Zoeken
Generic filters
Exact matches only

De Siberische husky: werk, show en standaard

19 June
x
Wat is dit?

Sinds Raya bij ons is komen wonen, hebben we drie Siberische Husky’s in huis. Nuka, River en Raya zijn echter wel alle drie totaal verschillende husky’s! Hoe dat zo?

3 verschillende soorten Husky’s

Nou, er zijn makkelijk gezegd drie verschillende soorten husky’s: De werklijn husky, de showlijn husky en de standaard husky (zogenoemde huis-tuin-en-keuken husky). Wat de grootste verschillen tussen deze husky’s zijn leg ik uit in deze blog!

Werklijn Siberische husky

Zoals de naam het al zegt, is deze husky gefokt om veel en goed te kunnen werken. De werklijn husky’s worden gebruikt in de sledehondensport om karren, steps, sleeën en nog meer te trekken. Deze husky is vaak iets kleiner dan de gemiddelde husky, heeft een smallere bouw en langere poten. Op deze manier kunnen ze hun lichaam perfect benutten voor het zware werk dat ze verrichten! Bij het fokken van deze husky’s wordt er goed gekeken naar de bouw van het lichaam, prestatie en werkdrive. Het is namelijk niet gewenst als je een husky hebt die moet werken voor een kar, maar dit niet graag doet. Dit kan het hele team in de war brengen, wat niet ten goede komt van het trainen en de wedstrijden.

Gezondheid, werkdrive en prestatie

Het is ook niet gewenst als een husky niet de goede bouw of gezondheid heeft. Een husky met bijvoorbeeld heupproblemen zal je namelijk niet willen laten werken, omdat dit pijn kan veroorzaken en meer schade kan doen aan het heupgewricht. Vaak verschilt het per musher ook wat voor werklijn husky’s zij gebruiken en/of fokken. Zo zullen de sprint-types er wat tenger uitzien dan de mid-distance en long-distance types! Bij de werklijn wordt dus voornamelijk gekeken naar gezondheid en prestatie binnen het ras!

werklijn husky
De werklijn husky

LEESTIP: Mushing wat te doen voordat je begint

Alaskan husky

Steeds vaker hoor je ook over een andere soort husky; namelijk de Alaskan Husky. Deze husky lijkt vaak minder op de typische Siberische Husky die veel mensen kennen, omdat deze honden vrijwel alleen voor het werken gefokt worden. Deze husky’s zijn erop gefokt om goed te kunnen werken en heel snel te kunnen lopen, niet voor hun looks en ook niet om lekker de hele dag op de bank te hangen. De Alaskan husky is vaak een mix tussen verschillende rassen, die ervoor zorgen dat er een hond uit komt die heel goed en hard kan werken. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de Alaskans voor de distance en de Alaskans voor de sprint. Beiden types hebben namelijk een andere combinatie van rassen in zich. De Alaskans voor de sprint zullen bijvoorbeeld meer pointer in zich kunnen hebben dan de Alaskans voor de distance.

Showlijn Siberische Husky

De showlijn husky ziet er heel anders uit dan een werklijn husky. Deze huskies hebben vaak een dikkere vacht, zijn wat breder gebouwd en hebben kortere poten dan de werklijn. Het belang van de showlijn husky is om te voldoen aan de rasstandaard. Deze husky’s worden tijdens hondenshows beoordeeld op onder andere gangwerk, bouw van het lichaam en vachtlengte- en kleur. Showlijn husky’s hebben in de meeste gevallen niet de drive van een werklijn, maar kunnen zeker ook voor een kar staan wanneer ze de drive tonen en graag willen werken!

showlijn husky
De showlijn husky

Standaard Siberische Husky

De standaard husky, ook wel Huis-Tuin-Keuken husky genoemd, is een husky die niet bij de showlijn of werklijn past. Bij deze husky’s is er vaak niet op de rasstandaard of op werkdrive gefokt en veel van deze husky’s zullen ook geen stamboom hebben. Tegenwoordig zijn veel van deze husky’s erg groot, groter dan de standaard als maximaal aangeeft. Daarnaast hebben ze vaak een wat kortere rug, kunnen ze een langere vacht hebben (de zogenoemde wooly vacht) en kan het zijn dat hun staart in een krul wordt gedragen. Dit zijn dingen die volgens de rasstandaard niet mogen, maar door het niet fokken op standaard en fokken op wat mensen mooi vinden is deze husky ontstaan. Vaak zijn ze iets makkelijker en rustiger en daardoor beter geschikt om in huis te houden dan bijvoorbeeld een werklijn husky.

huis tuin en keuken husky
De standaard husky

Soorten husky’s

Zelf heb ik van alle drie de soorten een hond in huis. Ik heb bewust gekozen voor een puppy uit een werklijn. Wij doen aan mushing en lopen ook wedstrijden. Hoe meer werkdrive hoe beter. Raya is dus een werklijn husky. Nuka is een huis-tuin-en-keuken husky, maar ook zij staat voor de fiets, de step en de kar. River is 50% showlijn en 50% werklijn.

Welke husky zou bij jou het beste passen? Ik vind het zelf heerlijk om een druktemaker in huis te hebben die heel erg graag wil werken. Dat merk ik nu al bij Raya en ik vind het heerlijk. Zelf kan ik niet wachten totdat zij voor de kar mag gaan staan met River en Nuka!

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Nuka & River

Een ware koekhap-ster op Animal Event! Geef koekje! x

Een ware koekhap-ster op Animal Event!

22 May Door: Nuka & River

Elk jaar gaan we met één of meerdere honden naar Animal Event. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om alleen Raya mee te nemen. Het zou voor haar de ...

Lees het hele artikel
Van één tot zes maanden Geef koekje! x

Van één tot zes maanden

31 July Door: Nuka & River

Een heel andere blog dan jullie van me gewend zijn, maar misschien wel net zo leuk! Raya is ondertussen alweer zes maanden oud en ik wilde graag een blog ...

Lees het hele artikel
Veelbesproken, de Furminator Geef koekje! x

Veelbesproken, de Furminator

7 April Door: Nuka & River

Veel van jullie zullen ongetwijfeld wel eens van de Furminator gehoord hebben. Dit zou dé oplossing zijn tegen het verharen van je hond. Maar niets blijkt minder waar. Nuka ...

Lees het hele artikel
De droom van mij en mijn sledehonden Geef koekje! x

De droom van mij en mijn sledehonden

11 January Door: Nuka & River

Vandaag geen informatieve blog, maar eens wat anders! Het leek me leuk om eens te schrijven over een grote droom die ik heb en ooit hoop waar te maken. ...

Lees het hele artikel