Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Muilkorf dragen als leuke oefening

7 January
x
Wat is dit?

We zijn begonnen met het aanleren van een muilkorf toen ik merkte dat Leo reactief was. In eerste instantie denk je misschien dat jouw hond geen muilkorf nodig heeft, maar ik zal uitleggen waarom dat wel zo is.

Waarom muilkorf dragen aanleren?

Tijdens zijn leven heeft elke hond kans om ziek te worden. Wanneer hij ook veel pijn lijdt, kan het zijn dat hij de dierenarts minder leuk gaat vinden. Zo heeft Moos in zijn jonge jaren vaak ernstige oorontsteking gehad. Daar is hij dermate door getraumatiseerd, dat zij niet meer naar zijn oren mag kijken. Daarnaast kan het nuttig zijn als jullie samen op vakantie gaan. Zo is het bijvoorbeeld in Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië en Slowakije verplicht dat je hond in het openbaar vervoer een muilkorf draagt. In Italië moet dat zelfs in iedere openbare gelegenheid.

Leuke muilkorf training

Het is goed om je hond op een ongedwongen manier kennis te laten maken met de muilkorf, zonder dat hij daar vervelende associaties mee heeft. Je kan er een leuke training van maken, en als dan blijkt dat je hem nooit nodig hebt gehad, is dat alleen maar fijn.

Dit is hoe ik dat heb gedaan.

Stap 1: de juiste muilkorf kiezen

Zelf gebruiken wij een Baskerville. Als Leo deze draagt kan hij nog steeds hijgen, drinken en eten. Deze muilkorf is heel comfortabel en daarom makkelijk aan te leren. We hebben eerst zo’n strak bandje geprobeerd, maar dat bleek veel te hinderlijk. Leo heeft een hele dikke vacht en hij heeft het snel warm, daarom wilde ik dat hij zijn hitte wel goed kwijt kon. Daarnaast vond ik het belangrijk dat ik hem nog kon belonen tijdens het dragen van de korf.

Stap 2: de eerste kennismaking met de muilkorf, zonder muilkorf

Wij zijn niet begonnen met de korf zelf, maar met het commando. Met “neus in” liet ik Leo zijn neus in van alles en nog wat steken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mokken, bakjes, zakjes en ringen. Natuurlijk moet je rijkelijk belonen. Soms helpt het ook om een snoepje ergens voor te houden of in te leggen. Je kunt zo creatief zijn als je zelf wilt, maar natuurlijk is het altijd goed om te kijken waar de hond z’n voorkeur aan geeft. Als hij hier vertrouwd mee is, kun je overgaan naar stap 3.

Muilkorf aanleren eerste stap

Stap 3: de introductie

Nu is het zover, je laat de korf voor het eerst zien. Omdat je hond al bekend is met het “neus in” commando, zal hij het waarschijnlijk niet raar vinden als je hem vraagt z’n neus in de muilkorf te steken. Doe alsjeblieft bij deze stap nooit het riempje dicht! Oefen alleen tot je de korf een paar seconden op zijn neus kan laten hangen en bouw dit op tot misschien wel een minuut.

Stap 4: het riempje

Bij deze stap gaan we het riempje voor het eerst losjes dichttrekken. Ik liet Leo daarna brokjes uit mijn hand eten, dat vond hij echt heel leuk. Doe dit hooguit een paar seconden. Als de hond met z’n pootjes naar de muilkorf reikt, ga je weer terug naar stap 3.

Stap 5: bewegen

Nu komt het spannendste gedeelte. Het voelt eerst heel vreemd om rond te lopen met zo’n ding op je gezicht, dus doe rustig aan. Ik liet Leo op een afstandje zitten en riep hem naar mij toe. Ik beloonde hem en deed de muilkorf weer af. Bouw dit op tot je uiteindelijk een rondje kunt gaan wandelen.

Rustig aan

Bij Leo heeft dit alles hooguit drie weken geduurd, maar het kan zijn dat jouw hond veel meer tijd nodig heeft. Forceer niet en wees geduldig. Als je wilt, kan dit een hele leuke oefening zijn en zal het jullie vertrouwensband alleen maar versterken. Vergeet niet om het wel af en toe bij te houden.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Leo

Leo's tandenpoetstips Geef koekje! x

Leo's tandenpoetstips

3 January Door: Leo

Tanden poetsen bij honden. Toen Leo ongeveer één jaar oud was, kwam ik erachter dat mondhygiëne bij honden niet zo vanzelfsprekend is als ik dacht. Zijn grote broer Moos ...

Lees het hele artikel
Kerstkoekjes voor de hond recept Geef koekje! x

Kerstkoekjes voor de hond recept

22 December Door: Leo

Ga jij ook de keuken in om kerstkoekjes te bakken voor jouw hond? Zoek niet verder, we delen een smakelijk recept voor de lekkerste kerst hondenkoekjes. Kerstkoekjes voor een ...

Lees het hele artikel
Hoe help je een reactieve hond? Geef koekje! x

Hoe help je een reactieve hond?

8 May Door: Leo

Er zijn heel veel dingen die je kan doen om een reactieve hond te helpen, maar ik wil daar vandaag een niet al te uitgebreid verhaal over ophangen. Leo ...

Lees het hele artikel
Wandelen met een GoPro - deel 1 Geef koekje! x

Wandelen met een GoPro - deel 1

22 January Door: Leo

Als er tijdens een wandeling iets gebeurt, ben ik op dat moment vooral bezig met reageren. Later spookt de situatie nog lang door mijn hoofd en dan vraag ik ...

Lees het hele artikel