Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Leo's tandenpoetstips

3 January
x
Wat is dit?

Tanden poetsen bij honden. Toen Leo ongeveer één jaar oud was, kwam ik erachter dat mondhygiëne bij honden niet zo vanzelfsprekend is als ik dacht. Zijn grote broer Moos was toen al negen en hij had altijd een schoon gebit gehad. Ik vond tandenpoetsen daarom onzin. Nou is Moos een echte knager en gek op harde botten. Leo daarentegen is ontzettend kieskeurig en een vrij passieve kauwer.

Tandplak

Op een gegeven moment zag ik dat hij viezigheid op zijn tanden kreeg. Al het kauwmateriaal in de wereld (als hij het al lekker vond) hielp daar niet tegen. Toen vers vlees eten ook niet ging, heb ik toch maar een tandenpoetssetje besteld. Na anderhalf jaar proberen, hebben we voor Leo nu de perfecte poetsroutine te pakken, en deze wil ik graag met jullie delen. Ik weet dat veel mensen tegenwoordig de tanden van hun hond al poetsen, maar misschien zijn onze tips toch nuttig.

Een gezond hondengebit

Voedselresten veroorzaken niet direct een probleem, maar door bacteriën en onder invloed van het speeksel kan er tandplak en tandsteen ontstaan. De dagelijkse plak valt bij Leo niet meteen op, maar na een tijdje komen er gelige vlekjes op zijn tanden en kiezen.

Als ik daar niks aan zou doen, loopt het snel uit de hand. Eerst gaat hij erg uit zijn bek stinken. Na verloop van tijd krijgt hij pijn, waardoor hij minder goed gaat eten. Vervolgens kunnen tanden en kiezen ontstoken raken, waarna ze los gaan zitten en uiteindelijk zelfs kunnen uitvallen. Door het zachte tandvlees kunnen deze ontstekingen makkelijk in het bloed komen, waardoor ze schade aan hart en nieren kunnen veroorzaken. Een hond kan daar zelfs aan overlijden.

Tandenpoetstips hond

Elke avond voor we naar bed gaan, poets ik Leo’s tanden. In het begin gebruikte ik een speciale hondentandenborstel, maar die bleek te zacht; ik kon daar niet mee tussen alle hoekje en randjes komen. Ik neem nu een gewone harde tandenborstel, dat werkt veel beter, maar ik doe wel voorzichtig rond het tandvlees. We hebben ook verschillende soorten tandpasta geprobeerd, maar ik vind die van Beaphar het best werken. Leo lust deze gelukkig graag. Als je de tanden van jouw hond nog nooit gepoetst hebt, introduceer dan eerst de smaak van de pasta en laat hem daarna rustig aan de borstel wennen. Het is wel belangrijk dat je NOOIT een tandpasta voor menselijk gebruik neemt, daar zit fluoride in en dat is giftig voor honden.

Na het poetsen gebruik ik de tandplak-verwijderaar van Bogadent. Deze is van een zacht materiaal en kan regelmatig gebruikt worden zonder dat er schade ontstaat. Zelf vind ik het prima werken, maar tandplak is er natuurlijk makkelijker mee te verwijderen dan tandsteen. Daarom is het belangrijk om het goed bij te houden. Ik doe het wekelijks of als ik zie dat het nodig is.

Hoe je het tandenpoetsen bij de hond aanleert, lees je in de blog Beau leren tandenpoetsen.

Hondensnacks zonder suikers

Als Leo’s tanden schoon zijn, krijgt hij als beloning een witte (zonder kleurstoffen) Munchy Stick van 95% runderhuid. Ik lees vaak dat mensen hun hond voor het slapen gaan een koekje geven, ik zou dat persoonlijk nooit doen. In koekjes zitten vaak suikers, en dat blijft aan de kiezen kleven. Als de hond daarna niks meer eet, heeft het de hele nacht vrij spel.

Kluiven voor het gebit

Je hebt veel kauwstaven die beloven goed voor het gebit te zijn, maar in mijn ervaring doen ze weinig en zijn ze ook nog eens zo op. Ik heb gemerkt dat er vooral afwisseling moet zijn tussen heel hard en zachter kauwmateriaal. Alleen op bijvoorbeeld een hertengewei kauwen, kan ervoor zorgen dat de tanden en kiezen sneller slijten dan de bedoeling is.

Bij ons thuis kauwen ze voornamelijk op een combinatie van vleesbotten, gedroogde pezen en vleesstrips. Leo vindt het soms nog wel lekker als er iets met rawhide verweven is, dat is ook een prima afwisseling. Pas wel altijd op dat je goed materiaal aanschaft, neem zoveel mogelijk onbewerkt en zorg dat het van goede kwaliteit is.

Eerste publicatie: 24 november 2018, update op 3-1-2022

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Leo

Kerstkoekjes voor de hond recept Geef koekje! x

Kerstkoekjes voor de hond recept

22 December Door: Leo

Ga jij ook de keuken in om kerstkoekjes te bakken voor jouw hond? Zoek niet verder, we delen een smakelijk recept voor de lekkerste kerst hondenkoekjes. Kerstkoekjes voor een ...

Lees het hele artikel
Hoe help je een reactieve hond? Geef koekje! x

Hoe help je een reactieve hond?

8 May Door: Leo

Er zijn heel veel dingen die je kan doen om een reactieve hond te helpen, maar ik wil daar vandaag een niet al te uitgebreid verhaal over ophangen. Leo ...

Lees het hele artikel
Wandelen met een GoPro - deel 1 Geef koekje! x

Wandelen met een GoPro - deel 1

22 January Door: Leo

Als er tijdens een wandeling iets gebeurt, ben ik op dat moment vooral bezig met reageren. Later spookt de situatie nog lang door mijn hoofd en dan vraag ik ...

Lees het hele artikel
Muilkorf dragen als leuke oefening Geef koekje! x

Muilkorf dragen als leuke oefening

7 January Door: Leo

We zijn begonnen met het aanleren van een muilkorf toen ik merkte dat Leo reactief was. In eerste instantie denk je misschien dat jouw hond geen muilkorf nodig heeft, ...

Lees het hele artikel