Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Tips voor een gezond hondengebit

3 February
x
Wat is dit?

Vroeger hadden wij thuis een ruwharige teckel. Wat mij vooral is bijgebleven van zijn laatste levensjaren, is zijn vreselijk stinkende mond en de slechte staat van zijn gebit. Ik dacht dat een stinkende adem, veel tandplak en een algemeen slecht gebit gewoon was bij oude honden. Omdat ik nog zo jong was toen we Speedy (zo heette onze teckel, vernoemd naar Speedy Gonzales) hadden, kon ik zelf nog niets beslissen over zijn (gebits)verzorging. Hierdoor heb ik mijzelf voorgenomen dat, wanneer ik zelf honden zou krijgen, ik ze de beste verzorging zou bieden, inclusief zorg en aandacht voor een gezond hondengebit.

4 op de 5 honden heeft gebitsproblemen

De tijd dat ik als jong meisje teckel Speedy in ons gezin had, ligt alweer ver achter me. Ik denk al snel zo’n 32 jaar. In die 32 jaar is er veel veranderd op het gebied van honden, hondenverzorging en de kennis die we nu hebben over de juiste gebitsverzorging van de hond.

Toch heeft zelfs nu nog 4 op de 5 honden ouder dan 3 jaar gebitsproblemen. De maand februari is dan ook uitgeroepen tot Maand van de Gebitsverzorging. Jaarlijks wordt er in deze maand aandacht gevraagd voor het hondengebit. De meeste gebitsproblemen kunnen worden voorkomen. Hoewel veel hondenbezitters weten dat het gebit belangrijk is, zijn er maar weinig die een juiste routine hebben om het hondengebit schoon en gezond te houden.

Hoe herken je gebitsproblemen bij jouw hond?

Het kan zijn dat jouw hond al last van zijn gebit heeft. Gebitsproblemen kunnen worden opgemerkt door de volgende symptomen;

 1. Een stinkende adem
 2. Bloedend tandvlees
 3. Bruine aanslag op tanden en kiezen
 4. Eenzijdig kauwen
 5. Niet meer op hard voedsel willen kauwen
 6. Loszittende tanden of kiezen

Het is belangrijk om te zorgen voor een gezond hondengebit, omdat gebitsproblemen kunnen leiden tot grotere problemen. Een aantal gevolgen van een slechte tandverzorging zijn; pijn in de mond, ontstekingen van het tandvlees en/of het kaakbot, loszittende en uitvallende tanden en kiezen. Wanneer er ontstekingen in de mond aanwezig zijn, kunnen deze bacteriën ook problemen elders in het lichaam geven. Zelfs in de organen.

Het is eigenlijk heel simpel

Hoe zorg je nu dat jouw hond zijn gebit fris en schoon blijft? Gebitsproblemen bij honden worden veroorzaakt door de opbouw van tandplak en tandsteen rondom de tandvleesrand. Dit kan verminderd worden door effectieve dagelijkse gebitsverzorging. Er is dus regelmatige verzorging nodig van het gebit van jouw hond. Zorg dat je een routine in werking hebt die voor jou vol te houden is en die voor jouw hond ook leuk is! Zo is het schoon en fris houden van het gebit van jouw hond eigenlijk een feestje voor jullie beide!

Puppytijd

In de eerste levensmaanden van jouw puppy is het vooral belangrijk om spelenderwijs jouw pup kennis te laten maken met de hondentandenborstel. Bouw het langzaam op. Als je dit goed en rustig doet, zal jouw pup niet bang zijn voor de tandenborstel. Ook het controleren van het gebit kan spelenderwijs aangeleerd worden aan pups. Zorg voor hele korte oefensessies die altijd positief afgesloten worden. Beloon zelfs de kleinste stapjes met een echt heel lekker voertje.

Dagelijkse routine vanaf 4 maanden

Als het goed is heb je in de puppytijd al stapsgewijs aangeleerd dat gebitscontrole en tandenpoetsen niet eng, maar leuk zijn. Nu kun je jouw gebitsverzorgingsroutine in werking gaan zetten. Wat ga je doen?

 • Poets dagelijks de tanden van jouw hond met een speciale hondentandpasta
 • Controleer de tanden van jouw hond regelmatig
 • Ben alert op slechte adem en/of bloedend tandvlees
 • Geef dagelijks een PEDIGREE® DentaStix™ kauwstaaf
 • Laat 2 maal per jaar het gebit controleren door de dierenarts

Tips van Soof Yara

Gebitsverzorging hond Soof Yara

“Soof Yara krijgt iedere dag een DentaStix, die vindt ze heerlijk en Soof krijgt ze al vanaf een paar maanden oud, het is bij ons een soort van ritueel. Als wij even weg gaan, bijvoorbeeld om boodschappen te doen dan hoef ik maar een Pedigree DentaStix te pakken of ze zit al in haar mandje. Willen we dat ze toch naar haar buitenhok gaat, we zijn bijvoorbeeld toch wat langer weg. Dan hoef je met de DentaStix in je hand naar buiten te zeggen en ze rent naar haar buitenhok. Het maakt ook niet uit welke kleur of smaak je pakt, ze vindt ze allemaal even lekker.

Naast de dagelijkse Pedigree Dentastix poetsen we de tanden van Soof Yara met hondentandpasta, in plaats van een tandenborstel gebruiken we een vingerhoesje voor het poetsen van de tanden. Dat vindt Soof Yara fijner dan een echte tandenborstel. Als we bij de dierenarts zijn krijgt ze eigenlijk altijd een complimentje over haar schone gebit.”

Tips van Poes

“Voor het poetsen van de tanden van een klein hondje zoals Poes, is een zachte kinderborstel fijn om mee te poetsen. Gebruik als tandpasta wel speciale hondentandpasta, want in sommige tandpasta’s voor mensen zit Xylitol, wat giftig is voor honden. Poes krijgt naast het tandenpoetsen DentaStix in de maat small, speciaal voor honden van 5 tot 10 kilo. De kauwstaven bevatten minder dan 1,5% vet en geen toegevoegde suikers.

Poes mag dan ook iedere dag een DentaStix als onderdeel van de dagelijkse gebitsverzorging. Deze kauwstaafjes werken op 2 manieren; door de structuur en door de actieve ingrediënten. Ook als Poes de Dentastix snel op heeft, gaan de actieve ingrediënten aan het werk om de omzetting van tandplak naar tandsteen tegen te gaan.”

Met bovenstaande tips willen we je graag helpen om de juiste gebitsverzorging in te gaan zetten voor jouw hond. Verzorgen is beter dan genezen. Jij wilt natuurlijk ook het liefste dat jouw hond gezond, speels en vrolijk oud wordt met een gezond gebit.

Deze informatieve blog is tot stand gekomen in samenwerking met Pedigree

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel