Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Gebitsverzorging hond

18 April
x
Wat is dit?

In februari, de maand van het gebit, staat het gebit van zowel hond als kat centraal in de meeste dierenklinieken. Dit wordt gedaan om mensen er bewust van te maken dat gebitsverzorging erg belangrijk is. Een slecht onderhouden gebit veroorzaakt niet alleen pijn, maar verhoogt ook de kans op hart-, lever- en nieraandoeningen.

Het hondengebit

Een puppy wordt zonder tanden geboren, na ongeveer 3 weken komen de melktanden door. Het melkgebit bestaat uit 28 elementen. In het puppy gebit ontbreken de ware kiezen oftewel de molaren. Vanaf een leeftijd van 3-4 maanden begint het wisselen van het gebit. Na het wisselen bestaat het gebit uit 42 elementen.

Tijdens de wisselperiode is het belangrijk regelmatig in de bek van de pup te kijken. Zo kun je melktanden die blijven zitten tijdig ontdekken. Ze zorgen voor extra plekken waar tandplaque en tandsteen kan ontstaan. Bovendien zorgen ze voor een afwijkende stand van de volwassen tand, met alle gevolgen van dien. Het is dus belangrijk dat persisterende (blijvende) melktanden op tijd verwijderd worden. Foto puppygebit

De elementen van het gebit

Ieder gebitselement is op dezelfde manier opgebouwd. De kroon is het zichtbare gedeelte van de tand. Het onzichtbare gedeelte is de wortel van het element. De kroon wordt beschermd door een laag glazuur. Deze is hard en ongevoelig. Bij het tandvlees zit een uitstulping, een verdikt stukje glazuur. Dit voorkomt dat er eten onder het tandvlees in komt en verlaagt zo de kans op ontsteking van het tandvlees.

Onder het glazuur zit het tandbeen. Dit is zachter dan het glazuur. Enkel op de kroon is het tandbeen met glazuur bedekt, in het wortelgedeelte is het tandbeen bedekt met cement. Het tandmerg is het laatste onderdeel van het element. Dit is het levende deel van de tand. Dit gedeelte bestaat uit botcellen, bloed & lymfevaten en zenuwen.

Scharend hondengebit

Honden hebben van nature een scharend gebit. Bij een juist scharend gebit staan de snijtanden van de bovenkaak voor de snijtanden van de onderkaak. De kroon van de hoektand in de onderkaak past in de ruimte tussen te buitenste snijtand en de hoektand in de bovenkaak. Hierbij mogen de tanden elkaar niet raken. De premolaren van boven- en onderkaak zijn om en om gepositioneerd. De 4e premolaar in de bovenkaak heeft de 1e molaar in de onderkaak als antagonist. De kroonpunten van de 2e premolaar in de boven- en onderkaak staan op gelijke hoogte. En als laatste heeft de beet een horizontaal verloop. Al met al heel wat punten waaraan een juist scharend gebit aan moet voldoen. Bij een juist scharend gebit zorgt de positionering van de elementen voor een natuurlijk poetsende werking tijdens het eten.

Bij Dré zijn gebit zie je duidelijk dat de elementen niet juist staan.

De schedelvorm van de hond en het gebit

De schedelvorm heeft veel invloed op het gebit. Zo hebben honden met een brachycefale schedel vorm een vergrote kans op gebitsproblemen. Er moeten te veel elementen in een te kleine bek. Hierdoor staan de tanden vaak scheef en niet juist tegen over elkaar. Kleine hondjes hebben ditzelfde probleem.

Bij honden met een dolichocefale schedelvorm komen ook meer gebitsproblemen voor. Deze honden hebben lange smalle snuiten. De tanden staan hierdoor niet meer juist tegenover elkaar. Het voordeel van de natuurlijke poetswerking is dus verloren gegaan.

Gebitsproblemen bij de hond

Tandplaque en tandsteen zijn de veroorzakers van veel problemen in de mond.

Ontstoken tandvlees bij de hond

Gingivitis marginalis is een ontsteking van het tandvlees. Het tandvlees ziet rood en bloedt snel. Deze ontsteking wordt meestal door tandplaque veroorzaakt. Gelukkig kan gingivitis genezen door tanden te gaan poetsen en/of goed kauwmateriaal aan te bieden.

Gestabiliseerde gingivitis is een verder gevorderde ontsteking van het tandvlees. Het tandvlees is donkerrood tot paars gekleurd. Daarnaast zie je een flinke zwelling en is het tandvlees zachter. Ook bij deze vorm zie je dat het tandvlees snel bloedt. Vaak stinken de honden flink uit hun bek. Symptomen als minder eten en aan de bek wrijven komen ook geregeld voor. Om deze vorm ontsteking onder controle te krijgen is een professionele gebitsreiniging bij de dierenarts nodig.

Parodontitis is een zeer ver gevorderde tandvleesontsteking. De ontsteking is zo erg dat het tandvlees zich terugtrekt. Er ontstaan pockets, ruimte rond de tand waardoor bacteriegroei alleen maar toe neemt. Door de ruimte die ontstaat kunnen elementen op den duur ook los komen te staan. In zeer ernstige gevallen kun je zelfs de wortels van de tanden zien. In dit geval is een behandeling bij de dierenarts nodig waarbij mogelijk ook tanden getrokken moeten worden.

parodontitis
Parodontitis

Cariës in het hondengebit

Cariës (gaatjes) komen bij honden niet zo vaak voor. Gaatjes worden veroorzaakt door bacteriën die zich bevinden in voedsel dat zich ophoopt tussen de tanden. Deze bacteriën produceren een zuur dat het glazuur kan aantasten. Als er een zwakke plek is ontstaan in het glazuur kan daar een gaatje ontstaan. Dit kun je behandelen door het gaatje te laten vullen. Soms is daarvoor ook een wortelkanaalbehandeling nodig. Een andere optie is om de tand te laten verwijderen.

Afgebroken tanden bij de hond

Tandfracturen ten gevolge van trauma komen vaker voor. Denk aan te ruwe trekspelletjes met pups of een hond die op een steen bijt. Hierdoor kunnen elementen afbreken en dat is enorm pijnlijk. Je kunt een gebroken tand laten trekken, maar in sommige gevallen is een wortelkanaalbehandeling en plaatsing van een kroon ook mogelijk.

Slijtage van het hondengebit

Slijtage van elementen is ook veel voorkomend. Zolang de slijtage geleidelijk aan gaat zal dit niet direct voor problemen zorgen. Slijtage zie je veel bij honden die met tennisballen spelen of honden die bijtwerk doen.

Het hondengebit gezond houden

Het is belangrijk het gebit van je hond goed te onderhouden. Zo kunnen ernstige gebitsproblemen voorkomen worden.

Goede voeding

Een goede voeding is de basis voor tandonderhoud. Blikvoer en geperste brokken hebben de neiging tussen de elementen te kruipen. Dit is dus niet geschikt om te voeren als je tandproblemen wilt voorkomen. Een goede brok zonder te veel onnodige toevoegingen of vers vlees zijn betere opties.

Tandenpoetsen

Je kunt ervoor kiezen om de tanden van je hond te gaan poetsen. Dit zal wel wat training vergen maar het is wel erg effectief. Er zijn speciale vingertandenborstels en hondentandpasta’s op de markt. De tandpasta heeft een lekkere smaak waardoor het voor veel honden makkelijker is om het tandenpoetsen aan te leren. Daarnaast is de fluoride in de tandpasta die wij gebruiken giftig voor honden. Als er al tandsteen aanwezig is op de tanden is het aan te raden eerst een gebitssanering te laten doen. Tandsteen kun je helaas niet van de tanden poetsen.

Gezonde kauwsnacks

Goede kauwsnacks zijn ook super voor het gebit en het tandvlees. Zelf kies ik altijd voor kophuid, het liefst van hert of rund. Hier kunnen de honden lange tijd op kluiven. Dit stimuleert het tandvlees en de doorbloeding. Daarnaast wordt tandplaque van de tanden geschuurd.

LEESTIP: top 6 gezonde hondensnacks

kauwsnacks voor een gezond hondengebit
Mijn honden genieten van Bellobox snacks. Met de code: SPORTINGSBT krijg je 10% op je box.

Het mooie van goede kauwsnacks is dat het voor de hond meer doet dan alleen de tanden onderhouden. Kauwen werkt zeer ontspannend en het is een mooie manier om eens wat extra uitdaging op het gebied van voeding aan te bieden.

Gebit controle bij de hond

Het is belangrijk om regelmatig in de bek van je hond te kijken. Dit zal de dierenarts bij de jaarlijkse gezondheidscontrole doen. Maar controleer tussen deze check ups zelf regelmatig het gebit. Zo ontdek je problemen tijdig en kun je direct aan de bel trekken als dit nodig is.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Vaös & Lein

Jouw acties hebben gevolgen Geef koekje! x

Jouw acties hebben gevolgen

12 December Door: Vaös & Lein

Zoals vele van jullie weten kan ik me erg irriteren over het onverantwoorde gedrag van veel honden eigenaren. Toch heb ik me er bij neergelegd dat veel mensen gewoon ...

Lees het hele artikel
Raseigenschappen Stafford Geef koekje! x

Raseigenschappen Stafford

17 December Door: Vaös & Lein

Raseigenschappen van Staffords. Veel mensen zeggen dat pups blanco geboren worden. Qua ervaringen is dat waar maar ze hebben natuurlijk wel een bepaald genen pakketje meegekregen. Op dat genen ...

Lees het hele artikel
Je hond aanlijnen, is dat echt zo lastig? Geef koekje! x

Je hond aanlijnen, is dat echt zo lastig?

23 November Door: Vaös & Lein

Nee, is de eerste gedachte die wellicht in je opkomt. Helaas, lijkt het voor heel veel mensen toch echt vreselijk lastig hun hond aan te lijnen. Vandaag nog liep ...

Lees het hele artikel
Het verantwoord aanschaffen en houden van honden Geef koekje! x

Het verantwoord aanschaffen en houden van honden

28 January Door: Vaös & Lein

De kogel is door de kerk, u gaat een hond aanschaffen. Maar wat komt er allemaal kijken bij de aanschaf van een hond en waar moet u op letten? ...

Lees het hele artikel