Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Help, ik heb een puber!

19 December
x
Wat is dit?

Lezing Sam Turner ‘De invloed van hormonen op de ontwikkeling van de jonge hond’

Zaterdag 15 december deed ik weer eens wat anders op mijn zaterdagavond. In plaats van gezellig op de bank hangen woonde ik een lezing bij van Sam Turner. Deze lezing werd gehouden bij Hondenschool Woofexperience in Utrecht.

Sam Turner is geen onbekende in ‘hondenland’. De meeste mensen zullen haar kennen van haar boekenreeks ‘Een hondenleven lang, fysiek en mentaal in balans’. Deze 4 boeken heeft zij samen met osteopaat Martine Burgers geschreven.

Deel 1: ‘Elke pup een goede start’ heb ik inmiddels in mijn bezit, een prachtig naslagwerk met allerlei handige handvatten, oefeningen en tips om je pup goed te laten functioneren in je gezin en de maatschappij.

De lezing van 15 december ging over de puberteit, waarop deel 2: ‘Je puber goed op pad’ goed aansluit. Dit boek staat dan ook zeker nog op mijn verlanglijstje!

Sam Turner is afgestudeerd aan Universiteit van Wageningen met als afstudeerrichting ethologie en fysiologie. Binnen Nederland verzorgt ze lezingen, workshops en cursussen voor hondenprofessionals op het gebied van puppyontwikkeling, puberteit bij honden en balans en coördinatie voor verschillende ontwikkelingsfases van honden. Tevens is ze eigenaar van Paws4Fun. Neem eens een kijkje op haar website, zeker op haar blog is zeer veel nuttige informatie te vinden!

Waarom een lezing over de puberteit?

Mijn motivatie om deze lezing te volgens is simpel: met regelmatig jonge honden in huis heb ik er veel mee te maken. Met Urban heb ik ook een lekkere puber (gehad) en ik wilde er simpelweg meer over weten.

Weinig kennis

Er is maar weinig kennis over de puberteit, terwijl het een heel ingewikkelde fase kan zijn voor zowel hond als mens! Dit blijkt ook wel uit de lezing. Veel honden in de puberleeftijd worden herplaatst; eigenaren hebben net de puppyfase ‘overleefd’, en opeens wil of doet hun hond niks meer zoals hij het geleerd heeft!

Uitstellen

De puberteit start gemiddeld genomen zo rond de 6 maanden, dit hangt mede af van het type hond. Wat ik me nooit gerealiseerd heb, is dat de puberteit uitgesteld kan worden wanneer pups ziek zijn geweest of wanneer ze een heftige tijd hebben gehad. Deze honden kunnen dus pas veel later gaan puberen. Het lijf heeft namelijk eerder de tijd nog niet gehad om volwassen/geslachtsrijp te worden. Dit zie je dan ook regelmatig terug bij herplaatsers of hondjes uit het buitenland.

Castratie heeft geen invloed

Tijdens de lezing kwam o.a. de werking van het lichaam aan bod. De hormoonsturing start in de hersenen. Castratie heeft dan ook geen invloed op de puberteit! Na het volgen van deze lezing ben ik eigenlijk alleen maar blij dat ik Urban niet heb laten castreren, maar dat is ieders eigen keus natuurlijk! Dit is nog wel een aparte blog waard; de voors- en tegens van de castratie bij honden.

Motoriek

Tijdens de puberteit verandert de motoriek van de hond. Dit komt doordat de spieren de snelle groei niet kunnen overbruggen. Een trapje oplopen, iets wat de hond eerder heel goed kon, kan nu opeens iets zijn waar hij heel onzeker van wordt. Dit wordt door eigenaren vaak onderschat. Hierdoor kunnen we onze pubers nog wel eens overvragen. Goed om bij stil te staan als je het mij vraagt!

Reuk

Zowel teven als reuen gaan anders ruiken, maar ze gaan ook meer ruiken. Opeens komt er een wereld van informatie binnen die ze voorheen nooit echt opgevallen is. De pubers gaan helemaal op in geuren en ook het markeren komt om de hoek kijken.  Ze kunnen helemaal opgaan in hun eigen bubbel. Dit zegt echter niks over de relatie die jij hebt met je hond. Ze kunnen op dat moment even niet hun ‘spannende boek’ wegleggen.

Puberbrein

De opwinding kan in 1 seconde van niks naar heftig gaan. Het puberbrein is aan het veranderen, en hierdoor is het emotionele centrum vergroot in deze periode. Dit zorgt ervoor dat de hond wat sneller ontvlambaar is. Er zijn nog veel meer veranderingen te benoemen, maar dan wordt deze blog wel heel erg lang!

Het gaat over!

Ook deze tijd gaat over, al zullen vele hondeneigenaren zich wel eens afvragen wanneer dat dan is. Bij Urban zie ik dat hij al wat stabieler wordt, hij gaat (meestal) al wat minder snel in de opwinding en ook het extreme snuffelen en onbereikbaar zijn wordt minder heftig.

Management

Ik blijf hem leren en begeleiden de juiste keuzes te maken. Deze lezing heeft mij ook wel wat geleerd over management; breng je puber niet in situaties die hij niet aankan. Vorige week had Urban het nog aan de stok met een ouder reutje. Voor mij was onduidelijk wat er aan voorafgegaan was, ik had geen signalen gezien die  erop wezen dat het ‘fout’ zou gaan. Wat ik bij deze lezing ook heb geleerd, is dat alleen al de reuk van de puber voldoende aanleiding kan zijn voor een oudere reu om te gaan vechten. Door management van mijn kant, kan dit dus voorkomen worden, wat uiteindelijk ook weer beter is voor Urban. De negatieve ervaringen met andere honden moeten tot een minimum beperkt worden.

Conclusie

Ik heb veel opgestoken bij deze lezing en ga me zeker meer verdiepen in deze leeftijdsfase van de hond. Het is onterecht een ondergeschoven onderwerp. Zeker hondenscholen zouden in hun cursusaanbod en voorlichting een grote slag kunnen slaan, zodat hondeneigenaren beter voorbereid zijn op deze tijd met hun hond! Waar velen denken dat ze met een puppycursus er wel zijn, zouden ze toch zeker door moeten gaan met cursus tijdens de puberteit!

Als afsluiting van de avond kreeg ik nog een mooi certificaat, dat kan weer bij de rest van de collectie!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Urban

Wandelen in Brielle Geef koekje! x

Wandelen in Brielle

11 May Door: Urban

Gisteren zijn Urban en ik eens een keer richting Brielle gereden om een wandeling te maken over de stadswallen om het stadje heen. Tot mijn schaamte moet ik bekennen ...

Lees het hele artikel
Boek review ‘Kijk eens naar je hond’ van Monique Bladder Geef koekje! x

Boek review ‘Kijk eens naar je hond’ van Monique Bladder

21 November Door: Urban

Een tijdje terug lag er in onze brievenbus een heel leuk pakketje van The Dog Pen. Urban was gelijk al helemaal blij, want de laatste keer dat dit het ...

Lees het hele artikel
Urban is aan het hooperen! Geef koekje! x

Urban is aan het hooperen!

22 October Door: Urban

Sinds een aantal weken zijn Urban en ik druk met een nieuwe hobby, we zijn namelijk gestart met Hoopers! We zijn in contact gekomen met deze leuke hondensport door ...

Lees het hele artikel
Urban heeft zijn eerste certificaat! Geef koekje! x

Urban heeft zijn eerste certificaat!

8 September Door: Urban

Ongeveer een week of twee geleden was het zover! Urban vond het al wat vreemd dat de bench in de woonkamer werd gezet om even weer te wennen. Waarom, ...

Lees het hele artikel