Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Beau leren tandenpoetsen

5 maart
x
Wat is dit?

Tja als viervoeter van een dierenartsassistent zul je er aan moeten geloven. Zeker omdat Beau soms een vervelende gewoonte heeft (poep eten) vind ik het heel belangrijk dat hij ook een goede mondhygiëne heeft. Net zoals het commando ‘zit’ moet een hond leren tandenpoetsen. Anders mag je elke week een nieuwe tandenborstel kopen en wordt het elke avond/ ochtend een gevecht om die scherpe tanden te poetsen. Wij hebben voor jullie een stappenplan gemaakt over hoe wij het tandenpoetsen hebben aangeleerd.

Stap 1: wat heb je nodig?

Voordat je begint met poetsen is het belangrijk dat je de juiste materialen in huis haalt! Bij veel dierenartsen kun je een volledige starter set halen met een tandenborstel, vingerborstel en de juiste tandenpasta. Vaak zit er aan deze pasta een vlees smaakje om het voor de hond interessant te maken. Zelf gebruik ik de starterset van Orozyme met maltsmaak. Vooral het vingertandenborsteltje van deze set vind ik erg prettig! Orozyme starterset tandenpoetsen

De starter set van Trixie en Beaphar zijn ook prima en zijn ook online te bestellen. Al vindt ik het vingertandenborsteltje in de set van Trixie erg stug en onhandig. Ook is de smaak van de tandenpasta van Trixie mint, dit vindt Beau echt absoluut niet lekker. Bij Beaphar krijg je alleen de tandenborstel en de tandenpasta.

We maken gebruik van een honden tandenborstel omdat de tandenborstels die we in de winkel voor onszelf kunnen vinden te hard zijn voor het gebit van een hond. Ook is het absoluut af te raden om normale ‘mensen’ tandenpasta te gebruiken door de fluoride die hierin zit. Dit is giftig voor honden. De smaak van onze tandenpasta’s zijn vaak ook niet heel aantrekkelijk voor honden wat de ervaring negatief kan maken.

Extra tip: Heb je een dag geen tijd om goed de tanden te poetsen? Er zijn tegenwoordig kauwspeeltjes speciaal voor de tanden. Dan kan de hond zijn eigen tandenpoetsen!

Stap 2: het mogen aanraken van de mond

Voordat we kunnen beginnen met poetsen is het belangrijk dat de hond zich op zijn gemak voelt terwijl we zijn of haar lippen omhoog trekken. Bij Beau ben ik begonnen met het overal aanraken van zijn mond aan de buitenkant. Zodra hij dit zonder problemen toe liet kreeg hij een beloning. Daarna hebben we dit ook gedaan voor de binnenkant. Zorg ervoor dat je zowel de binnenkant van de lip, de tong en het tandvlees mag aanraken zonder dat de hond wegtrekt. Denk hierbij ook goed aan de achterste kiezen maar pas op dat hij niet ineens toe hapt! Wanneer hij dit goed toe laat kunnen we de tandpasta introduceren.

Stap 3: tandpasta

Zelf heb ik het introduceren van de tandpasta als aparte stap genomen omdat het best een beetje gek is. De smaak kan voor de hond als een verrassing komen zeker wanneer de smaak ervan niet helemaal prettig is. Gelukkig heb ik dat probleem bij de Orozyme pasta niet ervaren, door de maltsmaak was Beau meteen verkocht! Ik heb de tandpasta geïntroduceerd door hem eerst een beetje van mijn vinger af te laten likken en daarna het te gebruiken in het oefenen van stap 2. Weer langs alle onderdelen van zijn mond tot hij dit toe laat zonder weg te lopen.

Stap 4: tandenpoetsen

Doordat we goed geoefend hebben met het accepteren van mijn vinger in zijn mond is de overstap naar het gebruik van de borstels erg simpel. Vooral de vingertandenborstel gebruik ik veel in het tandenpoetsen van Beau zijn gebit. Ik heb het idee dat ik hiermee meer controle heb en gerichter kan poetsen op individuele elementen.

In stap 4 herhalen we eigenlijk gewoon de stappen van stap 2 en 3. Van belang is dat we de ervaring positief houden. Zodra de hond gefrustreerd wordt en echt niet meer wil dwing hem dan vooral niet. Stop er even mee ga even wat anders doen en kom er later die dag weer op terug.

Ik hoop dat jij met deze stappen ervoor kan zorgen dat jouw viervoeter ook een witte glimlach krijgt! Ondanks het tandenpoetsen is het altijd goed om het gebit van jouw hond te laten controleren door een dierenarts. Dit kan mooi gecombineerd worden met de jaarlijkse gezondheidscontroles en vaccinaties!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Beau

Lief en leed van een Stafford eigenaar Geef koekje! x

Lief en leed van een Stafford eigenaar

12 oktober Door: Beau

Natuurlijk is het niet zo zwart- wit als ik spreek over het zijn van een Stafford eigenaar. Je hebt natuurlijk een verschil tussen Engelse Stafford Shire Bullterriërs en de ...

Lees het hele artikel
Onze vakantie op de Veluwe Geef koekje! x

Onze vakantie op de Veluwe

26 september Door: Beau

Deze zomer zijn Beau, Plum en ik naar de Veluwe gegaan. We zaten hier op het Bospark Dennenrhode in ons eigen kleine chaletje! Dit ligt dichtbij Doornspijk en Nunspeet. ...

Lees het hele artikel
Een dag niet getraind is een dag niet geleefd! Geef koekje! x

Een dag niet getraind is een dag niet geleefd!

31 augustus Door: Beau

Ik krijg wel eens de vraag waarom ik elke dag met Beau train en of ik hem hierin niet overprikkel met informatie. Vaak wordt dit gedacht omdat we in ...

Lees het hele artikel
Een dag in het leven van Beau Geef koekje! x

Een dag in het leven van Beau

3 augustus Door: Beau

Hi mijn naam is Beau! Het lijkt me leuk eens te vertellen over een standaard dag in mijn leven. Lees je mee? Ochtendroutine 06:00     Bijna elke ochtend wordt ik ...

Lees het hele artikel