikte berekening volgen en voldoende afwisselen in diersoorten maar denk ook bijvoorbeeld aan de afwisseling in rood en wit vlees. Het voeren van BARF is dus niet iets wat je zonder je er in te verdiepen kunt gaan doen. Wil je de overstap maken ga dan opzoek naar iemand die jou hierbij kan helpen. Daarnaast kun je op https://perfectlyrawsome.com/ heel veel vinden over een gebalanceerde rauwe voeding.

Ik heb iemand gevonden die mij kon helpen en samen zijn we toen een geschikt dieet voor Vaös in elkaar gaan puzzelen. Alles werd stapje voor stapje uitgelegd en het werd voor mij steeds duidelijker. Bij Vaös was het wel even puzzelen omdat wij toen we overstapten ook meer zijn gaan sporten dus met name de calorie inname was even zoeken. Op dit moment hebben we de balans gevonden en krijgt meneer 600 gram inclusief groente per dag. Een heerlijk volle bak dus en hij heeft dus echt een verzadigd gevoel na het eten.

voerbak BARF

Ik vind het erg belangrijk te weten wat ik voer. Bij een BARF dieet weet je precies wat je voert en waarom je het voert. Dat was voor mij ook een grote drijfveer om van brok naar KVV over te stappen. En nu toch de overstap te maken naar BARF. Daarbij is het verteringsstelsel van een hond gemaakt voor het verteren van vlees. Dat merk ik vooral qua ontlasting. Deze is veel minder, deze is stevig waardoor de anaalklieren ook goed geleegd worden en deze stinkt veel minder erg. Ze kunnen dit dieet dus optimaal verwerken.

Je kunt goed zien wat je hond lekker vindt

Het andere grote voordeel is dat je echt kunt zien wat de hond lekker vindt en wat niet. Als je een selectiebord maakt en dus alle soorten vlees, vis, bot en groente los van elkaar neerlegt ga je de voorkeur van de hond zien. Ze kunnen dan niet alles snel opeten en ze selecteren dus eerst de dingen die ze lekkerder vinden dan de rest. Zo vind Vaös fazant bijvoorbeeld heel lekker maar konijn vindt hij echt niet lekker. Bij het eten van konijn moet ik hem echt aanmoedigen maar helaas voor hem moet ik het af en toe voeren omdat wit vlees ook een essentieel onderdeel is van een gebalanceerd dieet. Qua wit vlees hebben we weinig keuze omdat ik kip vermijd.

BARF

Tanden

Een andere fijne bijkomstigheid is dat deze manier van voeren zorgt voor een natuurlijke manier van “tandenpoetsen”. Het gebit van een hond zou zo moeten scharen dat het in combinatie met deze manier van voeren zorgt dat het gebit gereinigd wordt. Nu gaat deze vlieger voor een hoop honden al niet meer op omdat de mond te klein is waardoor de elementen niet meer staan zoals de natuur het bedoeld heeft. Toch denk ik dat alle kleine beetjes helpen want bij honden met een goed scharend gebit zie je wel degelijk dat de tanden een stuk schoner zijn. Er zijn honden die meer aanleg hebben om vieze tanden te krijgen maar met een rauw dieet en zorgvuldig gekozen kauwsnacks kan het gebit goed onderhouden worden. Lijkt dit niet genoeg te doen kun je ook altijd nog de tanden gaan poetsen naast het zorgvuldig kiezen van voeding en kauwsnacks.

Mealpreppen voor honden

Eén keer per maand is het voor mij tijd om een bestelling te plaatsen en dan een avond te gaan “preppen”. Dit is misschien wel de reden dat veel mensen toch niet beginnen aan het voeren van een barfdieet omdat dit een tijdrovende klus is. Daarbij zie je dus echt waar je vlees vandaan komt en ook dat vinden veel mensen net iets te. Maar uiteindelijk weten we allemaal dat vlees niet aan bomen groeit.

Ik sta als ik voor een maand aan maaltijden ga verdelen zo’n 3 uur in de keuken. Het kost veel tijd omdat je alles moet nawegen om te zorgen dat je ook daadwerkelijk voert wat je berekend hebt. Vervolgens heb je 31 bakjes of zakjes waar je dit allemaal in gaat verdelen. De organen moet je vaak in kleinere stukjes delen omdat deze een kleiner gedeelte van het dieet dekken. Het vlees, afhankelijk van wat het is, kun je vaak heel laten of is al voorgesneden.

https://www.instagram.com/p/B9KdVVGpl7c/

Bewust zijn van wat je voert

Dit is voor mij het meest belangrijke dat ik je wil meegeven. Mensen voeren te vaak zonder dat ze enig idee hebben wat ze nu eigenlijk voeren. In veel brokken zitten toevoegingen die niet nodig zijn om het dieet compleet te maken. Ook is de informatie over wat er nou precies in de brok zit vaak niet transparant. Het blijft dus gissen wat je nu daadwerkelijk voert. Ook staan veel mensen er niet bij stil dat snacks die je voert ook onderdeel zijn van het dieet. Dit zorgt ervoor dat heel veel huisdieren overgewicht hebben. “Ja maar, ik voer hem echt maar 150 gram per dag”. En dan vergeten ze alle dik makers die ze tussen door ook aanbieden. Dus het bewust worden van wat voer ik aan mijn dier in hoeveelheid maar ook in nutriënten.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Vaös & Lein

Jouw acties hebben gevolgen Geef koekje! x

Jouw acties hebben gevolgen

12 December Door: Vaös & Lein

Zoals vele van jullie weten kan ik me erg irriteren over het onverantwoorde gedrag van veel honden eigenaren. Toch heb ik me er bij neergelegd dat veel mensen gewoon ...

Lees het hele artikel
Raseigenschappen Stafford Geef koekje! x

Raseigenschappen Stafford

17 December Door: Vaös & Lein

Raseigenschappen van Staffords. Veel mensen zeggen dat pups blanco geboren worden. Qua ervaringen is dat waar maar ze hebben natuurlijk wel een bepaald genen pakketje meegekregen. Op dat genen ...

Lees het hele artikel
Je hond aanlijnen, is dat echt zo lastig? Geef koekje! x

Je hond aanlijnen, is dat echt zo lastig?

23 November Door: Vaös & Lein

Nee, is de eerste gedachte die wellicht in je opkomt. Helaas, lijkt het voor heel veel mensen toch echt vreselijk lastig hun hond aan te lijnen. Vandaag nog liep ...

Lees het hele artikel
Gebitsverzorging hond Geef koekje! x

Gebitsverzorging hond

18 April Door: Vaös & Lein

In februari, de maand van het gebit, staat het gebit van zowel hond als kat centraal in de meeste dierenklinieken. Dit wordt gedaan om mensen er bewust van te ...

Lees het hele artikel