Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Urban is aan het BAT-ten!

16 August
x
Wat is dit?

Wat is Urban aan het doen? Studeren voor vleermuis? Of aan het trainen voor de nieuwste Batman film? Ik moet toegeven, de naam deed mij in eerste instantie ook een wenkbrauw laten optrekken, maar toen ik eenmaal doorhad wat deze methode inhield werd ik eigenlijk alleen maar enthousiaster!

In mijn vorige blog vertelde ik al het een en ander over Urban en zijn reactieve gedrag naar andere honden toe, uit de reacties op de blog bleek dat er veel interesse was over meer uitleg over de
BAT 2.0 methode van Grisha Stewart. In juni dit jaar ben ik naar een 2-daags seminar in Gent (België) geweest. Grisha heeft ons toen veel geleerd over de door haar ontwikkelde methode en ik wil jullie daar graag wat meer over vertellen.

Voordat ik het seminar bezocht, had ik haar boeken al gelezen en You-tube video’s bekeken.
Deze video’s geven veel informatie over BAT 2.0. Grisha’s You-tube kanaal vind je hier.

Haar boeken ‘De officiele Ahisma-gids voor honden’ en ‘BAT 2.0’ zijn beide goede naslagwerken voor iedere hondenbezitter.
De Ahisma gids geeft de lezer zeer veel tips en advies over het dwangvrij opvoeden en begeleiden van de hond. Het boek bevat veel verduidelijkende illustraties en foto’s. Grisha legt onder andere op een voor iedereen te begrijpen wijze uit hoe honden leren, hoe de hond communiceert, etc etc
Het boek BAT 2.0 is een echt ‘doe-boek’, daarmee bedoel ik dat je het geleerde meteen kan proberen in de praktijk. Ook dit boek staat vol met illustraties, foto’s en is duidelijk geschreven. Het mooie extra toevoeging aan dit boek is, dat er stukjes in staan voor de hondenprofessionals, om een training wat meer uit te diepen.

Wat is nu precies BAT 2.0?

BAT staat voor Behavior Adjustment Training (het ombuigen van gedrag) en is door Grisha ontwikkeld om honden en mensen te helpen beter met elkaar samen te leven. BAT kan gebruikt worden om je hond te helpen bij problemen met angst, agressie en/of frustratie, maar ook om te voorkomen dat je pup reactief gedrag ontwikkeld. BAT is toepasbaar bij honden van alle leeftijden, je kunt er op ieder moment mee starten.
Mensen die gewend zijn de leiding te nemen tijdens een wandeling of met lijncorrecties te werken, zullen een complete omslag moeten maken met deze methode. Honden een eigen stem geven is de missie van Grisha Stewart. Door de hond meer controle over hun gevoel van veiligheid te geven, verminder je reactiviteit.
BAT geeft je hond de kans om op een veilige manier met zijn omgeving om te gaan, in zowel emotioneel als fysiek opzicht.

De drie belangrijkste principes bij BAT zijn:
1. Geef de hond de kans om rustig rond te lopen en informatie over de prikkel te verzamelen. De hond bepaalt wanneer hij de prikkel wil naderen en verder wil gaan, zolang dit veilig kan.
2. Let voortdurend op stresssignalen en probeer stress te verminderen
3. Verminder stress buiten de trainingssituatie door middel van management om terugval te voorkomen. Hierbij ligt de focus op het arrangeren van een veilige omgeving.

BAT in de praktijk

Met BAT loopt je hond in een tuig aan een lange lijn van 5 meter. Met de aangeleerde lijntechnieken die in het boek beschreven staan, kan je gelijk al gaan oefenen. Ik moet echter bekennen dat ik blij was met Grisha’s uitleg tijdens het seminar. We konden deze dagen mooi droog oefenen op elkaar. Dit gaf hilarische toestanden; al die cursisten die buiten met elkaar aan de lijn rondliepen. De mensen daar zullen wel gedacht hebben….
In het kort komt het erop neer dat de hond door de lange lijn een gevoel van vrijheid en veiligheid geeft. Hij heeft de keuze om te kiezen welke kant hij op wilt. Door de lange lijn kan de begeleider de hond behoeden voor gevaarlijke en/of stressvolle situaties. In het boek zijn handige tools omschreven om de hond uit zulke situaties te houden.

Grisha hanteert een stressmeetlat, uitgaande van een hond op het strand. De groene zone staat voor de hond die in het zand loopt met een ontspannen lichaam (die zijn omgeving lekker aan het onderzoeken is), tot aan de rode zone, waarbij de hond onder water staat (hij is overprikkeld en vertoond veel stresssignalen). Hiertussen zitten nog de blauwe, gele en oranje zone.
In de ideale situatie loopt je hond continu in de groene zone, tijdens een trainingssituatie is dit het doel.

Hoe werk ik nu met Urban met BAT?

BAT lijkt vrij moeilijk als je het zo leest, het valt me ook niet mee om alles zeer beknopt in een blog te omschrijven. Ik kan eigenlijk alleen maar aanraden om veel video’s van Grisha te kijken en wanneer je enthousiast bent geraakt de boeken aan te schaffen.
Met Urban werk ik zoveel mogelijk met BAT, ik heb hiervoor een speciaal Y-tuig aangeschaft en een mooie 5 meter lijn die niet schuurt of te dun is. Heb je een platte lijn of een te dunne lijn, dan gaat dat zeer doen aan je handen. Het is even een investering, maar dan heb je ook wat. Je handen zullen je dankbaar zijn 😉

Wanneer ik ga BAT-ten heb ik geen speciaal rondje voor ogen dat ik wil gaan wandelen, dit is niet mogelijk want de hond leidt. Voor veel hondeneigenaren een vreemde gewaarwording, maar het went! Het doel is dat de hond ontspannen rondloopt, lekker snuffelend in het gras. De hond heeft geen last van de lijn. Wanneer we een prikkel tegenkomen, zeg bijvoorbeeld een hond in Urban zijn geval, dan blijven we op een afstand waarop hij nog met ontspannen houding kan kijken (groene zone) en weer verder snuffelt. Is de prikkel te dichtbij waardoor hij meer gespannen raakt, dan creëren we meer afstand. Is Urban nog steeds ontspannen en de prikkel komt dichterbij, dan doe we niks. De hond bepaalt dus zelf wat hij doet. Ik help Urban alleen wanneer hij de waterkant nadert (gele zone) om hem zo op het droge te houden en dus in ontspannen toestand. Dit kan door een simpel ‘Genoeg?’ te zeggen. Bij het naderen van een prikkel is het belangrijk dat dit niet gebeurd in een rechte lijn, maar altijd met ruime een boog. Wanneer je elkaar rechtstreeks nadert is oogcontact en staren/fixeren een mogelijkheid, wat al de nodige stress kan opleveren.
Ik probeer niet te lang met hem te BAT-ten (10 tot 15 minuten) en altijd de training positief af te sluiten. Een normale trainingssessie behoor je te doen met een helper-hond in een gearrangeerde omgeving. Omdat ik die mogelijkheden niet heb, doe ik het op deze wijze. Vaak ‘volgen’ Urban en ik een andere hond op afstand, om zo te trainen. Waar ik wel op let is dat ik op een plek ben waar ik veel uitwijkmogelijkheden heb om zo genoeg afstand te nemen.

Ik BAT nu een kleine 2 maanden met Urban, het was even wennen voor zowel mij als Urban, maar het is zeker een methode waaraan we heel veel hebben!
Wanneer je zelf aan de slag wilt gaan en hierbij begeleiding wilt hebben van een BAT instructeur, kijk dan op GrishaStewart.com voor een gecertificeerd BAT instructeur in jou omgeving.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Urban

Wandelen in Brielle Geef koekje! x

Wandelen in Brielle

11 May Door: Urban

Gisteren zijn Urban en ik eens een keer richting Brielle gereden om een wandeling te maken over de stadswallen om het stadje heen. Tot mijn schaamte moet ik bekennen ...

Lees het hele artikel
Help, ik heb een puber! Geef koekje! x

Help, ik heb een puber!

19 December Door: Urban

Lezing Sam Turner ‘De invloed van hormonen op de ontwikkeling van de jonge hond’ Zaterdag 15 december deed ik weer eens wat anders op mijn zaterdagavond. In plaats van ...

Lees het hele artikel
Boek review ‘Kijk eens naar je hond’ van Monique Bladder Geef koekje! x

Boek review ‘Kijk eens naar je hond’ van Monique Bladder

21 November Door: Urban

Een tijdje terug lag er in onze brievenbus een heel leuk pakketje van The Dog Pen. Urban was gelijk al helemaal blij, want de laatste keer dat dit het ...

Lees het hele artikel
Urban is aan het hooperen! Geef koekje! x

Urban is aan het hooperen!

22 October Door: Urban

Sinds een aantal weken zijn Urban en ik druk met een nieuwe hobby, we zijn namelijk gestart met Hoopers! We zijn in contact gekomen met deze leuke hondensport door ...

Lees het hele artikel