Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Boek review ‘Kijk eens naar je hond’ van Monique Bladder

21 November
x
Wat is dit?

Een tijdje terug lag er in onze brievenbus een heel leuk pakketje van The Dog Pen. Urban was gelijk al helemaal blij, want de laatste keer dat dit het geval was zaten er overheerlijke brokken in die hij mocht testen. Helaas… dit keer was het pakketje niet voor hem, maar voor mij! The Dog Pen had namelijk voor al haar bloggers het boek van Monique Bladder aangeschaft. Wat een verwennerij voor een echte hondenboeken-fan als ik!

Over Monique Bladder

Monique Bladder is een bekende hondengedragsspecialist in Nederland. Ik ken haar vooral van haar Facebook-pagina, waar zij veel kennis via filmpjes deelt met haar volgers. Een echte aanrader om deze pagina te liken en volgen. Op haar website staan talloze interessante artikelen met handige info, tips en weetjes over hondengedrag. Naast deze activiteiten geeft ze ook lezingen, BAT-cursussen en is ze mede-oprichter van het Annorlunda Kynologisch Kenniscentrum.

Echt hondenboek

Wanneer je dit boek in handen krijgt, weet je gelijk dat je een echt ‘hondenboek’ te pakken hebt. Een mooie, stevige cover met daarop een prachtige foto van een hond dit zijn eigenaar aankijkt. De titel is prominent aanwezig en de subtitel ‘aan de slag met zijn gedrag’ maakt meteen duidelijk over waar dit boek over gaat.
Bij het openslaan van het boek vallen de foto’s tussen de tekst meteen op. Het ziet er verzorgd uit en nodigt uit om meteen te gaan lezen. Urban was ook heel nieuwsgierig, zoals jullie zien op de foto boven deze blog!

kijk eens naar je hond inhoudsopgave
De inhoudsopgave is duidelijk. Ik vind het altijd prettig als de onderwerpen gerangschikt zijn met daarbij de paginanummers, zodat je iets snel kunt opzoeken wanneer dit nodig is. Dat is zeker het geval bij dit boek!

Doel

Monique Bladder start haar boek met het beschrijven van het doel van dit boek. Het belangrijkste doel is dat de lezer de hond na het lezen van het boek beter begrijpt en snapt waarom de hond in bepaalde situaties iets doet. Dit maakt het voor de lezer makkelijker om de hond te begeleiden, zodat hond en baasje weer plezier beleven aan elkaar.

Eigen verhaal

Vervolgens stelt ze enkele begeleiders met hun hond voor, die allemaal hun eigen verhaal vertellen, en hoe zij het ongewenste gedrag van hun hond veranderd hebben. Mooie voorbeelden uit de praktijk met vaak herkenbare problemen en emoties. Ik herkende zeker een aantal van deze problemen. Fijn om te weten dat je niet de enige bent!

Verplichte kost

In het eerste deel van het boek wordt diep ingegaan op emoties, communicatie, stress en dominantie van de hond. De theorie van leren bij honden wordt heel goed uitgelegd. Dit hele deel zou naar mijn mening verplichte lectuur moeten zijn voor iedere (toekomstige) hondeneigenaar. Monique Bladder legt alles in begrijpelijke taal uit, ondersteund met duidelijke tekeningen. Ik was met deze materie al bekend, maar voor vele hondeneigenaren/begeleiders zal dit echt een eye-opener zijn. Zij zullen vanaf het lezen van deze tekst voortaan altijd anders naar honden kijken.

Mythes

In deel 2, ‘Hoe ontstaat gedrag dat je niet wilt’, wordt ingegaan op factoren die niet veranderd kunnen worden (raskenmerken) en zaken die wel veranderd kunnen worden. Leuk vind ik de mythes die tussendoor vermeld staan, heerlijk herkenbaar, en gelukkig worden ze nu ontkracht!

Ongewenst gedrag

Kenmerken van een scala aan ongewenst gedrag is het derde deel van het boek. Door middel van vijf dezelfde vragen steeds toe te passen op bepaald gedrag, neemt de schrijver je mee in bijvoorbeeld prooigedrag, agressie (in diverse vormen), blaffen, etc. Ook in dit deel wordt eerst een uitgebreide uitleg gegeven. Zeker het stukje over honden uit het buitenland is een zeer goede toevoeging. Mensen halen met de beste bedoeling zo’n hond in huis, maar realiseren zich vaak onvoldoende waar ze mee te maken krijgen.

Aan de slag!

Deel 4, ‘Aan de slag!’, zal voor de meeste lezers het leukste deel zijn om te lezen. Hier worden daadwerkelijk aan de hand van praktijkvoorbeelden handvatten gegeven hoe nu om te gaan met bepaald ongewenst gedrag. Wat gelukkig regelmatig benoemd wordt in dit boek, is dat je bij twijfel altijd een hondenprofessional moet inschakelen. Geen overbodig advies; er zijn helaas genoeg mensen dit te lang blijven doorlopen met een probleem, met alle gevolgen van dien.

Ook ik ben aan de slag gegaan met Urban. Door het lezen van dit hoofdstuk werd ik toch weer geprikkeld om wat meer met hem aan het werk te gaan. Zeker met behulp van de bijlages helemaal achterin het boek, waarin handige stappenplannen staan, heb ik wat ideeën opgedaan. Momenteel zijn Urban en ik aan het oefenen met ‘draai’ (blz. 210). Urban vindt het een leuke oefening en heeft er plezier in.

Conclusie

Het doel van dit boek is zeker behaald. Door het lezen ervan leer je heel veel over honden, hun gedrag en krijg je handige tools aangereikt. Hierdoor ga je anders kijken naar je hond en zal je hem ook beter begrijpen.

Er zijn al heel veel boeken geschreven over dit onderwerp, maar ik heb er nog niet één gelezen die zo volledig, uitgebreid en duidelijk ingaat op deze materie. Zeker door de vele foto’s en tekeningen wordt het voor iedereen makkelijk te begrijpen en krijg je zin om aan de slag te gaan met je hond.

Minpunt

Enige minpunt dat ik kan verzinnen over dit boek is dat het vrij dik is. Je moet er echt wel een aantal avonden voor gaan zitten om het door te nemen. Maar dat minpunt wordt gelijk een pluspunt; loop je ergens tegenaan in de begeleiding van je hond, dan kun je dit boek erbij pakken en gebruiken als naslagwerk.

Ik kan de aanschaf van dit boek dus zeker aanraden. Alles wat je wilt weten over hondengedrag staat erin beschreven in duidelijke en  begrijpelijke taal!

Wilma Schout

Algemene informatie
Auteur: Monique Bladder
Uitgever: Edicola Publishing BV
Uitgave: 2018
Aantal pagina’s: 224
Prijs: € 29,95

 

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Urban

Wandelen in Brielle Geef koekje! x

Wandelen in Brielle

11 May Door: Urban

Gisteren zijn Urban en ik eens een keer richting Brielle gereden om een wandeling te maken over de stadswallen om het stadje heen. Tot mijn schaamte moet ik bekennen ...

Lees het hele artikel
Help, ik heb een puber! Geef koekje! x

Help, ik heb een puber!

19 December Door: Urban

Lezing Sam Turner ‘De invloed van hormonen op de ontwikkeling van de jonge hond’ Zaterdag 15 december deed ik weer eens wat anders op mijn zaterdagavond. In plaats van ...

Lees het hele artikel
Urban is aan het hooperen! Geef koekje! x

Urban is aan het hooperen!

22 October Door: Urban

Sinds een aantal weken zijn Urban en ik druk met een nieuwe hobby, we zijn namelijk gestart met Hoopers! We zijn in contact gekomen met deze leuke hondensport door ...

Lees het hele artikel
Urban heeft zijn eerste certificaat! Geef koekje! x

Urban heeft zijn eerste certificaat!

8 September Door: Urban

Ongeveer een week of twee geleden was het zover! Urban vond het al wat vreemd dat de bench in de woonkamer werd gezet om even weer te wennen. Waarom, ...

Lees het hele artikel