Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Review: Bellfor hondenvoeding

26 February
x
Wat is dit?

Wij hadden het genoegen om een van de varianten van Bellfor hondenvoer te proberen! Onze keuze viel al snel op de krokante brok met lam en konijn. Deze variant bevat geen granen en ze maken uitsluitend gebruik van lamsvlees afkomstig van lammeren die op de wei hebben gelopen en wild konijnenvlees. 

De genoemde kenmerken op een rijtje 

 • Graanvrij geëxtrudeerd gedroogd hondenvoer
 • Grasgevoerd lam en wild konijnenvlees met waardevolle voedingsstoffen 
 • Rijk aan natuurlijke vitamines, mineralen en antioxidanten 
 • Hoog gehalte aan omega-3 vetzuren 
 • Inuline (FOS) voor een gezonde en krachtige darmflora 
 • 70% vers vlees (42,5% weidevlees en 27,5% van wilde konijnen) 
 • Driehoekige brok van ca. 1,5 cm 
 • 70% dierlijk eiwit
 • 30% eiwit uit fruit en groenten, de groente wordt zoveel mogelijk gehaald uit de regio

De brok heeft een eiwit gehalte van 22% en een vetgehalte van 13% 

Wie is Bellfor? 

Natuurlijk ben ik ook erg nieuwsgierig naar wie er achter deze brok zit? Wie is of zijn Bellfor? Wat vinden zij belangrijk? 

Bellfor is een fabrikant die naast voeding ook voedingssupplementen en verzorgingsproducten voor honden produceert. Het is een Duits familiebedrijf in de tweede generatie, met meer dan 30 jaar ervaring in de productie van hondenvoer. 

Ook vinden zij het milieu erg belangrijk. Op de website schrijven zijn:

‘’Wij leveren onze bijdrage aan het milieu voornamelijk door middel van drie dingen:

 • Regionale leveranciers (in plaats van lamsvlees uit Nieuw-Zeeland of ganzen uit Canada) vermijden lange transportafstanden en het daarmee gepaard gaande verbruik van hulpbronnen en de uitstoot van uitlaatgassen.
 • Milieuvriendelijke en recyclebare verpakkingen zorgen voor een optimale bescherming van het voer en ontlasten tegelijkertijd het milieu.
 • In vergelijking met het fokken van conventioneel vee bespaart de productie van insecteneiwit ruimte, verbruikt aanzienlijk minder energie en veroorzaakt geen broeikasgassen.’’

Wat vinden wij? 

De verpakking 

Heel eerlijk vind ik de verpakking wat onduidelijk en chaotisch. Het is geen verpakking wat mij direct op het eerste oog aantrekt. Echter vind ik het wel super dat de verpakking milieuvriendelijk en recyclebaar is. Het is echt een stevige zak die niet makkelijk scheurt. Het formaat van 7,5 kg is voor ons prima. 

De brok 

Het formaat van de brok is voor mijn honden precies goed. Ze kauwen er daadwerkelijk op. Hij is donker van kleur en ruikt niet onaangenaam. Hij voelt ook niet vettig. Door de driehoekige vorm zijn ze ook leuk te gebruiken voor hersenspelletjes. Ze rollen een stuk moeilijker uit de voerbal dan een ronde brok. Mijn honden worden hoofdzakelijk rauw gevoerd. Het grootste gedeelte van de week eten ze een variatie aan KVV en een kleine zelf samengestelde maaltijd. Echter gaat Tika ook 2 dagen per week naar de oppas. In theorie zou ik prima KVV kunnen meegegeven maar we kiezen graag voor gemak. Ik vind het belangrijk dat mijn honden ook gewoon brokken eten. Het is bijvoorbeeld gewoon onhandig om een voorraad vlees mee te nemen als je een weekje weggaat met twee grote honden. Tevens vergeet ik ook echt wel eens KVV te ontdooien. Om de brok goed te kunnen reviewen heeft Tika hoofdzakelijk de brokvoeding gegeten. 

Ingrediënten 

Op de website kon ik deze niet zo snel terugvinden. Daarom heb ik de ingrediënten even van de verpakking gekopieerd: 

Lam, zoete aardappelen, zoete aardappelmeel, erwten, vet van gevogelte, erwteneiwit, ei, konijnen, tomaten, johannesbrood, wortelen, zalmolie, luzerne, cranberry, inuline (FOS) lijnzaadolie, glucosamine, chondroïtine

Helaas staan er geen exacte percentages bij. Van de website moeten we aannemen dat er 70% vlees in de brok zit, waarvan 42,5% lamsvlees en 27,5% konijnenvlees en dat ze geen gebruik maken van slachtafval. Waarschijnlijk verdwijnt er door de productie en verhitting van de brok veel vocht en we weten dat vlees veel vocht bevat, er blijft dus wel minder vlees over dan de oorspronkelijke 70%. Dit komt ook overeen met het eiwitgehalte, deze is namelijk niet heel erg hoog (22%). Op het eerste gezicht lijkt deze brok een hoog vleesgehalte te hebben, deze is dus niet zo hoog als je in eerste instantie zou denken, maar er zit nog steeds genoeg vlees in. Het koolhydraatgehalte lijkt rond de 40% te liggen. Dit is wel aan de hoge kant. Het is echter logisch dat een brok koolhydraten bevat, elke brok heeft dit nodig voor de vorming van de brok. De koolhydraten komen voornamelijk uit zoete aardappel. Dit is dan wel een prima koolhydraatbron. Zoete aardappel heeft een lage glycemische waarde, dit betekent dat het niet snel voor een sterke suikerspiegel schommeling zorgt. 

Lijnzaadolie bevat omega 3 vetzuren. Omega 3 vetzuren zijn natuurlijk erg belangrijk voor de gezondheid. Helaas zijn de omega 3 vetzuren in lijnzaad (ALA) niet bruikbaar voor het lichaam, deze dienen eerst omgezet te worden door de lever. In de lever worden ze omgezet in een bruikbare vorm (DHA en EPA). Helaas is het nog onduidelijk hoe effectief dit gebeurt. ALA (en andere omega 3 vetzuren) zijn wel erg kwetsbaar voor hitte en zuurstof en zullen deels oxideren in een brok, het is dus maar de vraag of dit echt een waardevolle toevoeging is. 

Een andere bron van omega 3 is de zalmolie. Naast dat visolie snel oxideert, is zalm een van de meest vervuilde diersoorten op onze aarde. Door het snelle risico op oxideren is het belangrijk de brok, eenmaal geopend, niet te lang te bewaren. Helaas is het mij niet helemaal duidelijk hoeveel omega 3 en omega 6 er in deze brokvoeding aanwezig is. 

De brokken zijn aangevuld met glucosamine en chondroïtine voor het bewegingsstelsel. 

Conclusie 

Zo hebben wij een aardig lijstje met plus- en minpunten verzameld. De prijs-kwaliteitverhouding vind ik prima. Je betaalt voor een zak van 7,5 kg ongeveer 31 euro. Ik vind het persoonlijk erg fijn dat ze goed letten op het milieubelastend vermogen. De recyclebare verpakking, het halen van zoveel mogelijk grondstoffen uit de regio en het gebruik maken van weidevlees en wild vind ik een paar grote pluspunten! Ondanks dat de brok een vrij hoog gehalte heeft aan koolhydraten, is de koolhydraatbron prima. Voor Tika is dit dan ook geen enkel probleem. 

Helaas zijn de bronnen van omega 3 van mindere kwaliteit en is het gehalte aan omega 3 en 6 onduidelijk. Door het kopen van kleinere verpakkingen of het invriezen van de brokvoeding kan je het snelle oxideren tegengaan. Wellicht is het wel aan te raden om zelf omega 3 bij te geven door middel van een mooie visolie (bij voorkeur geen zalm) of krillolie. 

Tika heeft de brok met smaak gegeten. Ze had keurige ontlasting; 1x daags van een goede substantie en kleur. Ik heb verder geen bijzonderheden aan haar gemerkt. Ook op de combinatie van deze brok en KVV gaf ze geen noemenswaardige reacties. Ze heeft het er gewoon prima op gedaan. 

Het is altijd belangrijk om te kijken hoe een individu het op een voeding doet. Elk individu heeft andere voedingsbehoeftes. Vers vlees is niet per definitie beter dan een brok, een brokvoeding is niet per definitie beter van een dieet van rauw vers vlees. Een ding kan ik je garanderen… Je hond zal niet zomaar exploderen 😉 

Blijf kritisch, kijk goed naar de reactie van je hond en vraag om hulp aan een voedingsdeskundige als je op zoek bent naar goed passend advies voor jou en je hond! 

De hondenbrokken voor deze review zijn ter beschikking gesteld door Bellfor, deze review is objectief

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Kaylo & Tika

Leven met een reactieve hond Geef koekje! x

Leven met een reactieve hond

15 December Door: Kaylo & Tika

Leven met een reactieve hond kan best wel een uitdaging zijn. Om te beginnen, wat is een reactieve hond eigenlijk? Wat is een reactieve hond? Met een ‘’reactieve’’ hond ...

Lees het hele artikel
Feestdagen met een reactieve hond Geef koekje! x

Feestdagen met een reactieve hond

21 January Door: Kaylo & Tika

Feestdagen met een reactieve hond. Eigenlijk krijg ik bij de woorden ‘’feestdagen’’ en ‘’reactieve hond’’ in dezelfde zin al stress. De decembermaand; een van de drukste maanden van het ...

Lees het hele artikel
Wie zijn Kaylo & Tika?  Geef koekje! x

Wie zijn Kaylo & Tika? 

15 November Door: Kaylo & Tika

Kaylo Kaylo is een kruising Šarplaninac van bijna 7 jaar. Inmiddels woont hij 4 jaar bij mij. Kaylo is geboren in Sarajevo, Bosnië. Ruim twee jaar heeft hij samen ...

Lees het hele artikel