Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Review : De Kong Extreme

19 June
x
Wat is dit?

Wij mochten voor het eerst een review schrijven van een product. Vele van jullie zullen al gehoord hebben van het merk Kong. De Kong Classic heb je in verschillende maten en varianten. Wij mochten de Kong Extreme maat XS testen. Het is een stevig zwart hondenspeeltje gemaakt van natuurlijk rubber. Het heeft een afmeting van 3,5 cm en is dus geschikt voor kleine hondenrassen.

LEESTIP: Wat is een Kong?

Sloper

Simba is een echte sloper en bijt zowat alles wat hij kan hebben kapot. Ik twijfelde of de ‘Extreme’ versie van de Kong voor hem ook voldoende zou zijn want bij de rode classic versie wist hij toch stukjes rubber uit te bijten. De Kong Extreme is in principe een steviger speeltje dan de Kong Classic. Na een tijdje nadat hij de Kong Extreme gebruikt had, was de Kong nog steeds mooi intact. Voor Kion en Simba volstaat dus de Extreme versie maar ik denk dat iedere hondeneigenaar dat voor zichzelf moet uitmaken als de Classic of de Extreme versie van de Kong het beste is voor hun eigen hond. Naar mijn mening bestaat er geen ‘onverwoestbaar’ speeltje voor de hond want er zullen altijd uitzonderingen van honden zijn die zo goed als alles kapot kunnen bijten. Maar de Kong is voor mij wel 1 van de beste kwaliteitsvolle speeltjes op de markt die een lange tijd mee kunnen gaan.

Waarvoor gebruiken wij de Kong?

Voor sommige honden is de Kong al interessant als kauwspeeltje maar voor Simba en Kion is dit niet interessant genoeg. Zij hebben liever speelgoed met piepers. Ik geef de Kong dus enkel gevuld met wat lekkers.

Je kan de Kong geven als tussendoortje of gebruiken voor een volledige maaltijd. Ik geef de Kong als klein tussendoortje en ik heb daarom bewust gekozen voor een maat XS (dit is in principe voor hondjes tot 2 kilo). Eigenlijk zouden ze dus makkelijk een maat S kunnen gebruiken van Kong (deze is voor hondjes tot 9 kilo) maar zo een gevulde Kong zou dan teveel zijn naargelang hun dagelijkse voedingseisen. Kion en Simba worden meteen enthousiast als ze de Kong zien omdat ze weten dat ze dan wat lekkers krijgen.

Tegelijkertijd is het ook een leuk tijdverdrijf voor hun. Met een Kong dat gevuld is met hondenbrokjes, snoepjes of koekjes zijn ze een kleine 10 – 20 minuten bezig. Een Kong dat gevuld is met een heerlijke vulling zijn ze 30 – 60 min. mee bezig.

Kong Extreme

Moeilijkheidsgraad

Het is vooral belangrijk dat de Kong als een iets ‘leuks’ wordt beschouwd. Zorg daarom dat je niet direct te moeilijk begint voor je hond en bouw de moeilijkheidsgraad op. Je hond zal anders snel gefrustreerd ervan raken en uiteindelijk geen aandacht meer geven aan de Kong. Voor Kion en Simba ben ik begonnen met simpele hondenbrokjes, koekjes en snoepjes die net niet door de opening kunnen vallen. Heel kleine hondensnoepjes of koekjes raad ik niet aan omdat deze er te makkelijk uit vallen. Het is dus voor jezelf uitzoeken welke hondensnoepjes of koekjes het beste bij je Kong passen van grootte.

Toen ik zag dat Kion en Simba het door hadden hoe de Kong werkt, besloot ik om een stapje verder te gaan. Vervolgens zette ik de Kong ondersteboven in een koffietas en vulde deze met hondenbrokken en water. De hondenbrokken worden hierdoor wat weker met als effect dat ze er niet makkelijk uit kunnen vallen. Ze moeten dus meer met de Kong gaan gooien, spelen of het eruit likken. Eens ze dat door hadden, ben ik begonnen met de Kong te vullen met wat lekkers dat blijft plakken zoals smeerkaas of eten dat groter is van vorm en er moeilijker uitvalt zoals stukjes kip.

Onze top 3 Kong vulling

Het merk Kong heeft in de winkel bussen met pasta-vullingen te koop in diverse smaakjes waarmee je de Kong kan vullen. Persoonlijk vind ik deze bussen wat prijzig voor regelmatig gebruik. Maar op het internet vind je talloze recepten om de Kong mee te vullen. Je kan daar zo creatief mee zijn als je zelf wilt. Het is vooral belangrijk om te kijken naar de wensen en voedingseisen van je eigen hond. Je kan de Kong ook plaatsen in de magnetron en diepvries waardoor je nog meer creatieve vullingen kunt maken voor je hond.

Dit is de top 3 van vullingen dat Kion en Simba graag eten :

  1. Magnetron: De Kong wordt omgekeerd geplaatst in een koffietas (voor de Nederlandse lezer: dit is een koffiemok) en wordt gevuld met 2/3 hondenbrokjes en 1/3 gesneden stukjes kaas. Vervolgens wordt de gevulde Kong in de magnetron geplaatst gedurende 1 minuut op 800 W. Tot slot laat je de gevulde Kong even afkoelen. 
  2. Diepvries: De Kong wordt gevuld met een mengsel van banaan en yoghurt en wordt vervolgens ingevroren. Voor je de bevroren Kong aan je hond geeft, moet je deze even afspoelen onder de kraan om te voorkomen dat de tong van je hond blijft plakken aan de Kong. 
  3. Snel gemaakt: De Kong wordt gevuld met gebakken stukjes rundvlees, kip of rundergehakt en de openingen worden afgesloten met smeerkaas. 

Onderhoud

Het leuke aan de Kong is dat je het makkelijk kan schoonmaken en dat het vaatwasser bestendig is. Je vult de Kong met eten dus achtergebleven restjes kunnen snel bederven en schimmelen. Het is dus belangrijk om het makkelijk schoon te krijgen.

Tot slot

Als je het mij vraagt, vind ik de Kong een ‘must-have’ voor de meeste hondeneigenaars en ben ik er zeer tevreden van. Natuurlijk moet veiligheid en plezier samengaan en zoals ik al eerder zei zullen er toch wel uitzonderingen zijn die de Kong waarschijnlijk wel kapot krijgen. Daarom is het belangrijk als hondeneigenaar om de Kong regelmatig te controleren als er geen stukjes rubber zijn uitgebeten en deze dan toch niet te gebruiken.

Wat zijn jou positieve ervaringen met de Kong of heb jij misschien toch een hond die de Kong ‘Classic’ of ‘Extreme’ kapot krijgt ? Of wat zijn jou heerlijke Kong-receptjes ? Laat het ons zeker weten !

Hondenpootje Kion en Simba

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Kion & Simba

Een baby opkomst, wat nu? Geef koekje! x

Een baby opkomst, wat nu?

29 October Door: Kion & Simba

Toen we in december 2019 vernamen dat we in verwachting waren van ons eerste kindje, waren we dolenthousiast. Er gaat dan een nieuwe wereld voor je open als toekomstige ...

Lees het hele artikel
Mag je een keeshond scheren? Geef koekje! x

Mag je een keeshond scheren?

18 May Door: Kion & Simba

Nu het stilletjes aan terug mooier weer is en de temperaturen stijgen, gaan veel hondjes naar de hondentrimmer voor hun vachtverzorging. Wij hebben het warm, de hond heeft het ...

Lees het hele artikel
Is dat een pomeriaan? Geef koekje! x

Is dat een pomeriaan?

16 December Door: Kion & Simba

Heel vaak krijg ik op straat de vraag van mensen ‘Wat een mooi hondje ! Is dat een pomeriaan? Of als je andere hondjes ziet en de hondeneigenaar zegt ...

Lees het hele artikel
Socialiseren en habitueren Geef koekje! x

Socialiseren en habitueren

29 July Door: Kion & Simba

Dag Lieve hondenvriendjes, Hier ben ik dan met mijn 3de blog. Vanaf de dag dat we geboren waren, ging er een hele nieuwe wereld voor ons open. Wanneer we ...

Lees het hele artikel