Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Raseigenschappen

25 juli
x
Wat is dit?

Veel mensen zeggen dat pups blanco geboren worden. Qua ervaringen is dat waar maar ze hebben natuurlijk wel een bepaald genen pakketje meegekregen. Op dat genen pakketje zijn ze jaren lang geselecteerd, dus helemaal blanco zijn ze niet. Ze hebben bepaalde raseigenschappen, bij de een komen deze meer tot uiting dan bij de ander, maar het zijn wel eigenschappen waar je rekening mee moet houden.

Zo zal een beagle graag achter zijn neus aan gaan en een retriever zal willen retrieven. Er zijn zeker uitzonderingen maar op basis daarvan moet je niet voor een bepaald ras kiezen. De kans dat de hond gaat tegenvallen is dan erg groot. Het is dus zaak dat je goed gaat kijken naar wat jij zoekt in een hond. Welke eigenschappen vind je leuk en welke vind je vreselijk. Daarnaast moet je ook kijken naar wat je de hond kunt bieden. Je gaat immers als alles goed gaat lang samenleven met de hond en het is belangrijk dat je een weloverwogen keuze maakt. In deze blog ga ik het hebben over de raseigenschappen van de Staffordshire Bull Terriër.

Hond-intolerantie

Dit is denk ik wel een van de meest besproken raseigenschappen die er is. De een zegt dat de baas de hond maakt terwijl de ander zegt dat het aan de genen ligt. Dit ras is ooit met een doel gefokt. Voor dit doel worden ze tegenwoordig niet meer gebruikt, maar dat wil niet zeggen dat de genen er niet meer inzitten. Het stukje hond-intolerantie is naar mijn mening iets dat in de genen van deze honden zit. Het ontkennen van deze eigenschap vind ik erg gevaarlijk en het adviseren van mensen op basis van honden die een uitzondering zijn is ook gevaarlijk. Met een uitzondering bedoel ik Staffordshire Bull Terriërs & American Staffordshire Terriërs (en kruisingen van deze rassen) die wel tot op hoge leeftijd zonder enkele problemen kunnen omgaan met soortgenoten.

Het ligt dus niet aan de opvoeding of socialisatie als een Stafford hond-intolerant word. Je kunt de hond namelijk met veel respect opvoeden en hem geweldig goed socialiseren, toch gaat er bij het grootste gedeelte op een gegeven moment een knop om. Dit is iets waar je bij de aanschaf van het ras gewoon rekening mee moet houden. Neem daarin je verantwoording en zorg dat er niks kan gebeuren.

Andere eigenschappen

Een Staffordshire Bull Terriër heeft natuurlijk nog veel meer eigenschappen dan alleen de hond-intolerantie. Echter vind ik dat de hond-intolerantie niet vaak genoeg herhaalt kan worden omdat dit gewoon nog te vaak word onderschat.

Een Staffordshire Bull Terriër werkt graag met en voor de baas. Als je voor dit ras kiest zal je er echt mee aan de slag moeten. Naast de werkwilligheid hebben ze enorm veel drive. Die drive word ook regelmatig onderschat. Deze honden zouden bij wijze van spreken door een boom heen rennen mocht dat nodig zijn. Ze blijven door gaan totdat ze erbij neervallen. Voor jou als eigenaar is het dus een vereiste dat je ze uitdaging bied en daarnaast leert te stoppen wanneer jij dat vraagt.

Al met al zijn het dus sportieve honden die van een uitdaging houden. Het verantwoord omgaan met dit ras is ontzettend belangrijk. Onderschat de drive, het doorzettingsvermogen en de hond-intolerantie niet en wees een verantwoorde eigenaar.

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Vaös & Lein

Overgewicht bij honden Geef koekje! x

Overgewicht bij honden

26 juli Door: Vaös & Lein

Overgewicht bij honden is een steeds groter wordend probleem. Als paraveterinair in opleiding zie ik hoe groot het probleem eigenlijk is. Als ik een grove schatting maak is ruim ...

Lees het hele artikel
Wat voer ik? BARF! Geef koekje! x

Wat voer ik? BARF!

21 april Door: Vaös & Lein

Vaös staat al sinds hij twee is op een rauw dieet. De overstap naar een Amerikaans BARF dieet was voor Vaös dus niet mega groot. Hij was immers al ...

Lees het hele artikel
Stafford olympics challenge days. Dag1 Geef koekje! x

Stafford olympics challenge days. Dag1

30 januari Door: Vaös & Lein

Vaös en ik doen dit jaar mee aan de challenge days van de stafford olympics. 5 Dagen verdeeld over het jaar met 2 challenges per dag. Dit is voor ...

Lees het hele artikel
Kunt u, uw hond bij zich houden? Geef koekje! x

Kunt u, uw hond bij zich houden?

31 oktober Door: Vaös & Lein

Hoe vaak heb jij het al moeten vragen ? Voor sommige honden eigenaren een echte ergernis. Honden die overal loslopen en niet goed onder appèl staan. Met name hinderlijk ...

Lees het hele artikel