Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Feestdagen met een reactieve hond

21 January
x
Wat is dit?

Feestdagen met een reactieve hond. Eigenlijk krijg ik bij de woorden ‘’feestdagen’’ en ‘’reactieve hond’’ in dezelfde zin al stress. De decembermaand; een van de drukste maanden van het jaar. Kerstvakantie, kerstinkopen doen, afvragen hoe we de kerstdagen weer eens zullen invullen, de etentjes met familie, de jaarwisseling en natuurlijk het daarbij behorende vuurwerk. Met een reactieve hond, die de stressemmer heeft van formaat borrelglas, een intensieve maand dus! 

Ontspanningsoefeningen en aanpassingen

Ik moet eerlijk bekennen dat ik blij ben dat we het weer achter de rug hebben en dat ik geen idee heb hoe we het overleefd hebben. Maar daar gaat het niet om, we hebben het namelijk wel geflikt! Met de nodige aanpassingen, ontspanningsmomenten en een aantal hulpmiddelen zijn we bijna door de decembermaand heen gefietst. Oke, het was een hobbelige weg… 

Drukte op straat

Nu ben ik al een tijdje afgestudeerd en heb ik een hele leuke parttime baan in een dierenartsenpraktijk en natuurwinkel, echt kerstvakantie hebben we dus niet meer. En man o man! Het waren me een paar weekjes wel. Kerstvakantie betekent drukte op straat. Wij wonen op een vrij toeristisch stukje van de stad met een bed & breakfast naast de deur. Op zich allemaal geen probleem. Tika kent het personeel en buiten de vakanties om is het er heerlijk rustig. 

Chaos

Echter is de kerstvakantie dus gevuld met schreeuwende kinderen op straat, veel vuurwerk ontploffingen, vreemde honden, fietsers en wandelaars. Met een ander woord: chaos! Oké misschien overdrijven we wellicht een beetje. Maar wanneer je hond al de pan uit kan flippen van een nieuwe straatput vraagt het om dus wat meer management. Met de nodige pauzes, begeleiding, snuffelrondjes, vluchtpogingen naar het bos, veel koekjes en blije stemmetjes zijn we er goed doorheen gekomen! Een heleboel nieuwe leermomenten voor ons beiden. 

Adrenaline

Wel moeten we dus in ons achterhoofd houden wat voor invloed dit heeft op de hond. Al die nieuwe dingen die ze gezien, gehoord en geroken heeft, stapelen zich razendsnel op. Alle situaties die als gevaarlijk of spannend worden ervaren, zorgen voor het stresshormoon, ook wel bekend als adrenaline. Adrenaline zorgt ervoor dat je in situaties snel kunt reageren. Adrenaline stijgt niet alleen van stress, ook van bijvoorbeeld blijdschap, opwinding, verdriet en inspanning. Gelukkig daalt het adrenalinegehalte ook weer, bijvoorbeeld tijdens de slaap. Zolang er een goede balans tussen deze stijgingen en dalingen zit, is er niks aan de hand. Maar voor een hond als Tika, kan dit een uitdaging zijn. 

Voldoende rust en ontspanning

In bovenstaande situaties stijgt het adrenaline gehalte bij Tika in een flink tempo. We weten dat dit gehalte een stuk sneller in staat is om te stijgen dan te dalen. Aan mij de taak om haar hierin te begeleiden en voor voldoende rust te zorgen. Ik denk dat wij vaak onderschatten hoeveel situaties onze honden als spannend kunnen ervaren. Zelfs een hond als Kaylo, die zich eigenlijk nooit druk maakt, heeft veel ontspanningstijd nodig. Hij gaat een keer per week met mij mee naar mijn werk. De volgende dag is hij dan ook echt moe en kan de hele dag liggen slapen op de bank. Wij storen hem dan ook niet. Hij heeft tijd nodig om alle indrukken weer te verwerken.  Wanneer Tika een ochtendwandeling heeft gehad met meerdere prikkels die zij als spannend heeft ervaren, weet ik dat ik het de rest van de dag rustiger aan moet doen. Soms wandelen we 30 minuten, soms maar een minuut of 5. Dan krijgt ze een lekker bot of doen we een paar hersenspelletjes. 

Mentale uitdaging

Voor Tika betekende de decembermaand dus ook veel rustmomenten in de bench, lekker kauwen op botjes, veel slapen, soms korte wandelingen, iets meer mentale uitdaging en af en toe een lange snuffelwandeling aan de dijk. Afgelopen maand heeft haar bakken met energie gekost. En nu, een paar weken later, merk ik het nog steeds aan haar. Ze is sneller overprikkeld, kan moeilijker haar rust vinden en als ze slaapt, slaapt ze zo diep dat ze eigenlijk niet meer bereikbaar is. Ze is moe en gespannen. Het is moeilijk om dit altijd goed te zien. Terwijl ze als een gek door de woonkamer rent, haar complete speelgoedmand laat ontploffen en in het rond blaft, lijkt ze eigenlijk juist veel energie te hebben. Maar als je dan de spanning in haar lijf ziet en voelt, naar haar ogen kijkt, weet je dat ze eigenlijk nog heel erg moe is. 

Resetten

Januari staat voor ons in het teken van resetten. Rustig aan doen, begeleiden, slapen en rustig opbouwen. Dan komen we er wel weer. Grappig om te ervaren dat tijdens het schrijven van dit artikel er eigenlijk weer een stukje besef bij mij groeit. Ik vergeet het ook wel eens. Kan me irriteren of hulpeloos voelen wanneer ze weer eens in het niks staat te blaffen… en dan realiseer ik me wat ze eigenlijk alweer allemaal heeft meegemaakt op zo’n dag. En dan ontstaat er weer begrip en ruimte om haar te begeleiden. 

Voldoende ontspanning

Wat ik eigenlijk wil zeggen. Kijk goed naar je hond, samen dingen ondernemen, trainen, cursussen volgen is allemaal super leuk! Maar zorg ook voor voldoende tijd om te ontspannen. Ik denk dat ik het meeste van Tika geniet wanneer ze vol vertrouwen tegen mij aanhangt en in slaap sukkelt. Het ultieme moment van vertrouwen en ontspanning. Misschien is dat nog wel het mooiste van allemaal. 

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Kaylo & Tika

Leven met een reactieve hond Geef koekje! x

Leven met een reactieve hond

15 December Door: Kaylo & Tika

Leven met een reactieve hond kan best wel een uitdaging zijn. Om te beginnen, wat is een reactieve hond eigenlijk? Wat is een reactieve hond? Met een ‘’reactieve’’ hond ...

Lees het hele artikel
Review: Bellfor hondenvoeding Geef koekje! x

Review: Bellfor hondenvoeding

26 February Door: Kaylo & Tika

Wij hadden het genoegen om een van de varianten van Bellfor hondenvoer te proberen! Onze keuze viel al snel op de krokante brok met lam en konijn. Deze variant ...

Lees het hele artikel
Wie zijn Kaylo & Tika?  Geef koekje! x

Wie zijn Kaylo & Tika? 

15 November Door: Kaylo & Tika

Kaylo Kaylo is een kruising Šarplaninac van bijna 7 jaar. Inmiddels woont hij 4 jaar bij mij. Kaylo is geboren in Sarajevo, Bosnië. Ruim twee jaar heeft hij samen ...

Lees het hele artikel