Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Wandelen in Limburg - Nationaal park de Meinweg

10 March
x
Wat is dit?

Het is tijd voor deel drie van onze blog reeks ‘’Wandelen in Limburg’’. Dit keer nemen wij jullie graag mee naar Midden-Limburg, namelijk naar Nationaal park De Meinweg in Herkenbosch.

Over Nationaal park de Meinweg

Nationaal park de Meinweg ligt in Midden-Limburg en is 1800 hectare groot. Het wordt aan drie kanten omsloten door Duitsland. De Meinweg is vooral bekend vanwege het prachtige wisselende terrassenlandschap. Ook is er een mooie afwisseling in flora en fauna. Zo zijn er bijvoorbeeld 266 verschillende paddenstoel soorten reeds omschreven in dit gebied. Ook leven er een hoop reptielen en amfibieën, zo kun je er onder andere de volgende reptielen treffen: de adder, zandhagedis, levend barende hagedis, hazelworm en gladde slang. En de onder andere de volgende amfibieën: de heikikker, knoflookpad, alpenwatersalamander en vinpootsalamander. Een vruchtbare grond dus voor verschillende levensvormen. Zelf heb ik al een aantal salamanders en padden mogen tegenkomen.

Met de hond wandelen Nationaal Park de Meinweg
Bumper vindt het heerlijk om de paden te verkennen

De Meinweg heeft zoals hierboven genoemd diverse terrassen, het totale verschil van deze terrassen in hoogte is maar liefst 50 meter. Op de terrassen zijn ook twee beekdalen ontstaan, het dal van de Roode beek en de Boschbeek. Deze worden nog aangevuld door een tal van vennetjes die terug zijn vinden in het gehele gebied.

Behalve wandelen is het ook een prachtig gebied voor te fietsen of te paard een tocht af te leggen. Er zijn voor te fiets, te paard en te voet verschillende routes uitgezet door de beheerders van het park. De wandelpaden zijn de paden die wij zelf bezoeken, natuurlijk samen met de jongens. De uitgezette routes verschillen van 2 km tot 15 km. De routes zijn te downloaden via de site van VVV Midden-Limburg. Zelf ben ik tot nu toe elke keer zelf gaan wandelen en de omgeving gaan verkennen, nog geen enkele keer heeft dit gebied ons teleur gesteld.

Brand

Belangrijk om te weten is dat er in april 2020 een grote brand is geweest in de Meinweg. Dit heeft er toe geleid dat 200 hectare verwoest is geraakt. De brand is ontstaan op maandag 20 april 2020 en hierdoor is de Meinweg een tijd gesloten geweest. Tot en met de donderdag zijn 4.200 omwonende in verband met de koolmonoxide die vrij kwam elders onder gebracht geworden. Dit toont absoluut aan hoe erg de brand is geweest. De brand heeft zijn sporen achter gelaten in het gebied, maar gelukkig begint het nu langzaam aan te herstellen. De gebieden waar de brand is geweest zijn duidelijk te herkennen aan de verschroeide grond en bomen. Het is een apart aangezicht om te zien hoe de brand hier de natuur verwoest heeft. Tegelijkertijd is het ook prachtig om elke keer weer te zien hoe de natuur zichzelf aan het herstellen is in dit gebied. 

– Tip: wanneer je Nationaal park de Meinweg bezoekt, klim ook eens omhoog in de toren. Deze geeft prachtige vergezichten! –
Lewis bij de uitkijktoren

Onze bezoeken

Elke keer als wij de Meinweg bezoeken probeer ik een andere route te volgen. De ene keer meer heidegebied met zand en een andere keer juist een bospad. Het gebied van de Meinweg biedt zo een prachtig landschap dat het ondertussen een plek is geworden waar wij ons zelf laten verrassen. Ik parkeer zelf het vaakst bij de manege het Venhof. Hier kun je de auto parkeren en in de zomer genieten van een lekker drankje op het terras. Of nu in Corona tijd van woensdag tot en met zondag van een drankje of snack to go. 

Een groot voordeel van de Meinweg is ook dat je er rustig kunt wandelen zonder al te veel mensen tegen te komen. Er zijn aparte routes voor fietsers en paarden waardoor ik deze mooi kan omzeilen. Fender wil namelijk nog wel eens schrikken wanneer een mountainbiker langs ons af komt racen. Ook qua zwerfvuil is er vrijwel niets te vinden, paden zijn goed toegankelijk en routes goed aangegeven. Delen van de Meinweg vallen onder een stilte gebied, hier kun je echt heerlijk dwalen en genieten van de rust. Je zult hier dan ook vrij weinig mensen en honden tegenkomen.

Even een frisse duik nemen

Ons oordeel

De Meinweg is voor ons een dikke 40 minuten rijden, maar nu we niet naar België mogen (wandelen valt niet onder noodzakelijk reizen) is het bij uitstek onze favoriete wandelplek. Er is een stukje losloop gebied waar Fender zich met zijn vriendjes kan uitleven maar grotendeels is er aanlijnplicht. Het is een verademing om er met Bumper te wandelen gezien de stukken waar deze plicht geldt de meeste honden ook echt aangelijnd lopen. Ik ben dan ook op bijna elk bezoek wel een boswachter tegen gekomen die hier op controleert. Maar ook begeleid deze fietsers naar de fietsroutes evenals ruiters naar ruiterpaden. Dit zorgt er voor dat er rust in het gebied is en dat het voor een natuurgebied eigenlijk heel georganiseerd is! 

Als wij de Meinweg een cijfer moeten geven dan is dit een 8.5, zoals ik al aangaf is het een van mijn favoriete wandelgebieden in Limburg. Het verschil in landschappen, de orde, de rust en de schoonheid van de natuur zijn punten waar wij alleen blok voor zijn gevallen. Wij zullen er dan ook nog vaak te vinden zijn. 

Zijn jullie al eens bij Nationaal park de Meinweg geweest?
We lezen graag jullie ervaring in de comments.

Liefs Bumper en Fender.
The Newfy Brothers.

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Bumper & Novi

Riverwood Bite Box hondensnacks Geef koekje! x

Riverwood Bite Box hondensnacks

12 April Door: Bumper & Novi

De Riverwood Bite Box is een doos vol met verschillende natuurlijke hondensnacks. Vaak sta ik urenlang te kiezen in een winkel of verschillende websites af te struinen naar de ...

Lees het hele artikel
De beste grote broer Geef koekje! x

De beste grote broer

11 March Door: Bumper & Novi

Novi was een lichtpuntje in een hele donkere tijd voor ons gezin, met zowel mij als Bumper ging het niet goed na het overlijden van Fender. Bumper was niet ...

Lees het hele artikel
Oh, wat een jaar! Geef koekje! x

Oh, wat een jaar!

30 December Door: Bumper & Novi

Ik denk dat ik het netjes uitdruk als ik zeg dat 2021 een bewogen jaar was voor iedereen, zo ook voor ons. Nu 2021 bijna is afgelopen wil ik ...

Lees het hele artikel
Wij zijn gestart met canicross! Geef koekje! x

Wij zijn gestart met canicross!

24 December Door: Bumper & Novi

Wij zijn begonnen met canicross. In de maanden april tot en met oktober zijn we actief bezig met waterwerken. Hiervoor trainen we twee keer per maand op de Betuwe. ...

Lees het hele artikel