Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Die van mij doet niks hoor!

20 October
x
Wat is dit?

Pas geleden had ik een aantal dagen achtereen een rot-situatie tussen Wiske en een andere hond die ‘niets deed’. Een van die situaties was als volgt. Ik kwam iemand tegen op een kort recht stukje pad waar honden aangelijnd horen en je niet kunt uitwijken van elkaar. Ik liet Wiske aan de buitenkant van mij lopen zodat ze de ruimte heeft. Na erg lang trainen kan zij rustig doorlopen in dit soort situaties zolang er geen contact gemaakt wordt met de andere hond. Ik zie dat de eigenaar van de andere hond de lijn laat vieren en ‘toe maar’ zegt. Nog voor dat ik ‘doe maar niet’ kan zeggen, hangt er een Berner Sennen grommend boven Wiske.
‘Hij doet niks hoor, hij gromt alleen maar, meer niet!’

Het lijkt alsof sommige mensen denken dat er niets tussen spelen en ernstig gewond raken zit. De hond deed duidelijk wel wat, het was in heel z’n lichaamstaal te zien, en ook bij Wiske!
De laatste tijd is er veel aandacht voor probleemgedrag bij honden, zoals honden die uitvallen aan de lijn en agressie vertonen. Er zijn een hoop zeer goede boeken over verschenen, zoals ‘Kijk eens naar je hond’ van Monique Bladder (waarover later nog een blog volgt) of ‘Oog voor Honden’ door o.a. Sasha Graus. Ook hondenscholen besteden er meer aandacht aan, en veel mensen doen aan BAT met hun hond. Door die aandacht merk ik dat mensen bereid zijn afstand te houden en rekening met je te houden wanneer je zelf met een uitvallende hond loopt en aangeeft ruimte nodig te hebben, en dat is super. Maar als je met een hyper blij-uitziend hondje loopt, en je wilt afstand houden, dan wordt er enorm moeilijk over gedaan. ‘Ze moeten toch gewoon even kennismaken, die van mij doet niks hoor,  en die van jou is blij!’

Wiske lijkt misschien wel vrolijk en blij, maar is een onzekere hond die nerveus wordt van aangelijnd contact met grotere reuen en contact met honden die uitvallen aan de lijn. En daar lees ik dus veel minder over. Onzekerheid is geen emotie of gedrag, het is een persoonlijkheidskenmerk. Persoonlijkheid verander je lastiger dan een emotie. Door haar onzekerheid is ze snel opgewonden, zeker in voor haar spannende situaties. Door aangelijnd contact met bepaalde honden vult haar stress-emmer zich razendsnel. Dat wil ik voorkomen, juist omdat ik de onzekerheid geen angst wil laten worden. Dus terwijl ze rustig langs zelfs de meest heftig uitvallende honden kan lopen, wordt ze hyper door aangelijnd contact. Veel mensen denken dat ze dan ‘superblij’ is, maar dat is ze niet, het is puur onzekerheid. Ze weet zich geen houding te geven. We zijn dus hard met haar aan het trainen om zelfverzekerder te worden.


Hoe we dit trainen?

Op onze puppycursus 2 jaar terug werd ons geleerd nieuwe spannende situaties aan te pakken op zo’n manier dat de hond de prikkel opmerkt, maar het niet erg vindt (the dog notices, but does not mind). Op dat punt wijs je naar de prikkel, zegt ‘check’ (of iets anders) en beloont de hond. Zo kun je beginnen met trainen met aandacht houden, en langzaamaan kun je de afstand tussen je hond en de prikkel verkleinen. Ook bij BAT wordt deze methode van afstand houden en verkleinen gebruikt, alleen wordt daar in plaats van een ‘check’ aanleren, de hond bezig gehouden met snuffelen of ander leuks. Zo legt de hond de connectie tussen de prikkel en leuke dingen doen.

Op deze manier hebben we Wiske op veel punten zeker kunnen maken en ook kunnen leren om rustig te blijven als andere honden aangelijnd langs haar lopen. Zelfs als ze uitvallen. De laatste stapt hier in, rustig blijven als ze snuffelen, is lastiger. Heel veel honden zijn überhaupt niet gediend van aangelijnd contact omdat ze op die manier geen vrijheid hebben, heel logisch! Naar mijn idee is het veel handiger mensen te leren aangelijnd contact te vermijden. Dat werkt in ieders voordeel.
Sommige honden dragen iets geels, met als doel het signaal te geven afstand te houden. Wij hebben het geprobeerd, maar kregen meer vragen en opmerkingen dan begrip.

Een ander onderdeel is rust creëren. Het komt geregeld voor dat iemand toch aangelijnd contact forceert of er een rot-situatie ontstaat zoals ik hierboven beschreef. We wonen nu eenmaal in een zeer drukke stad, in een wijk met enorm veel honden. Daarom bouw ik rust in. Ik loop op rustige tijden, zet haar neus aan het werk en als het even kan vermijd ik situaties waar ik andere honden niet kan ontwijken. Want hoewel het opgewonden gedrag snel over lijkt, stapelt het op als stress in haar lijf. Dat stress-emmertje moet eerst weer even leeg.

Zelfverzekerd maken doen we door haar oplossend vermogen te trainen. Met puzzels en speurspelletjes bijvoorbeeld. Denk aan voertjes zoeken buiten, maar ook hondenpuzzels oplossen of een verloren apport tijdens de wandeling. Ze leert erdoor te vertrouwen op zichzelf. Ook kijken we naar wat voor soort contact ze heeft met andere honden. Kunnen de honden wel écht goed met elkaar overweg, spelen ze op een eerlijke manier met elkaar? Hondenomgangsvormen dus!

Aangelijnd contact en verplichte vriendschap

Zelfs als beide honden relaxt, blij en beleefd zijn, kan een andere eigenaar niet willen dat de honden contact maken. Er zijn zoveel redenen te bedenken. Van er simpelweg geen tijd voor hebben, tot bezig zijn met trainen. Het verbaast me zo dat mensen geen rekening houden met anderen. En ook dat mensen geen rekening houden met de honden. Niet alle honden hoeven elkaars beste vrienden te worden of moeten met elkaar kunnen spelen. Sommige honden liggen elkaar niet qua speelstijl of karakter.

De sociaal type hond-test van de Hondenbescherming geeft inzicht in de beste match voor jouw hond. Wiske is een Onzekere Druktemaker. Welk type hond heb jij?

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Wiske Working Cocker

Mijn top 5 opvoedingsfouten hond Geef koekje! x

Mijn top 5 opvoedingsfouten hond

13 February Door: Wiske Working Cocker

Mijn top 5 opvoedingsfouten van mijn hond. Wiske is ondertussen alweer tweeënhalf jaar en de laatste tijd begin ik echt te merken dat ze volwassen wordt. We zijn de ...

Lees het hele artikel
Showlijn en werklijn honden Geef koekje! x

Showlijn en werklijn honden

3 February Door: Wiske Working Cocker

Showlijn en werklijn honden. Zoals je misschien al hebt gelezen is Wiske een Engelse Cocker Spaniel uit een werklijn. Maar wat houdt dat nu precies in, een werklijn? Showlijn ...

Lees het hele artikel
Misverstanden over positief trainen Geef koekje! x

Misverstanden over positief trainen

19 January Door: Wiske Working Cocker

Misverstanden over positief trainen. Positief trainen is een term die te pas en te onpas wordt gebruikt. Het woord positief is synoniem voor goed en aangenaam en op die ...

Lees het hele artikel
De beste hondenvoeding? Geef koekje! x

De beste hondenvoeding?

8 January Door: Wiske Working Cocker

Wat is nu de beste hondenvoeding? Was het maar zo’n feest dat één type voer goed was voor elke hond. Het zou de zoektocht wegnemen, de discussies, de concurrentie ...

Lees het hele artikel