Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Urban is aan het hooperen!

22 October
x
Wat is dit?

Sinds een aantal weken zijn Urban en ik druk met een nieuwe hobby, we zijn namelijk gestart met Hoopers!

Urban hooperen

We zijn in contact gekomen met deze leuke hondensport door een mede-dorpsgenoot, die ik bij toeval heb ontmoet bij een module die we beiden volgden bij Dogvision. We kenden elkaar niet, en dat terwijl we in zo’n klein dorp wonen! Henk blijkt zijn eigen hondenschool te hebben. Inmiddels zijn we samen bij het seminar van Grisha Stewart geweest en bij het congres ‘Wolf versus Hond’. Nu volg ik al enige weken samen met Urban de cursus Hoopers bij hem.

Wat is Hoopers?

Hoopers is een vrij nieuwe hondensport in Nederland, die zijn oorsprong in Amerika heeft liggen. De sport is ontwikkeld voor honden die niet aan Agility (behendigheid) mee konden doen omdat ze daar te jong of te oud voor waren. Van zowel de hond als de handler wordt veel denkwerk verwacht, wat natuurlijk heerlijk is voor beiden.

Er wordt gebruik gemaakt van hoopers, dit zijn halfronde poortjes waar de hond onderdoor loopt, tonnen en tunnels. De hond hoeft dus niet te springen, want alle hindernissen zijn laag bij de grond.

Urban hooper les

Bij hoopers worden eerst de basisvaardigheden aangeleerd. Dit gebeurt op een positieve manier; het moet ten slotte vooral leuk zijn voor baas en hond! Het uiteindelijke doel is dat de handler op 1 plek blijft staan terwijl de hond een heel parcours aflegt op stem- en handaanwijzingen van de handler.

Urban & hoopers

Tijdens de eerste lessen heeft Urban kennis gemaakt met de overige cursisten. We trainen in een klein groepje van 3 à 4 honden. Dit is voor Urban al meer dan genoeg. De grootste uitdaging ligt er bij ons dan ook in om Urban zijn aandacht bij het hooperen te houden en niet te kijken wat al die andere leuke hondjes aan het doen zijn! Wat het extra moeilijk maakt, is dat zijn vriendin Syrah ook meetraint! Syrah is als pup bij ons in huis opgegroeid en komt in de zomervakantie altijd een paar weken logeren.

Target

Het hooperen wordt aangeleerd met een target. Dit is een ronde schijf die de hond met zijn neus leert aan te raken. Dit levert hem een beloning op. Het idee is dat wanneer hij de target ziet, hij er op commando heen loopt, om zo zijn beloning te krijgen. Urban wist gelukkig al wat een target was; dit had ik al regelmatig met hem geoefend met behulp van bijvoorbeeld een notitieblaadje tijdens clickertraining.

Door hooper naar target

Stap 2 is om een hooper neer te zetten met daarachter de target. De hond loopt dus eigenlijk gelijk onder de hooper door naar de target. Dit kan je langzaam uitbouwen naar steeds meer hoopers achter elkaar, waarbij het belangrijk is om steeds maar 1 ding te veranderen. Denk hierbij ook aan de positie van de handler: je start naast hem, maar kan door diverse stappen ook ineens een paar meter van hem staan, om hem dan het startsignaal te geven.

Het werken met de tonnen blijkt voor Urban een grotere uitdaging. Hierbij loopt de hond op jouw stem- en handsignaal om de ton heen naar de target. Op de een of andere manier wil dat kwartje nog niet helemaal vallen bij Urban. We zijn dit nu thuis aan het oefenen met om een kliko heenlopen.

Urban & ik hebben nu een paar lesjes gedaan bij Henk van het DB Trainingscentrum in Abbenbroek, en het is superleuk om te zien wat Urban al kan in zo’n korte tijd! Hij is lekker moe als hij heeft getraind, niet omdat hij nu lichamelijk zo actief is geweest, maar omdat hij echt heeft moeten nadenken! Een echte aanrader voor als je eens wat anders wilt doen met je hond!

Bekijk alle adressen waar Hooperslessen gegeven worden op de website van Hoopers Nederland.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Urban

Wandelen in Brielle Geef koekje! x

Wandelen in Brielle

11 May Door: Urban

Gisteren zijn Urban en ik eens een keer richting Brielle gereden om een wandeling te maken over de stadswallen om het stadje heen. Tot mijn schaamte moet ik bekennen ...

Lees het hele artikel
Help, ik heb een puber! Geef koekje! x

Help, ik heb een puber!

19 December Door: Urban

Lezing Sam Turner ‘De invloed van hormonen op de ontwikkeling van de jonge hond’ Zaterdag 15 december deed ik weer eens wat anders op mijn zaterdagavond. In plaats van ...

Lees het hele artikel
Boek review ‘Kijk eens naar je hond’ van Monique Bladder Geef koekje! x

Boek review ‘Kijk eens naar je hond’ van Monique Bladder

21 November Door: Urban

Een tijdje terug lag er in onze brievenbus een heel leuk pakketje van The Dog Pen. Urban was gelijk al helemaal blij, want de laatste keer dat dit het ...

Lees het hele artikel
Urban heeft zijn eerste certificaat! Geef koekje! x

Urban heeft zijn eerste certificaat!

8 September Door: Urban

Ongeveer een week of twee geleden was het zover! Urban vond het al wat vreemd dat de bench in de woonkamer werd gezet om even weer te wennen. Waarom, ...

Lees het hele artikel