Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Hondeneigenaren, doe eens lief!

14 August
x
Wat is dit?

Natuurlijk is het je grootste angst dat jouw hond wordt aangevallen door een andere hond. Of dat er vechten ontstaat. Maar om nu meteen onaardig te doen tegen andere hondeneigenaren? Liever niet hoor!

Honden zijn geen robots

Honden zijn nu eenmaal geen robots en mensen ook niet. Dus ja het kan voorkomen dat iemand even niet goed oplet en jou niet ziet lopen met een aangelijnde hond. En ja het kan ook gebeuren dat de hond niet terugkomt als hij geroepen wordt. En ja ook riemen kunnen uit handen glippen en alle andere dingen die je niet in de hand hebt kunnen gebeuren.

Doe aardig

Hoe het ook zij. Wij mensen kunnen de reactie van de hond niet 100% voorspellen of controleren. Wat we wel kunnen controleren is hoe wij met onze hond omgaan, maar ook hoe wij met andere mensen omgaan. Je hoeft dus niet meteen boos te worden en te schreeuwen tegen iemand. Je weet immers nooit wat er met die persoon aan de hand is. Jouw onvriendelijkheid kan net de druppels zijn waardoor iemands emmer overloopt. Of je kunt, door juist wel aardig te blijven, er voor zorgen dat iemands dag net een stukje lichter is. Dat illustreert het volgende verhaal maar al te goed;

“Wij zaten op het terras even iets te eten met onze hond. Er liep een andere hond voorbij die hadden we nog niet zien aankomen en onze hond viel uit (blaffen en grommen). De mensen van de andere hond zeiden ‘geen probleem hoor die van ons kan ook zo uit de hoek komen’. Zij gingen aan een tafel verderop zitten. Terwijl we zaten te eten (en niet goed oplette) schoot onze hond los en rende naar de andere hond toe. Die begon te grommen en te blaffen. Met een rood hoofd liep ik snel naar de tafel van de andere mensen toe. Die nog steeds heel vriendelijk bleven en het geen enkel probleem vonden. Wat zij niet wisten, is dat ik net terug kwam uit het ziekenhuis waar mijn man chemotherapie had gehad, waardoor we een emotioneel zware dag hadden. Dat deze mensen zo vriendelijk bleven heeft zo veel geholpen. Ik denk dat we moeten onthouden dat we allemaal ons best doen met onze honden.”

Ga uit van het beste van de mens

De meeste mensen zijn gewoon heel vriendelijk en sociaal. Sterker nog mensen zijn van nature sociale wezens die in hele hechte gemeenschappen het beste tot hun recht komen. Ga jij uit van het beste in jouw medemens? Of denk je bij voorbaat al dat iemand een eikel is die zijn hond niet bij zich wil houden? Het beste is om uit te gaan van het beste in de mens (en hond). Denk je nu ‘ja maar als ik vraag of iemand zijn hond bij zich wil houden krijg ik altijd een rot reactie’. Misschien is de reactie niet perse rot bedoeld, maar is het uit schaamte omdat de hond echt niet luistert bijvoorbeeld. Probeer vooral zelf voor jouw eigen hond te zorgen. Dus kan jouw hond absoluut niet met andere honden of ben jij zelf doodsbang dat jouw hond gebeten gaat worden? Ga dan ergens wandelen waar je geen tot weinig honden tegenkomt.

Een geweldig boek die haarfijn uitlegt hoe mensen echt in elkaar zitten is het boek “De meeste mensen deugen”. Het was voor mij in elk geval echt een eyeopener.

Vertrouw op jezelf en jouw hond

Hoe beter jij jouw eigen hond kent, hoe beter je kunt ingrijpen in een situatie. Honden vinden niet alle honden aardig. Het kan 99 van de 100 keer goed gaan en het kan ook een keer vechten worden. De kunst is natuurlijk om in te grijpen voordat het zo ver komt. Zo ben ik met Lena in de hondenspeeltuin en er zijn al 2 honden. Ik vraag even aan de dames van de honden of ze het goed vinden als we er bij komen. Dat vinden ze. Lena gaat lekker spelen en rennen met beide honden. Totdat 1 hond het een beetje eng vindt en wat angstig (met de staart tegen de billen geplakt) wegrent. Ik zie aan Lena dat ze er achteraan wil gaan rennen. Waar het eerst leuk gelijkwaardig spel is, is dat het nu niet meer. Ik blokkeer Lena en lijn haar aan. Genoeg geweest voor vandaag en we verlaten de speeltuin. Waarop de andere eigenaresse nog zegt; ‘het is niet erg hoor, ze is wel vaker een beetje bang’. Op zich heel lief om te zeggen, maar ik wil niet dat Lena honden najaagt. Dus we gaan. Dat is ook wat ik Lena wil leren.

Steun bieden en ingrijpen waar nodig

Een volgende bezoek aan de hondenspeeltuin was Lena leuk aan het spelen met een ander jong teefje en dat ging heel goed. De andere teef nam duidelijk de leiding en Lena vond het prima en hobbelde gezellig achter haar aan. Totdat er een Saarlooswolfhond reu van een jaar bij kwam. Die speelde heel erg grof en gooide Lena met zijn voorpoten tegen de grond aan. Zowel Stefan (mijn man) als ikzelf gaan door de knieën, Lena weet dan dat ze steun kan komen zoeken bij 1 van ons. Eerst gaat ze even bij Stefan zitten om vervolgens toch weer richting de Saarlooswolfhond te gaan. Daarna gaat het weer vrij grof en komt ze bij mij zitten. Ik zit nog even samen met haar en lijn haar aan en we vertrekken uit de speeltuin. Waarbij ik ervoor waak dat de hond niet nog eens in de buurt komt waardoor Lena zich onveilig zou voelen. Ik vertrouw op mijn gevoel en geef Lena de kans om steun te zoeken en daar handel ik ook naar. Wat de eigenaar van de andere hond in dit geval doet (of niet doet) is dan ook niet mijn zaak. Ik heb iedereen een fijne dag verder gewenst en we zijn weggaan. Was het even spannend? Jazeker! Heeft Lena er een goede ervaring aan overgehouden? Ik denk het wel. Ze heeft in elk geval geleerd dat ze steun kan zoeken en dat ik haar uit een situatie help. Dus ook dit soort ontmoetingen kunnen juist hele waardevolle lessen zijn.

Compassie

Hoe het ook zij, het zijn voor iedereen moeilijke tijden. Je weet nooit wat iemand meemaakt en voor iedereen is de hond zijn of haar steun en toeverlaat. Iedereen doet zijn best en niemand wil dat honden gaan vechten of dat er gewonden vallen. Dus probeer aardig te doen tegen iedereen die je tegenkomt. Ga je honden uit de weg? Ook helemaal goed, zwaai van een afstandje even naar de andere hondeneigenaar en sla een ander pad in. Wat je ook doet, behandel anderen zoals je zelf ook behandeld wilt worden, ook als ze dingen anders doen dan jij dat zou doen.

Makkelijk praten

Denk nu niet dat ik altijd iedereen lief, leuk en aardig vind en dat het zo altijd is geweest. Ik heb zelf een reactieve hond gehad die ik het liefste voor de hele wereld (en zeker andere honden) wilde beschermen. Daarbij ben ik ook niet aardig geweest tegen andere hondeneigenaren. Eigenlijk vanuit de frustratie die ik zelf had omdat ik zag dat mijn hond het moeilijk had. Achteraf denk ik wel eens ik had meer vertrouwen in mijn hond moeten hebben. En me moeten focussen op wat mijn hond doet en nodig heeft ongeacht wat een andere hond doet. Daarbij komt dat honden ook best wel flexibel zijn en ook best wel wat stress kunnen handelen en verwerken. Zolang jij jouw focus maar houdt op jouw hond en op zijn of haar welzijn. Terwijl je vriendelijk blijft tegen iemand anders. Want hoe ontspannen is een ontmoeting voor jouw hond als jij staat te schreeuwen tegen een andere hondeneigenaar? Helemaal niet dus.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel