Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Een baby opkomst, wat nu?

29 October
x
Wat is dit?

Toen we in december 2019 vernamen dat we in verwachting waren van ons eerste kindje, waren we dolenthousiast. Er gaat dan een nieuwe wereld voor je open als toekomstige ouders en opeens heb je een hele waslijst van voorbereidingen die je moet gaan doen. De babymeubels bestellen, babykamer verven, geboortekaartjes ontwerpen, doopsuikers bestellen en nog zoveel meer. Maar ook niet te vergeten, hoe bereiden we de honden voor op de komst van de baby? De honden zijn een onderdeel van ons gezin dus is het ook belangrijk dat zij zich op hun gemak voelen.

Op het internet vind je allerlei tips zoals het ruiken aan een vuile luier, eten van de placenta en dergelijke maar ik heb gewoon gedaan wat mij het beste leek voor mijn honden. Ik ben natuurlijk geen hondenprofessional maar ik kan jullie wel mijn ervaring en tips delen.

Tijdens de zwangerschap

Ze zeggen wel dat honden het meteen aanvoelen tijdens je zwangerschap dat er iets opkomst is en ze zich anders kunnen gedragen. Zelf heb ik geen grote gedragsveranderingen gezien bij Kion en Simba. Ik merkte enkel wel op dat Kion veel aanhankelijker was als ik in de zetel lag en dat hij tijdens onze wandelingen andere honden op afstand hield door te blaffen.

Onze logeerkamer bouwden we om naar een babykamer. Ik had wel het gevoel dat ze nieuwsgierig waren naar deze kamer. Ik heb hun ook meteen duidelijk gemaakt dat ze de babykamer enkel mogen betreden als wij in de kamer aanwezig zijn.

Daar is ze dan…

Ik moest na de bevalling nog 4 dagen in het ziekenhuis verblijven samen met ons meisje Elena. Mijn partner kwam iedere dag langs en als hij naar huis ging, nam hij de vuile rompers mee van Elena. Hij liet de honden er dan de honden aan ruiken. Simba had hier niet veel interesse in maar Kion was hier wel nieuwsgierig naar.

En dan was het moment daar dat wij naar huis mochten met ons meisje Elena. Ik had geen specifieke verwachtingen, ik hoopte alleen maar dat ze haar gingen accepteren. Uiteindelijk was al dat ge-stress voor niets geweest want ze hadden nauwelijks interesse in haar. Ze hebben eventjes aan haar geroken en zijn dan verder hun ding gaan doen.

Ik probeer Kion en Simba zoveel mogelijk overal bij te betrekken. Ze staan of liggen erbij als ik Elena een badje geef, de luier moet omwisselen, borstvoeding geef en dergelijke. Simba kijkt voornamelijk op afstand toe en Kion komt overal bij liggen. Dit vind ik fijn en zo laten zij ook merken wat voor hun de grens is. Enkel de avondwandeling is een moment voor de honden alleen. Dan blijft mijn partner bij Elena thuis en ga ik met de honden wandelen zodat ze ook hun moment alleen hebben met mij zonder Elena.

Toen Elena 10 dagen oud was, had ik een ‘newborn shoot’ ingepland staan van haar samen met de honden. Dit leek mij een prachtig moment om vast te leggen op beeld en ik keek er zo naar uit. Ik had voor mij de juiste fotograaf gevonden die zowel baby’s als honden kon fotograferen. Uiteindelijk had ik de honden toch niet meegenomen naar de fotosessie. Een fotosessie is al een stressvolle situatie voor een hond. Veiligheid was voor mij op dat moment een prioriteit. Ze hadden Elena wel geaccepteerd maar ze waren nog volop in de gewenningsfase. Ik wou het voor hun niet nog stressvoller maken door ze te verplichten naast Elena te liggen of te zitten als ze nog in de gewenningsfase zaten. Er zijn nog andere leeftijdsfases van een kind om mooi op beeld vast te leggen samen met de honden.

Enkele Tips

  • Verplicht je hond nergens toe! Laat de hond op eigen tempo gewennen aan de baby.
  • Stress niet en blijf zelf rustig en kalm. Je brengt deze energie over op je hond.
  • Zorg dat je hond een ‘eigen veilige plek’ heeft waar hij naartoe kan als het hem te veel wordt zoals een hondenbench, mand, …
  • Iedere hond is anders dus kijk welke aanpak het beste past bij JOUW hond. Je kan hier ook altijd een hondenprofessional voor inschakelen.
  • Wees geduldig! Verwacht niet te veel van je hond in ene keer. Je hond moet ook kunnen wennen aan de nieuwe gezinssituatie.
  • Stel tijdig grenzen en regels op voor je hond.
  • Sluit je hond niet uit! Probeer je hond zoveel mogelijk te betrekken bij activiteiten met je baby.
  • Laat je hond NOOIT alleen met de baby! Je weet nooit hoe hij in een bepaalde situatie zonder jou kan reageren.
  • Denk ook aan je hond! Je hond moet zich al aanpassen in het nieuwe leventje en het kan als moeder nogal hectisch zijn maar vergeet daarom zijn dagelijkse wandelingen, aandacht, … niet.

De eerste maanden van de babyperiode is het eigenlijk nog een vrij rustige periode voor de honden. De baby huilt nu enkel eens af en toe en kan zich nog niet verplaatsen. Eens de baby kan kruipen en lopen, zal er voor de honden een nieuwe gewenningsfase ontstaan. Ik ben alvast heel benieuwd naar deze periode en ik ben er al helemaal klaar voor om thuis ‘politieagent’ te gaan spelen tussen Elena en de honden.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Kion & Simba

Review : De Kong Extreme Geef koekje! x

Review : De Kong Extreme

19 June Door: Kion & Simba

Wij mochten voor het eerst een review schrijven van een product. Vele van jullie zullen al gehoord hebben van het merk Kong. De Kong Classic heb je in verschillende ...

Lees het hele artikel
Mag je een keeshond scheren? Geef koekje! x

Mag je een keeshond scheren?

18 May Door: Kion & Simba

Nu het stilletjes aan terug mooier weer is en de temperaturen stijgen, gaan veel hondjes naar de hondentrimmer voor hun vachtverzorging. Wij hebben het warm, de hond heeft het ...

Lees het hele artikel
Is dat een pomeriaan? Geef koekje! x

Is dat een pomeriaan?

16 December Door: Kion & Simba

Heel vaak krijg ik op straat de vraag van mensen ‘Wat een mooi hondje ! Is dat een pomeriaan? Of als je andere hondjes ziet en de hondeneigenaar zegt ...

Lees het hele artikel
Socialiseren en habitueren Geef koekje! x

Socialiseren en habitueren

29 July Door: Kion & Simba

Dag Lieve hondenvriendjes, Hier ben ik dan met mijn 3de blog. Vanaf de dag dat we geboren waren, ging er een hele nieuwe wereld voor ons open. Wanneer we ...

Lees het hele artikel