Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Ik ga naar school, deel 3

11 March
x
Wat is dit?

Het is alweer even geleden maar afgelopen maandag was mijn derde schooldag op de Dokter Snuffel Academie. Hier en hier kun je lezen hoe de vorige lesdagen waren.

Na een week waarin het wel voorjaar leek werd juist die maandag veel regen en harde wind voorspeld. Best onhandig omdat een deel van de les praktijk zou zijn. Maar wat een opluchting, Mandy had een binnenruimte geregeld voor de praktijkles!

Een rustige ochtend

Ik had met opzet een rustige zondag omdat de schooldag mentaal best zwaar zou worden. Het kwam dan ook mooi uit dat het zondag de hele dag regende. Ik had veel geslapen, zelfs toen de vader en moeder van mijn vrouwtje op bezoek kwamen. Mijn vrouwtje was bang dat ik dan vandaag extra druk zou zijn. Maar al vrij snel kreeg ze mij op mijn kleedje, en ik heb bijna de hele morgen geslapen.

Pittige theorieochtend

Min vrouwtje kreeg vandaag les van een andere Mandy, namelijk Mandy van Gelder van hondencentrum Wraf.
Zij heeft een methode ontwikkeld die Bend To Assent® heet, BTA®. Zij kwam de methode uitleggen, en daarna zouden we gaan oefenen met elkaar. De methode is gericht op het feit dat een hond een prikkel meldt zoals een fietser, auto maar ook een andere hond, kat etc. Met het melden vraagt een hond toestemming om naar de prikkel te gaan. Bij een ja is dat het commando “vrij”en bij een nee “vrij over”. De methode is gebaseerd op de taal van de hond. Door prikkels te melden creëer je een veilige omgeving waarbij het baasje de leider is.

In de morgen werd de theorie uitgelegd in combinatie met situaties waar baasjes tegenaan lopen, zoals dat als ik een hond zie dat ik daar dan heel graag naar toe wil gaan. Met de methode gaat mijn vrouwtje mij dan leren dat ik daar toestemming om moet vragen. Er werd tevens ingegaan op de 5 meest belangrijke basiscommando’s die gebruikt moeten worden in de opvoeding:

*Goed zo = voertje
*Braaf = geen voertje geen aai
*Nee = een waarschuwing en is sturend
*Foei = naar de plaats of andere consequentie zoals aanlijnen
*Vrij = opheffen van een commando of opdracht

In huis bijvoorbeeld. Ik pak een slipper van het vrouwtje. Vrouwtje zegt “nee”, en als ik dan los laat is dat een “braaf”.  Doe ik het dan weer, dan is het een “foei” en moet ik naar mijn plaats. Binnen een week moet ik de “nee” gaan begrijpen. Na die week is het gelijk een “foei” als ik het weer doe. Daarnaast moeten de commando’s “vrij” en op de “plaats” goed aangeleerd worden. In mijn geval is dat de bench, kleed en kussen. Dus ik moet leren waar ik heen moet als mijn vrouwtje zegt “op je kleed”. Ook moet ik leren dat als zij dan “vrij” zegt, ik weer van mijn kleed af mag.

Er werden ook verschillende filmpjes getoond waarin duidelijk werd hoe de Bend To Assent®-methode werkt. Super interessant maar ook een pittige klus om goed aan te leren. Mijn vrouwtje heeft het boekje ook aangeschaft.

Oefentijd

Na een boterham voor het vrouwtje en een winderige plaspauze voor mij stapten we in de auto naar de oefenhal in Zeewolde. De hal wordt vaker gebruikt voor honden en we stonden op een ondergrond met kunstgras.

De eerste oefening was rondlopen. Zodra ik langer dan 2 seconden naar een prikkel keek of voorbij de knie van mijn vrouwtje liep, draaide mijn vrouwtje gelijk om, stapte drie passen terug en draaide dan twee passen weer heen. Als ik tijdens die twee passen heen dan keek, zei ze “goed zo” en kreeg ik een voertje. Nou dat viel me niet mee hoor.

Daarna volgden nog meer oefeningen waarbij de BTA®-methode werd toegepast, zoals langs een speeltje lopen, naar een bal toe lopen die nadat ik naar mijn vrouwtje keek werd weggeschopt, het gooien van voertjes, baasjes die op elkaar toe liepen, een gekke knuffelhond benaderen, in een kring naar elkaar toe lopen.

Bij alle oefeningen geldt als ik korter dan 2 seconden naar de prikkel keek en dan naar het vrouwtje en niet voorbij haar knie liep, dan  kreeg ik een “goed zo” en een voertje. Regelmatig ging ik de mist in en draaide mijn vrouwtje drie passen om. Maar zodra zij dan weer  twee passen naar de prikkel liep keek ik gelijk naar haar.

Lastig, vond mijn vrouwtje, want je moet opletten met draaien dat je niet duizelig wordt, continu op mij letten en op tijd reageren met betrekking tot omdraaien of het “goed zo” zeggen. Ook moest mijn vrouwtje opletten dat ze niet al per ongeluk met haar hand bij de voertjes zat.

Alles laten zakken

Met een hoofd vol informatie reden we samen weer naar huis. Geen huiswerk mee uit de map maar oefenen, oefenen, oefenen met de BTA®. Tijdens het wandelen, met een prikkel in huis benaderen en ook op drukke plekken.

Als je soms denkt dat het vrouwtje en ik het heen en weer hebben dan weten jullie dat we aan het oefenen zijn.

Als je precies wilt weten hoe de methode werkt, kijk dan even op de website. Het is een beetje te ingewikkeld om alles in een blog uit te leggen.

Ik hoop dat jullie het weer leuk hebben gevonden.

Tot de volgende keer, poot van Guus.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Goldendoodle Guus

Voor het eerst logeren Geef koekje! x

Voor het eerst logeren

17 October Door: Goldendoodle Guus

Sinds ik bij mijn baasjes woon (alweer bijna 6 jaar) zijn we nog nooit zonder elkaar weggeweest. Elke vakantie ben ik mee geweest en mijn baasjes zijn zelden een ...

Lees het hele artikel
Guus houdt niet van vuurwerk Geef koekje! x

Guus houdt niet van vuurwerk

18 December Door: Goldendoodle Guus

Geen groter veel besproken onderwerp onder huisdieren eigenaren is vuurwerk. You love it or hate it. Nou ik zit er precies tussenin. Ergens een knalletje in de verte doet ...

Lees het hele artikel
Met een prikkelgevoelige hond naar Animal Event Geef koekje! x

Met een prikkelgevoelige hond naar Animal Event

16 May Door: Goldendoodle Guus

Degenen die mij kennen en mij al even volgen zullen zich nu wel achter hun oren krabben. ”Huh Guus, jij bent toch een prikkelgevoelige hond? Dan ga je toch ...

Lees het hele artikel
Guus zijn vrouwtje is vegan Geef koekje! x

Guus zijn vrouwtje is vegan

17 March Door: Goldendoodle Guus

Tijd voor een nieuw blog waarbij ik mijn vrouwtje maar weer eens aan het woord laat. Ze wil graag wat vertellen over vegan zijn met een hond in huis. ...

Lees het hele artikel