Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Hond & Liefde: Waarom je hond van je houdt

25 June
x
Wat is dit?

Toen 4 weken geleden de vraag kwam of iemand interesse had om het boek ‘Hond & Liefde: Waarom je hond van je houdt’ te lezen riep alles in mij “Ja!”. Ik was enorm nieuwsgierig naar hoe Jewel van mij houdt. En ook naar hoe ik dit van haar gedrag kon aflezen. De hoop die ik had met het lezen van dit boek was dan ook antwoord krijgen op die vraag.

Wie is Clive Wynne?

Het boek is geschreven door dierpsycholoog Clive Wynne. Een Brits-Australische gedragswetenschapper met een grote voorliefde voor honden en hun wilde verwanten. Momenteel is hij een psychologie professor aan de Arizona State University waar hij de Canine Science Collaboratory leidt.

Hond & Liefde

Het boek kan ik het beste omschrijven als een wetenschappelijk dagboek. Clive Wynne neemt je mee door zijn verhaal. Beginnend bij de buideldieren waar hij in Australië onderzoek naar deed. Hij vertelt over de band tussen de gezinshond Benji en hem en de voorliefde die hij toen al had voor honden. Jaren later kwam Xephos op het pad van hem en zijn gezin. Precies op het juiste moment. In die tijd deed hij een wetenschappelijk onderzoek naar hondencognitie en hij had moeite om bepaalde bevindingen te rijmen. Xephos kon hem hier bij helpen. Ondertussen werd er door andere wetenschappers onderzoek gedaan naar wat honden zo uniek maakt. De verschillende onderzoeken verweefde samen in zijn hoofd en zorgden voor de vraag “Hoe de hond in een evolutionair korte tijd de eigenschap had verworven om de mens te kunnen begrijpen?”. Hij besloot het samen met leerlingen te onderzoeken.

In het boek neemt hij je mee door meer van dit soort vraagstukken, de manier hoe zij de vragen proberen te beantwoorden met onder andere onderzoeken die al eerder zijn gedaan en door ook de wolf van dichtbij te gaan bekijken. Hij neemt je mee in zijn gedachtes die er ondertussen in zijn hoofd afspelen, zijn strijd tussen gevoel en het wetenschappelijk oogpunt. Met tot slot ook de bevindingen die ze opdoen tijdens het onderzoek en de conclusie waarom je hond van je houdt.

Mijn mening

Hond & Liefde is een mooi wetenschappelijk boek. Door het woordgebruik heb ik het vaak als moeilijk ervaren. Er worden wetenschappelijke termen gebruikt waarvan ik het bestaan niet wist. Ze worden gelukkig wel kort uitgelegd, maar hierdoor ben je soms genoodzaakt bepaalde stukken terug te lezen. Als je niet regelmatig te maken hebt met dit woordgebruik is het boek niet zomaar een boek dat je zo makkelijk op een avond weg leest. Het is wel heel bijzonder om op deze manier mee te worden genomen in de gedachtestroom van een wetenschapper, zeker als het gaat om ons favoriete onderwerp: de hond!

Ik heb lange tijd gezocht naar Jewels manier van genegenheid tonen, omdat ze dat niet doet zoals ik van jongs af aan gewend ben met de Engelse Cocker Spaniels. Door het lezen van dit boek heb ik hier wel mijn antwoord op gevonden en geleerd dat er meerdere vormen van genegenheid tonen zijn. Het heeft in haar geval veel weg van de manier hoe wolven hun genegenheid tonen. Heel interessant! Mocht je op zoek zijn naar een boek dat je inzicht geeft hierin, dan kan ik dit boek zeker aanraden.

Dit boek is overigens ook zeer geschikt wanneer je bijvoorbeeld de opleiding Kynologische Kennis 1 doet bij de Raad van Beheer. Dit boek is in mijn ogen een zeer mooie literaire toevoeging op de vakken die gegeven worden.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Jewel

Hoera Jewel is 2 jaar! Geef koekje! x

Hoera Jewel is 2 jaar!

8 December Door: Jewel

Jewel’s eerste verjaardag deelde ik pas in januari, schandalig eigenlijk. Maar dit jaar ben ik er op tijd bij! Vandaag is onze Jewel 2 jaar geworden. Het cliché van ...

Lees het hele artikel
Het dagboek van Jewel; gezellig boven slapen Geef koekje! x

Het dagboek van Jewel; gezellig boven slapen

31 October Door: Jewel

Het is weer tijd om jullie bij te praten over afgelopen maand. Ik ging voor de tweede keer sinds puppy boven slapen, omdat ik nu zelf de weg naar ...

Lees het hele artikel
Het dagboek van Jewel; een september met veel water Geef koekje! x

Het dagboek van Jewel; een september met veel water

30 September Door: Jewel

Het is eindelijk weer eens tijd om een blog te schrijven! Vrouwtje liep al langer met het idee rond om jullie iedere maand mee te nemen in de avonturen ...

Lees het hele artikel
Een kijkje in Jewel's ochtendroutine Geef koekje! x

Een kijkje in Jewel's ochtendroutine

20 August Door: Jewel

Hoi allemaal, het is alweer een hele tijd geleden dat Jewel en ik een persoonlijk verhaal hebben gedeeld. Het gebrek aan tijd, inspiratie en allerlei andere bijkomende omstandigheden hebben ...

Lees het hele artikel