Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nee, u mag mijn puppy niet aaien!

27 October
x
Wat is dit?

Stel je eens voor, je loopt over straat en ziet een hond of een pup. Bij de meeste mensen maakt dat toch wel wat gevoelens los, want 9 van de10 keer ontstaat er een interactie. Natuurlijk is het hartstikke leuk om de hond die je tegen komt, even een aai over zijn bol te geven. Want dat kan toch geen kwaad? Daar moet de hond toch tegen kunnen? Maar sommige honden en baasjes(!) vinden dit misschien helemaal niet zo leuk of fijn als jij zou denken. Daarom een blog, waarom ik nee zeg op de veelgestelde vraag ‘’Mag ik hem aaien?”

Novi, de pup

Natuurlijk is voor een pupje alles nieuw, dat leidt er toe dat we veel samen moeten leren. Zoals wandelen aan de lijn of leren dat auto’s, fietsers, vrachtauto’s en nog meer niet eng zijn. En dan hebben we het nog niet over het oefenen met zindelijk maken. Er komt een hele boel op zo’n kleintje af. En dan hebben we natuurlijk nog het stukje socialiseren. Dat is iets waar ik zelf erg voorzichtig mee ben, nu denk je misschien voorzichtig? Hoezo in godsnaam voorzichtig? Je wil toch een sociale hond als hij groot is?! Ja dat klopt inderdaad, ik wil een sociale hond net zoals de meeste mensen. Maar betekent dit, dat hij daarom maar alles van iedereen moet accepteren? In mijn opinie, nee. Mijn hond heeft namelijk een eigen keuze. 

Aandacht en socialisatie

Ik probeer daarom voorzichtig om te gaan met de socialisatie, Novi is een hele vrije pup. Hij leert snel, werkt graag en vindt het geweldig om op avontuur te gaan. Alleen wanneer hij mensen of honden ziet, dan gaat hij zitten tijdens het wandelen. Vaak ben ik dan zijn aandacht echt kwijt, dus we oefenen er veel mee om zijn aandacht (ondanks afleiding zoals mensen en honden) op mij te houden. 

Socialiseren betekent niet alles maar accepteren

Want nu is het toch wel heel schattig als een pupje je aankijkt, met vragende oogjes voor een aai of wat aandacht. Maar laten we even vooruit kijken in de tijd, hoe zit dat als Novi een puber is van 50kg (of waarschijnlijk zelfs meer), wellicht wel lekker gaat kwijlen en dan gaat zitten of misschien wel tegen iemand aan springt die langs loopt op straat? Want als pup had hij daar natuurlijk een boel succes mee, mensen gingen lachen, vonden het schattig en uiteindelijk kreeg hij zijn aai of aandacht momentje. Vinden mensen het ook nog leuk als hij het doet in zijn puber of volwassen fase? 99% van de mensen kan ik je vertellen, nee die vinden dat niet leuk. Dan ben ik de persoon die haar hond niet opvoedt of ze niet onder controle heeft. En geloof me,  ik heb er ervaring mee met Bumper en Fender. 

Dus we beginnen vroeg, we oefenen nu al veel met wandelen terwijl hij zijn focus op mij houdt. Natuurlijk mag hij snuffelen, lekker alles verkennen en pupje zijn. Maar ik wil graag een goede start maken. Helaas wordt dat nu erg lastig gemaakt door vreemden op straat. 

Een klein voorbeeldje

Een klein voorbeeld van afgelopen week, ik ben met Novi aan het wandelen en we komen een stel tegen met een andere hond. Dus Novi gaat zitten en raakt afgeleid, vervolgens krijg ik zijn aandacht terug en wil Novi weer opstaan. En dan begint het, de mensen aan de overkant van de straat gaan geluidjes maken wat er toe lijdt dat Novi (begrijpelijk) weer terug op zijn billen gaat zitten en de aandacht weer kwijt is. De mensen beginnen te lachen en gaan hele verhalen tegen Novi vertellen, dus ik vraag beleefd of ze zouden willen doorlopen. Ik hoor ze tegen elkaar mopperen en knorren, dat mijn pupje niks mag en ze lopen door.  Dus samen met Novi vervolg ik mijn weg, om dezelfde mensen tegen te komen op het laatste stuk van de wandeling. 

Negeren graag!

Dit keer sprak de man van het stel mij aan, om te vragen of Novi een Newfoundlander is. Novi ging meteen zitten en zijn aandacht naar mij was weg, ik leg uit dat Novi inderdaad een Newfoundlander is en dat ik met hem probeer te trainen op zijn focus naar mij. Dus vandaar het vriendelijke verzoek om ons te negeren. 

Drie keer raden wat er vervolgens gebeurt, de dame loopt op mij af en begint Novi te aaien. Nogmaals vraag ik of zij hem zou willen negeren en dus niet aaien. Mevrouw bukt zich, gaat op haar hurken zitten en gaat uitgebreid Novi zijn buikje kriebelen. Toen ben ik boos geworden en heb ik gevraagd ‘’of ze aub met haar tengels van mijn pup af wil blijven’’, ze keek me even heel verbaasd aan om vervolgens (EINDELIJK) weg te lopen.  

Dit is een van de vele voorbeelden die ik ondertussen kan geven. Want dit gebeurt niet een keer per week, maar zelfs dagelijks. 

Met stomheid geslagen

Gisteren was het zelfs zo ver dat er een dame van ver op ons af kwam lopen, nou ja je kunt het bijna rennen noemen. Novi maakte erg veel bij haar los met het resultaat dat ze roept ”Ach lekker mannetje, kom jij eens hier!”. Ze grist de riem uit mijn handen en tilt Novi zo op! Nou toen stond ik echt even, zoals ze dat dan mooi zeggen, met mijn bek vol tanden. Novi wist ook even niet wat hem overkwam en hing erbij als een zoutzak.

Snel vroeg ik al of ze Novi alsjeblieft op de grond zou willen zetten, want dit vind ik als eigenaar niet fijn. Meteen kreeg ik een reactie dat ik me aanstelde. Die pup kan wel ergens tegen, oh en als ik niet wil dat mensen hem optillen dan moet ik maar niet op straat met hem gaan wandelen. Toen ik vroeg waar ik dan wel heen moet, kreeg ik de reactie dat ik dan maar geen puppy had moeten nemen. Dat is vragen om aandacht. Nog steeds met stomheid geslagen, heb ik me omgedraaid en ben ik weggelopen.. Dit zijn de momenten waardoor mijn nee zeggen op de vraag ”mag ik hem aaien?” steeds vaker voor komt.

Ik ben toch de advocaat van mijn hond? Het is mijn taak om er voor te zorgen dat hij zich veilig en fijn voelt.

Wel stel ik mezelf altijd de vraag op dit soort momenten, waarom? Waarom moet een hond zo nodig aangeraakt en geaaid worden door iedereen, waarom luisteren mensen niet als ik aangeef dat ze de hond niet mogen aaien? Waarom wordt ik raar aangekeken als ik er voor kies om nee te zeggen?

Ben ik nu zo vreemd? Dat ik het hier niet mee eens ben? Stel ik mij nu aan?

Dus jouw pup wordt nooit geaaid?

Nee, dat is natuurlijk helemaal niet waar. Vrienden en familie mogen Novi natuurlijk gewoon aaien, wel heb ik hiervoor regels opgesteld. Hij krijgt aandacht wanneer hij rustig is, dus niet opspringen of blaffen en dergelijke. Wanneer je hem aait, laat hem naar jou toe komen en ga er niet over heen hangen en in dat koppie knijpen. Op de flanken aaien wanneer hij er voor kiest, is helemaal prima. Want Novi vindt het natuurlijk hartstikke leuk en gezellig.

Zeg ik op straat dan wel eens ja? Heel soms, maar ook deze mensen krijgen dezelfde regeltjes mee. Vinden ze het onzin, krijg ik onbegrip of te horen dat ik mij aanstel? Prima maar dan lopen we gewoon door. Mijn puppy is namelijk niet op de wereld als attractie/ ter plezier van andere (vreemde) mensen.

Maar zo wordt je hond toch nooit sociaal?

Daar ben ik het niet mee eens, waarom zou hij door iedereen geaaid moeten worden om zogezegd “sociaal’’ te worden? Een Newfoundlander is over het algemeen een vrij sociaal ras, die zich wel weten te verkopen. Op activiteiten zoals de ringtraining en puppy cursussen krijgt hij ook voldoende aandacht van ‘’vreemden’’. Ook is Novi een ontzettend vrij en mensgericht pupje. Dus daar maak ik me helemaal geen zorgen over in de toekomst. Hij krijgt voldoende sociaal contact van bekenden en vreemden. Maar wel op een gecontroleerde manier, in een gecontroleerde omgeving. Ik ben tenslotte degene waar Novi de rest van zijn leven bij woont, ik moet met hem over straat lopen, dus het lijkt me redelijk logisch dat ik dan ook zijn opvoeding mag bepalen.

Ik ben niet alleen 

Op mijn Instagram account ben ik eens gaan rond vragen, mensen konden antwoord geven op de vraag ‘’Als iemand vraagt om mijn hond te aaien, dan zeg ik..’’.

Wist je dat 99% van de antwoorden bestaan uit mensen die hetzelfde reageren als ik? En dus nee zeggen.
Er zijn vele mensen die aangeven dat hun hond zonder te vragen wordt geaaid of dat ze tegen negatieve reacties aanlopen wanneer ze nee zeggen.

Ze beschrijven ook situaties waarbij hun hond ook wel al eens zo danig in paniek is gekomen dat hij van zich af hapte. Dit zou niet nodig moeten zijn, of erger nog niet nodig hoeven zijn. Ook geven mensen aan dat ze al extra lopen op locaties waar weinig tot geen mensen komen en zich zelfs omdraaien wanneer ze al zien dat iemand contact probeert te maken. Dit omdat ze ongelukken willen voorkomen, de hond en zichzelf niet in een benarde positie willen brengen en niet terug gezet willen worden in training. 

Puppy aaien?

Wil je graag een puppy aaien? Vraag dit dan altijd eerst aan de eigenaar! Zegt deze nee? Word dan niet boos of ga niet tegen zijn wil in.  De eigenaar weet in deze wat belangrijk is voor zijn hond en hem zelf. Dit dien jij als omstander te respecteren, laten we elkaar respecteren. Dit zal voor een ieder een hoop frustratie besparen. 

Is mijn manier niet jouw manier van trainen? Helemaal prima. Daarom traint een ieder op zijn eigen manier en heeft elke hond een eigen aanpak nodig. Maar ik wilde wel graag middels deze blog uitleggen waarom ik kies voor deze manier. En hopelijk een beetje begrip creëren voor mensen die ook elke dag, vervelende reacties of zelfs agressie over zich heen krijgen wanneer zij nee antwoorden op de vraag: “Mag ik jouw puppy aaien?”.

Liefs Carlijn, Bumper en Novi. 

Gerelateerde artikelen

Elora

23 februari 2023 13:15

Kan mij helemaal vinden in jouw artikel over het liever niet aaien! Ik heb meerdere honden gehad en allemaal op dit punt in de puppy tijd verprutst door de knuffelbehoefte van willekeurige voorbijgangers... Nu springen ze tegen iedereen op, ook bij wie dit niet wil. En dan ligt het er zogenaamd aan jouw gebrek aan opvoeding. Ook al draagt je pup een niet aaien tuigje: men is er doof en blind voor. Dus NEE, alsjeblieft NIET AAIEN!!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Bumper & Novi

Riverwood Bite Box hondensnacks Geef koekje! x

Riverwood Bite Box hondensnacks

12 April Door: Bumper & Novi

De Riverwood Bite Box is een doos vol met verschillende natuurlijke hondensnacks. Vaak sta ik urenlang te kiezen in een winkel of verschillende websites af te struinen naar de ...

Lees het hele artikel
De beste grote broer Geef koekje! x

De beste grote broer

11 March Door: Bumper & Novi

Novi was een lichtpuntje in een hele donkere tijd voor ons gezin, met zowel mij als Bumper ging het niet goed na het overlijden van Fender. Bumper was niet ...

Lees het hele artikel
Oh, wat een jaar! Geef koekje! x

Oh, wat een jaar!

30 December Door: Bumper & Novi

Ik denk dat ik het netjes uitdruk als ik zeg dat 2021 een bewogen jaar was voor iedereen, zo ook voor ons. Nu 2021 bijna is afgelopen wil ik ...

Lees het hele artikel
Wij zijn gestart met canicross! Geef koekje! x

Wij zijn gestart met canicross!

24 December Door: Bumper & Novi

Wij zijn begonnen met canicross. In de maanden april tot en met oktober zijn we actief bezig met waterwerken. Hiervoor trainen we twee keer per maand op de Betuwe. ...

Lees het hele artikel