Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Leven met een reactieve hond

15 December
x
Wat is dit?

Leven met een reactieve hond kan best wel een uitdaging zijn. Om te beginnen, wat is een reactieve hond eigenlijk?

Wat is een reactieve hond?

Met een ‘’reactieve’’ hond bedoelen we eigenlijk honden die uitvallend gedrag vertonen. Dit kan naar zowel mensen, honden, andere dieren en bijvoorbeeld naar voorwerpen. Uitvallen gebeurt uit een emotie. In de meeste gevallen komt dit uit angst maar boosheid of frustratie kunnen hier ook een rol in spelen. Met dit gedrag probeert de hond een einde te maken aan een voor hem bedreigende situatie.

Wat is uitvallen?

Uitvallen naar mensen, honden, dieren of voorwerpen kan als volgt uitzien. Jij wandelt met jouw hond een andere hond komt je tegemoet en jouw hond blaft naar deze hond. Of je wandelt met jouw hond in het bos, er komt een hardloper voorbij en jouw hond trekt ineens hard aan de riem en wil de hardloper achterna jagen.

Geen houding weten te geven

Toen ik Tika adopteerde uit het buitenland had ik nooit verwacht dat het zo’n uitdaging zou worden. In Griekenland beschreven ze haar als een heerlijke knuffelkont, sociaal naar iedereen. En ook de filmpjes leken dit te bevestigen. Toen ik er achteraf, vanuit een ander oogpunt naar dezelfde beelden keek, zag ik toch wel een hond die afwijkend gedrag vertoonde. Geen ongewoon gedrag, maar wel dat ze zich geen houding wist te geven in de situatie tussen andere honden en katten.

Overenthousiast gedrag

Tika is per vliegtuigtransport naar Nederland gekomen. Een reis die ze vrij relaxt leek te ondergaan. Eenmaal uit de transportbox begroette ze alle honden en mensen enthousiast en met een grote kwispel. Iedereen was gelijk van haar onder de indruk. Wat een verschijning! Dit overenthousiaste gedrag wekte echter bij mij toch wat vraagtekens op.

Valt uit naar alles

Eenmaal bij ons thuis draaide ze binnen 48 uur 180 graden om. Niet zo gek, ze was tenslotte erg moe en onder de indruk van alle veranderingen. Ze was pas net uit een bizarre situatie gehaald in Griekeland, in een shelter geplaatst, gesteriliseerd en op een vliegtuig gezet. Veel veranderingen in een vrij korte tijd.

Bij de adoptie van een tweede hond had ik het een stuk rooskleuriger ingezien. Ik verheugde me op de lange wandelingen met mijn nieuwe tweetal. Voor Kaylo een leuk speelmaatje erbij en voor mij wellicht een sportmaatje. Het was voor ons snel schakelen. Maar een ding heb ik zeker van haar geleerd en dat is het loslaten van je verwachtingen. Tika is mijn verantwoordelijkheid, ik heb heel bewust voor haar gekozen. Opgeven was dan voor mij ook geen optie.

Reactief hondengedrag

Honden kunnen om allerlei reden reactief gedrag vertonen. Wij vergeten soms dat wij onze honden in allerlei situaties brengen die zij eigenlijk helemaal niet goed aankunnen. Sommige honden ‘’ondergaan’’ deze situaties braaf, hierdoor is het niet altijd makkelijk om dit gedrag te onderscheiden.

Schaamte

Wandelen met een reactieve hond kan erg stressvol zijn. Tika viel uit naar alles: voertuigen, wandelaars, andere honden, onbekende dieren etc. Een grote hond die compleet uit haar dak gaat is ook een vrij indrukwekkend gezicht. Ook ik was best van haar onder de indruk. Wat ik het moeilijkste vond om toe te geven? Dat ik mij onwijs schaamde voor haar gedrag.

Gedragstherapeut

Ik heb mezelf een flinke schop onder mijn kont geven, ben op zoek gegaan naar professionele hulp en die gevonden in een fantastische gedragstherapeut. Zij heeft ons onwijs goed geholpen, na een traject van een halfjaar kunnen wij het nu samen aan. Ook heb ik de verantwoording genomen om een muilkorf aan te schaffen. Wanneer je de muilkorf op een positieve manier aanleert aan je hond hoeft het helemaal geen belemmering te zijn. Voor Tika betekent een muilkorf meer rust en meer vrijheid.

Geen spannende situaties opzoeken

Tika zal nooit een makkelijke hond worden, dat besef ik mij heel goed. Maar ik kan haar wel geven wat ze nodig heeft. We managen, hebben strikte regels in de omgang met honden en onbekende en ik breng haar niet onnodig in situaties die zij als (te) spannend ervaart.

Zelf een reactieve hond?

Zelf ook een hond die reactief gedrag vertoont? Schaam je niet! Kijk eens door de ogen van je hond, wat is de reden waarom hij dit gedrag laat zien? Wat maakt het zo spannend? Wat kan hij wel en niet handelen? Neem de verantwoording, ga op zoek naar professionele hulp die bij jullie past en start wellicht met muilkorftraining. Heel veel succes! Jullie kunnen het!

Eerste publicatie 5 december 2019, update op 15-12-2021

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Kaylo & Tika

Review: Bellfor hondenvoeding Geef koekje! x

Review: Bellfor hondenvoeding

26 February Door: Kaylo & Tika

Wij hadden het genoegen om een van de varianten van Bellfor hondenvoer te proberen! Onze keuze viel al snel op de krokante brok met lam en konijn. Deze variant ...

Lees het hele artikel
Feestdagen met een reactieve hond Geef koekje! x

Feestdagen met een reactieve hond

21 January Door: Kaylo & Tika

Feestdagen met een reactieve hond. Eigenlijk krijg ik bij de woorden ‘’feestdagen’’ en ‘’reactieve hond’’ in dezelfde zin al stress. De decembermaand; een van de drukste maanden van het ...

Lees het hele artikel
Wie zijn Kaylo & Tika?  Geef koekje! x

Wie zijn Kaylo & Tika? 

15 November Door: Kaylo & Tika

Kaylo Kaylo is een kruising Šarplaninac van bijna 7 jaar. Inmiddels woont hij 4 jaar bij mij. Kaylo is geboren in Sarajevo, Bosnië. Ruim twee jaar heeft hij samen ...

Lees het hele artikel