Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Hoe help je een reactieve hond?

8 May
x
Wat is dit?
Er zijn heel veel dingen die je kan doen om een reactieve hond te helpen, maar ik wil daar vandaag een niet al te uitgebreid verhaal over ophangen. Leo wordt vrijdag drie jaar oud en de afgelopen weken heb ik het gevoel, dat we weer een compleet andere fase ingaan. Daarom leek het mij leuk om kort te vertellen wat we de laatste tijd vooral geleerd hebben.
Schaad het vertrouwen niet
Soms naderen we “iets engs”, Leo kijkt dan heel lief omhoog naar mij. Hij richt zijn aandacht ergens anders op, dus ik denk dat het OK is. Toch kan het dan gebeuren dat hij alsnog uitvalt. Een tijd geleden kwam ik (door iets wat iemand tegen mij zei) ineens tot de realisatie, dat ik op deze manier vaak zijn vertrouwen heb beschaamd. Ik breng hem toch nog in situaties waarin hij zich niet prettig voelt. Wanneer hij mij nu heel intens aankijkt, beloon ik hem door uit de situatie te gaan (voordat de prikkel de overhand krijgt).
Laten snuffelen

Een hond kijkt veel meer met zijn neus dan met zijn ogen. Door informatie uit geuren te halen, kan hij zich voorbereiden op wat er gaat komen. Het vergroot de voorspelbaarheid en hij kan zelf beter bepalen of de omgeving een bedreiging voor hem vormt. Snuffelen is zelfregulerend en het verminderd stress, daardoor voelt een hond zich een stuk zelfverzekerder. 

Na een uitval moment kan je een hond ook weer tot rust laten komen, door wat snoepjes in het gras te strooien en hem die op te laten eten.
Als Leo even helemaal de weg kwijt is geraakt, lukt dat meestal niet meer. Vaak neemt hij ook geen beloningen aan als hij heel erg overprikkeld is. Ik neem op zo’n moment nu nog meer tijd en loop pas door als hij weer wat meer ontspannen oogt.
Niet aan de lijn rukken
Met een reactieve hond ben jij je automatisch toch meer bewust van je omgeving. De meeste triggers van jouw hond ken je wel en als zo’n situatie zich voordoet, dan kan je zelf ook schrikken. Het is belangrijk dat je niet ineens aan de lijn rukt (ook al is het maar heel zachtjes), onbedoeld heb ik namelijk zelf zo al vaak een reactie uitgelokt. Na drie jaar ben ik ook nog steeds aan het leren om geen spanning op de lijn uit te oefenen en hem alleen maar goed vast te houden.
AminoCalm
Leo krijgt nu bijna twee maanden lang het AminoCalm supplement, een poeder dat je kan gebruiken bij stress, onrust en reactiviteit.
Het is absoluut geen medicijn; ik ervaar het meer als een ondersteuning bij het trainen, voor zowel Leo als voor mij.
Volgens de website zit er een combinatie van Inositol, L-theanine, L-tryptofaan, vitamine B5 en B6 en magnesiumcitraat in.
L-tryptofaan is een aminozuur. Het lichaam zet L-tryptofaan om in 5-HTP, wat vervolgens door de lever wordt omgezet in serotonine. Serotonine heeft een positieve invloed op de gemoedstoestand en wordt ingezet om angst en agressie bij honden te behandelen.
L-theanine helpt de hond met angst en stress om te gaan.
Inositol heeft een kalmerend effect en ondersteunt de werking van spieren en zenuwen.
Magnesiumcitraat is een vorm van magnesium die gemakkelijk door de hond is op te nemen. Honden die stress of angst ervaren bouwen snel een te kort aan magnesium op.

B-vitaminen (b5 en b6) ter ondersteuning van de bovenstaande aminozuren.

Na ongeveer veertien dagen begon ik al verschil te merken! Leo heeft normaal last van drijfgedrag. Alles wat snel beweegt, wil hij opjagen. Ook dieren in weilanden zijn grote triggers voor hem. Toen we langs ons vaste weilandje met schapen liepen en hij totaal ontspannen bleef, merkte ik dat dit spul echt iets deed. Over het algemeen ziet hij er gewoon relaxter uit.
Deze maand is hij ook meer met andere leden van ons gezin en vrienden mee geweest.
De buitenwereld ziet Leo misschien voor altijd als een imperfect hond, maar zijn gedrag is erg aan het veranderen (ook ten opzichte van Moos) en hij eet gelukkig veel beter. We zullen zien wat de toekomst ons brengt!
Wat doen jullie om je hond te laten ontspannen tijdens een wandeling?

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Leo

Leo's tandenpoetstips Geef koekje! x

Leo's tandenpoetstips

3 January Door: Leo

Tanden poetsen bij honden. Toen Leo ongeveer één jaar oud was, kwam ik erachter dat mondhygiëne bij honden niet zo vanzelfsprekend is als ik dacht. Zijn grote broer Moos ...

Lees het hele artikel
Kerstkoekjes voor de hond recept Geef koekje! x

Kerstkoekjes voor de hond recept

22 December Door: Leo

Ga jij ook de keuken in om kerstkoekjes te bakken voor jouw hond? Zoek niet verder, we delen een smakelijk recept voor de lekkerste kerst hondenkoekjes. Kerstkoekjes voor een ...

Lees het hele artikel
Wandelen met een GoPro - deel 1 Geef koekje! x

Wandelen met een GoPro - deel 1

22 January Door: Leo

Als er tijdens een wandeling iets gebeurt, ben ik op dat moment vooral bezig met reageren. Later spookt de situatie nog lang door mijn hoofd en dan vraag ik ...

Lees het hele artikel
Muilkorf dragen als leuke oefening Geef koekje! x

Muilkorf dragen als leuke oefening

7 January Door: Leo

We zijn begonnen met het aanleren van een muilkorf toen ik merkte dat Leo reactief was. In eerste instantie denk je misschien dat jouw hond geen muilkorf nodig heeft, ...

Lees het hele artikel