Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Beau leren tandenpoetsen

5 March
x
Wat is dit?

Tja als viervoeter van een dierenartsassistent zul je er aan moeten geloven. Zeker omdat Beau soms een vervelende gewoonte heeft (poep eten) vind ik het heel belangrijk dat hij ook een goede mondhygiëne heeft. Net zoals het commando ‘zit’ moet een hond leren tandenpoetsen. Anders mag je elke week een nieuwe tandenborstel kopen en wordt het elke avond/ ochtend een gevecht om die scherpe tanden te poetsen. Wij hebben voor jullie een stappenplan gemaakt over hoe wij het tandenpoetsen hebben aangeleerd.

Stap 1: wat heb je nodig?

Voordat je begint met poetsen is het belangrijk dat je de juiste materialen in huis haalt! Bij veel dierenartsen kun je een volledige starter set halen met een tandenborstel, vingerborstel en de juiste tandenpasta. Vaak zit er aan deze pasta een vlees smaakje om het voor de hond interessant te maken. Zelf gebruik ik de starterset van Orozyme met maltsmaak. Vooral het vingertandenborsteltje van deze set vind ik erg prettig! Orozyme starterset tandenpoetsen

De starter set van Trixie en Beaphar zijn ook prima en zijn ook online te bestellen. Al vindt ik het vingertandenborsteltje in de set van Trixie erg stug en onhandig. Ook is de smaak van de tandenpasta van Trixie mint, dit vindt Beau echt absoluut niet lekker. Bij Beaphar krijg je alleen de tandenborstel en de tandenpasta.

We maken gebruik van een honden tandenborstel omdat de tandenborstels die we in de winkel voor onszelf kunnen vinden te hard zijn voor het gebit van een hond. Ook is het absoluut af te raden om normale ‘mensen’ tandenpasta te gebruiken door de fluoride die hierin zit. Dit is giftig voor honden. De smaak van onze tandenpasta’s zijn vaak ook niet heel aantrekkelijk voor honden wat de ervaring negatief kan maken.

Extra tip: Heb je een dag geen tijd om goed de tanden te poetsen? Er zijn tegenwoordig kauwspeeltjes speciaal voor de tanden. Dan kan de hond zijn eigen tandenpoetsen!

Stap 2: het mogen aanraken van de mond

Voordat we kunnen beginnen met poetsen is het belangrijk dat de hond zich op zijn gemak voelt terwijl we zijn of haar lippen omhoog trekken. Bij Beau ben ik begonnen met het overal aanraken van zijn mond aan de buitenkant. Zodra hij dit zonder problemen toe liet kreeg hij een beloning. Daarna hebben we dit ook gedaan voor de binnenkant. Zorg ervoor dat je zowel de binnenkant van de lip, de tong en het tandvlees mag aanraken zonder dat de hond wegtrekt. Denk hierbij ook goed aan de achterste kiezen maar pas op dat hij niet ineens toe hapt! Wanneer hij dit goed toe laat kunnen we de tandpasta introduceren.

Stap 3: tandpasta

Zelf heb ik het introduceren van de tandpasta als aparte stap genomen omdat het best een beetje gek is. De smaak kan voor de hond als een verrassing komen zeker wanneer de smaak ervan niet helemaal prettig is. Gelukkig heb ik dat probleem bij de Orozyme pasta niet ervaren, door de maltsmaak was Beau meteen verkocht! Ik heb de tandpasta geïntroduceerd door hem eerst een beetje van mijn vinger af te laten likken en daarna het te gebruiken in het oefenen van stap 2. Weer langs alle onderdelen van zijn mond tot hij dit toe laat zonder weg te lopen.

Stap 4: tandenpoetsen

Doordat we goed geoefend hebben met het accepteren van mijn vinger in zijn mond is de overstap naar het gebruik van de borstels erg simpel. Vooral de vingertandenborstel gebruik ik veel in het tandenpoetsen van Beau zijn gebit. Ik heb het idee dat ik hiermee meer controle heb en gerichter kan poetsen op individuele elementen.

In stap 4 herhalen we eigenlijk gewoon de stappen van stap 2 en 3. Van belang is dat we de ervaring positief houden. Zodra de hond gefrustreerd wordt en echt niet meer wil dwing hem dan vooral niet. Stop er even mee ga even wat anders doen en kom er later die dag weer op terug.

Ik hoop dat jij met deze stappen ervoor kan zorgen dat jouw viervoeter ook een witte glimlach krijgt! Ondanks het tandenpoetsen is het altijd goed om het gebit van jouw hond te laten controleren door een dierenarts. Dit kan mooi gecombineerd worden met de jaarlijkse gezondheidscontroles en vaccinaties!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Beau

3 recepten voor heerlijke hondenijsjes! Geef koekje! x

3 recepten voor heerlijke hondenijsjes!

6 September Door: Beau

Zelf hondenijsjes maken, het is niet alleen leuk, maar ook veel makkelijker dan je zou denken! Het is in Nederland regelmatig erg warm in de zomer en de komende ...

Lees het hele artikel
Op vakantie met een gevoelige hond Geef koekje! x

Op vakantie met een gevoelige hond

20 June Door: Beau

Op vakantie met een gevoelige hond. Op vakantie gaan dat is toch wel echt een van de leukste dingen die er is. Ik kijk echt uit naar onze vakantie, ...

Lees het hele artikel
Nieuwe mensen maatjes voor Beau Geef koekje! x

Nieuwe mensen maatjes voor Beau

5 May Door: Beau

Een tijdje geleden schreef ik een blog over veranderingen in het leven van een hond. Ik schreef die blog naar aanleiding van de emotionele achtbaan waar Beau en ik ...

Lees het hele artikel
Wandelen met een reactieve hond Geef koekje! x

Wandelen met een reactieve hond

17 November Door: Beau

Boswandeling met Beau Dit weekend liep ik met Beau in het bos zoals wij dit wel vaker doen. Het nadeel aan veel Nederlandse bossen is dat alles gedeeld moet ...

Lees het hele artikel