Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Maagdilatatie-volvulus

10 June
x
Wat is dit?

Hallo maatjes,

In de vorige blog hebben we verteld hoe de trieste dag was verlopen, toen we Beer verloren. Daarbij heeft de bazin gezegd dat ze jullie uit gaat leggen wat een maagdilatatie-volvulus nou eigenlijk is.

Jullie kennen de maagdilatatie-volvulus als maagtorsie, maagkanteling of maagverdraaiing. Zo wordt het dan ook in de volksmond genoemd en door Dr. Pol 😉 Mijn bazin is derdejaarsstudent paraveterinair, oftewel dierenartsassistent in spe. Op school had de bazin net de periode digestie afgesloten en toen overleed Beer aan een maagtorsie. (zo zullen we het voor het gemak noemen).

Hoe ontstaat een maagtorsie bij de hond?

Een maagtorsie kan door verschillende redenen ontstaan. De meest voorkomende reden is dat het dier net heeft gegeten en daarna gelijk naar buiten gaat. Door direct te gaan lopen, rennen en/of spelen, met een volle maag kan de maag draaien. Het is daarom heel belangrijk om minstens een half uur te wachten met lopen nadat een hond net heeft gegeten. Ook door te gulzig en te veel eten kan de maag draaien. Daarnaast komt de maagtorsie vaker voor bij grote hondenrassen met een diepe borstkas. Omdat de hond een diepe borstkas heeft is er meer ruimte om, om te kunnen draaien. Dit betekent niet dat dit bij alle grote hondenrassen met een diepe borstkas gebeurt! Wees hierom alsjeblieft niet bang om voor een groot ras te kiezen. Het krijgen van een maagtorsie is in dit geval dikke vette pech. Hoe triest het ook is.

Wat gebeurt er in en met de hond?

Als de maag van de hond is gedraaid dan worden de slokdarm en de dunnedarm afgekneld door de draai die er is ontstaan. Dit is zeer pijnlijk! Omdat de slokdarm afgekneld is kan het dier niet meer eten. Als het nog eet, dan komt het eten er direct weer uit. Als er niets meer in de slokdarm van de hond zit, begint de hond loos te braken. Loos braken houdt in dat de hond probeert over te geven, maar er komt dan niets meer uit. Wanneer de slokdarm en dunnedarm worden afgekneld, kan het bloed ook niet meer doorstromen. Hierdoor kan de hond in shock raken. Shock betekent dat het dier op dat moment aan bloedarmoede lijdt. De maag is door de draaiing afgesloten aan beide kanten. Hierdoor kunnen de maaggassen geen kant meer op. Hierdoor zal de maag opzwellen. Dit is ernstige spoed! Het is werkelijk levensbedreigend!

Beer maagtorsie

Wat zijn de symptomen?

Wat je gelijk aan je hond kan zien wanneer hij/zij aan een maagtorsie lijd, is dat de hond direct begint met continu proberen te braken. De hond begint met snel en moeizaam ademen/hijgen en binnen een minuut zie je letterlijk de buik achter de ribben opzwellen. Aan de linkerkant nog meer dan aan de rechterkant. Van de pijn waar je hond op dat moment aan zal lijden, zie dat de hond zijn/haar rug zal krommen en lopen gaat ook heel moeizaam.

Hoe kan je zien dat je hond in shock is?

Door bleke slijmvliezen. De hond zal zeer koud aanvoelen. Voornamelijk aan de poten en staart. Maar geloof me. Op dit stadium wacht je niet als je de bovenstaande symptomen al hebt gezien. Mocht je dit als eigenaar zien? Twijfel niet! Bel direct de dierenarts!

Hoe kan de hond geholpen worden?

Bij de dierenarts zal de hond direct aan het infuus worden gelegd. De Dierenarts zal een röntgenfoto maken om te zien of de maag al is gedraaid. Als de maag al is gedraaid, dan wordt de hond direct geopereerd! Tijdens de operatie zal de dierenarts de gassen uit de maag verwijderen, de maag terugdraaien en de maag aan de buikwand vastzetten. Zodat de maag later niet nog eens kan draaien. Als de milt afgekneld is geweest, is deze beschadigd. Als dit het geval is, dan wordt de milt ook direct verwijderd. Dit is een zeer zware operatie. De kans dat de hond de operatie niet overleefd is al 20-45%! Zelfs na de operatie is de kans op overlijden aanwezig. Dit is afhankelijk van de staat waar je hond zich in verkeerd.

En daarna?

Na zo’n operatie zal de je hond lang moeten herstellen. Dit betekent rust, rust en nog meer rust. In de toekomst moet je proberen je hond niet meer te laten schrokken tijdens het eten en/of de hond zijn eten te laten zakken. Dus niet meer direct na het eten naar buiten te gaan. Ondanks het vastzetten van de maag.

Dit was niet perse een leuke blog, maar mijn bazin hoopt dat jullie het wel interessant vinden, om dit te lezen. Honden houden is helaas niet altijd rozengeur en maneschijn. Dit hoort er helaas ook bij.

Een poot van Yiska

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Yiska & Faf

Wij krijgen een klein mens! Geef koekje! x

Wij krijgen een klein mens!

12 December Door: Yiska & Faf

Wij weten het natuurlijk al even maar wij krijgen een klein mensje. Dat betekent dat er heel veel gaat veranderen naast dat er al heel veel veranderd is. In ...

Lees het hele artikel
Boek review 'Vaarwel geliefde hond' Geef koekje! x

Boek review 'Vaarwel geliefde hond'

18 March Door: Yiska & Faf

Hallootjes,  Hij komt dinsdag 21 maart pas uit maar ik heb het boek Vaarwel geliefde hond van Elli H. Radinger alvast mogen reviewen.  Om te beginnen wat een mooi ...

Lees het hele artikel
Terugblik op 2022 Geef koekje! x

Terugblik op 2022

19 January Door: Yiska & Faf

Hoi hoi, Wij willen graag terugblikken op 2022. Wat een jaar is het geweest! Voor ons is er zo veel gebeurd en we denken daar niet de enige in ...

Lees het hele artikel
Zo groot en toch bang voor honden Geef koekje! x

Zo groot en toch bang voor honden

17 August Door: Yiska & Faf

Zo groot en toch bang voor honden. Twee tot drie maanden geleden hebben wij veel pech gehad. Verdeeld over een paar weken tijd zijn wij in 3 bijtincidenten beland. ...

Lees het hele artikel