Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

4 manieren om jouw hond koel te houden in de zomer

15 juni
x
Wat is dit?

Honden kunnen niet zo goed tegen warmte. Zeker honden met een lange vacht en oudere honden kunnen best wel wat hulp gebruiken om koel te blijven in de zomer. Gelukkig komen er steeds meer koelproducten voor honden op de markt. Hierdoor wordt het makkelijker om jouw hond koel te houden in de zomer. Ben je benieuwd wat onze aanraders zijn als het op koelproducten aankomt?

LEESTIP: Wat kun je nog wél doen met jouw hond in de warmte

In dit artikel delen we 4 producten die jou kunnen helpen om jouw hond koel te houden tijdens de warme dagen. Zelf kun je natuurlijk ook veel doen om oververhitting bij de hond te voorkomen. Zo kun je vroeg in de ochtend en laat in de avond gaan wandelen met jouw hond. Je kunt schaduwrijke gebieden opzoeken en jouw hond voldoende rust op een koele plaats geven.

Koelmatten voor de hond

Een koelmat voor de hond is vaak gemaakt met een verkoelende gel aan de binnen zijde van de mat die wordt geactiveerd door druk. Zodra de hond gaat liggen wordt de gel koel en geniet de hond van de verkoeling op zijn poten, buik en in de liezen. Juist deze plekken zijn belangrijk bij het afkoelen van de hond. Het fijne aan een koelmat is dat deze overal kan worden neergelegd, dus ook ín de hondenmand.

Doggy Cool koelmat

De mat kan ook gewoon op de vloer of in de auto worden gebruikt. Omgevingstemperatuur heeft geen invloed op de werking van de mat. Ook in warme ruimten zal de mat nog koelte afgeven. Het is natuurlijk niet de bedoeling om de hond in een loeiwarme ruimte op een koelmat te leggen. Dan is het risico op oververhitting nog steeds aanwezig. Laat de hond wel zo af en toe opstaan van de koelmat. Na een paar uur kan de werking minder worden. Belangrijk is dan even opstaan (de druk verwijderen) om daarna weer te kunnen gaan liggen. Koelmatten heb je in verschillende maten en designs.

De koelmat op de foto is de Doggy Cool Koelmat, die je vanaf €11,09 online bij Brekz kunt bestellen

Koelhalsband of Koelbandana

Er zijn verschillende koelhalsbanden en koelbandana’s voor honden te koop. Deze halsbanden kunnen worden gedragen op warme dagen en zorgen voor een extra verkoeling in de hals van de hond. Een plek waar veel aderen lopen. Hierdoor kan de koelband of bandana helpen om de hond koel te houden en af te koelen indien nodig. Het verschil tussen de koelhalsband en de bandana is de vorm. De halsband heeft een rechte vorm en bied daardoor alleen verkoeling rechtstreeks om de nek. De bandana daarentegen heeft zowel een verkoelend effect op de nek als op het gebied waar de rest van de stof tegen de hond aanligt. Door de koelhalsband of bandana nat te maken wordt deze geactiveerd. Sommige merken werken door verdamping van het water, wat verkoelend voor de hond werkt. Andere merken werken door kleine korrels (zogenaamde koelkristallen) die door de aanraking met water en wrijving in verkoelende gel veranderen. Deze gel producten blijven iets langer koel dan de producten die werken door verdamping. Alle koelhalsbanden en bandana’s van het merk Aqua Coolkeeper werken met verkoelende gel.

Koelvest of koelharnas

koelvest voor de hond

Wanneer je graag wilt dat jouw hond over zijn hele lijf wordt gekoeld, dan is een koelvest of koelharnas de juiste keuze. Waar de bandana of de halsband alleen de hals koelen, geeft een koelvest of koelharnas verkoeling over het hele lichaam. Net zoals bij de koelbanden of bandana’s werken de koelvesten of harnas of met verdamping of met verkoelingsgel. Het koelvest hier rechts op de foto is de Ruffwear Swamp Cooler. Dit koelvest weerkaatst het zonlicht in plaats van deze te absorberen. Heel erg handig dus voor honden met een zwarte of donkere vacht. Daarnaast koelt het vest door water te verdampen. Het grote voordeel van een koelvest of harnas is dat deze vaak in de oksels koelen. De oksels zijn bij iedere hond een plek met weinig haar waar de verkoeling goed zijn werk kan doen. Alleen verkoeling in de hals zal niet bij alle honden voldoende zijn om de lichaamstemperatuur echt omlaag te brengen of laag te houden.

Zwembad voor in de tuin

Ouderwets afkoelen kan natuurlijk in een echt hondenzwembad voor in de tuin. Wanneer je een speciaal hondenzwembad kiest, mag je er van uit gaan dat deze berekend is op hondennagels. De meeste hondenzwembaden zijn dan ook gemaakt van een dik en stevig materiaal. Laat jouw hond niet op het heetste moment van de dag druk spelen in het zwembad. Juist lekker even afkoelen met de poten in het bad helpt tegen de warmte. Houdt jouw hond niet zo van een zwembad? Je kunt proberen om jouw hond snoepjes te laten zoeken in het bad. Begin met een heel klein laagje water en gooi wat lekker ruikende snoepjes in het zwembad. Als jouw hond eenmaal doorheeft dat hij in het bad snoepjes mag zoeken kan je er iets meer water bij gooien. Als het goed is kan je jouw hond zo stapsgewijs aanleren dat een zwembad niet eng is, maar juist heel leuk!

Heeft jouw hond snel last van de warmte? Deel in de comments hoe jij jouw hond helpt op warme dagen.

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Hondvriendelijke vakantie in Uden Geef koekje! x

Hondvriendelijke vakantie in Uden

17 augustus Door: Redactie

Uden is een plaats in het oostelijke deel van Noord-Brabant, in de buurt van Veghel. Uden staat wel bekend als groenste stad van Nederland en in 2008 werd Uden ...

Lees het hele artikel
We gaan op vakantie en we nemen mee…. de hond Geef koekje! x

We gaan op vakantie en we nemen mee…. de hond

13 augustus Door: Redactie

Wanneer je op vakantie gaat is het belangrijk om na te denken over jouw hond, neem je de hond mee op vakantie of laat je de hond thuis bij ...

Lees het hele artikel
Welke honden kunnen goed alleen zijn? Geef koekje! x

Welke honden kunnen goed alleen zijn?

22 juli Door: Redactie

Een veelgestelde vraag bij mensen die op zoek gaan naar een hond is, welke honden kunnen goed alleen zijn? Op zich een logische vraag tegenwoordig zijn we allemaal vaak ...

Lees het hele artikel
Vegetarisch hondenvoer populair Geef koekje! x

Vegetarisch hondenvoer populair

16 juli Door: Redactie

Nu zo’n beetje iedereen zich druk maakt om het klimaat en dat de link tussen vlees eten en de opwarming van de aarde steeds duidelijker is. Gaan ook honden ...

Lees het hele artikel