Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Mag je een keeshond scheren?

18 May
x
Wat is dit?

Nu het stilletjes aan terug mooier weer is en de temperaturen stijgen, gaan veel hondjes naar de hondentrimmer voor hun vachtverzorging. Wij hebben het warm, de hond heeft het warm, dus laten we ze van die dikke laag haar ontdoen. Sommige hondentrimmers scheren de keeshond dan ook als de klant het vraagt want anders gaat de klant naar een andere trimmer. Maar er zijn ook steeds meer hondentrimmers die het niet doen, en de klant proberen te overtuigen van de juiste vachtverzorging. Veel keesjes hun vachten worden dan jammer genoeg door onwetendheid vaak afgeschoren, te kort geknipt of uitgedund. Hondeneigenaren denken vaak dat ze hun keesjes hiermee helpen zodat ze het minder warm zullen hebben maar staan er niet bij stil welke schade ze aan de vacht kunnen aanrichten.

Waar dient de vacht voor?

De keeshond in het algemeen heeft net als veel andere rassen een boven- en ondervacht. De constante lichaamstemperatuur van de hond is 38 – 39°C, afhankelijk van de grootte van de hond. Deze lichaamstemperatuur moet dus in elk seizoen constant blijven.

De dekharen (= bovenvacht), de onderwol (= ondervacht), de huid en de onderhuid met vetcellen vormen samen de isolerende factor. In de winter werkt de ondervacht dus als isolatie tegen kou van buitenaf.

In de zomer werkt de ondervacht als een airco. Tussen de haren van de ondervacht zit lucht, deze lucht is koel en zal de keeshond in de zomer koel houden. Als je de haren scheert dan ontneem je zijn natuurlijke voorziene koele lucht en heeft de keeshond de kans om oververhit te geraken! De vacht heeft ook een huid-beschermende factor tegen zonverbranding. Door de vacht kan de zonnestraling niet direct de zongevoelige huid bereiken. Bij een dunne of geschoren vacht kan de huid dus extreem verbranden met ernstige gevolgen.

Hoe zorgen ze voor een natuurlijke afkoeling?

Honden kunnen niet zoals mensen zweten om af te koelen. Ze gaan namelijk snel hijgen bij inspanning of in een warme omgeving. Dit lijkt in de eerste instantie zielig maar het is een natuurlijk mechanisme waarbij de warmte via de ademhaling aan de omgeving wordt afgegeven waarbij de hond tegelijkertijd koelere omgevingslucht binnenhaalt. Naast het snel hijgen gaan ze met hun onderbuik plat op een koele ondergrond liggen, gaan af en toe een slokje water drinken en zoeken dan een nieuwe koele plek.

LEESTIP: 4 manieren om jouw hond koel te houden in de zomer

Wat mag wel als vachtverzorging?

Laat de vacht dus zoveel mogelijk intact, natuurlijk moet deze wel klitvrij zijn. Maar scheren kan een blijvende schade zijn voor de vacht. Het kan zeer lang duren voor de vacht terug aangegroeid is naar zijn natuurlijke staat maar het kan zelfs voorkomen dat de haren permanent wegblijven.

kleine keeshond bij de trimmer

Wassen, goed borstelen en het verwijderen van alle dode onderwol volstaat in principe. Het knippen van de vacht doen we voornamelijk om cosmetische reden en is dus niet noodzakelijk. Een bezoek aan de hondentrimmer is dus goed voor de juiste vachtverzorging en het knippen van de vacht op een mooie en gezonde lengte. Een goede hondentrimmer zal je hier zeker het correcte advies in geven.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Kion & Simba

Een baby opkomst, wat nu? Geef koekje! x

Een baby opkomst, wat nu?

29 October Door: Kion & Simba

Toen we in december 2019 vernamen dat we in verwachting waren van ons eerste kindje, waren we dolenthousiast. Er gaat dan een nieuwe wereld voor je open als toekomstige ...

Lees het hele artikel
Review : De Kong Extreme Geef koekje! x

Review : De Kong Extreme

19 June Door: Kion & Simba

Wij mochten voor het eerst een review schrijven van een product. Vele van jullie zullen al gehoord hebben van het merk Kong. De Kong Classic heb je in verschillende ...

Lees het hele artikel
Is dat een pomeriaan? Geef koekje! x

Is dat een pomeriaan?

16 December Door: Kion & Simba

Heel vaak krijg ik op straat de vraag van mensen ‘Wat een mooi hondje ! Is dat een pomeriaan? Of als je andere hondjes ziet en de hondeneigenaar zegt ...

Lees het hele artikel
Socialiseren en habitueren Geef koekje! x

Socialiseren en habitueren

29 July Door: Kion & Simba

Dag Lieve hondenvriendjes, Hier ben ik dan met mijn 3de blog. Vanaf de dag dat we geboren waren, ging er een hele nieuwe wereld voor ons open. Wanneer we ...

Lees het hele artikel