Zoeken
Generic filters
Exact matches only

De werking van probiotica (tegen krabben en jeuk)

25 October
x
Wat is dit?

Krabben. Nagenoeg iedere hond doet dit wel eens om de frustratie van jeuk te lijf te gaan. De één vaker dan de ander. Aangenomen dat deze jeuk bij jouw hond niet veroorzaakt wordt door vlooien of verharing: waar komt deze dan wel vandaan?! En hoe is aanhoudende jeuk effectief te verhelpen? Als oorzaak van het stelselmatig krabben door honden worden vaak allergieën, huidproblemen en onderliggende gezondheidskwesties genoemd. En ga je op zoek naar mogelijke oplossingen dan komt het gebruik van probiotica al snel naar voren. Waarom? Omdat dit als een natuurlijke (en effectieve) manier wordt gezien om jeuk te verlichten en krabben bij honden te verminderen.

In deze nieuwe blog behandelen we de werking van deze probiotica tegen jeuk (en het daarmee samenhangende krabben). We doen dat net zoals we eerder de werking van supplementen met het stofje CBD(A) onder de loep namen. We nemen je mee in wat probiotica eigenlijk zijn, welke voordelen ze bieden voor de gezondheid van jouw hond, hoe de juiste probiotica kiest, en kijken ook naar de nadelen en risico’s.

We zijn vanuit de redactie dieper in dit onderwerp gedoken om jou -als hondenbezitter- meer duiding te kunnen geven. En heb jij zelf ervaring met (de werking van) probiotica: dan horen we dit graag in de reacties!

Waarom jeukt het?

Jeuk bij honden kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals allergieën, externe parasieten (bijvoorbeeld vlooien), huidinfecties, en ook voedingsproblemen. Door deze jeuk kan jouw hond zichzelf veelvuldig gaan krabben, bijten en ook overmatig gaan likken. Deze manier van ‘jeukbestrijding’ door jouw hond kan vervolgens weer leiden tot huidletsel, infecties en open wonden. En eerlijk gezegd: jeuk is voor jouw hond ook gewoon ronduit vervelend! Het beïnvloed in negatieve mate de kwaliteit van leven en levert mogelijk ook secundaire gezondheidsproblemen op.

Wil je jeuk bij jouw hond(en) verhelpen -of beter nog: voorkomen- dan is het belangrijk om niet alleen aan symptoombestrijding te doen maar een holistische aanpak van het probleem te hanteren. Hiermee bedoelen we dat je niet alleen een zalfje gaat smeren om de jeuk te verlichten, maar alle samenhangende factoren onderzoekt. Zoals bijvoorbeeld de zeer sterke connectie die er tussen de darmen en de huid van jouw hond is.  

De connectie tussen darmen en huid

Om te weten hoe je jeuk (en daarmee het krabben) bij jouw hond kan verminderen, is het belangrijk om te begrijpen hoe de huid-darmconnectie werkt. Net zoals bij een mens zijn de darmen en de huid van jouw hond namelijk nauw met elkaar verbonden en beïnvloeden ze elkaars gezondheid. In de darmen bevinden zich biljoenen bacteriën, die samen met virussen, gisten en schimmels het darmmicrobioom vormen. Dit darmmicrobioom (ook wel de ‘darmflora’ genoemd) heeft een directe invloed op het immuunsysteem en de ontstekingsreacties in het lichaam van jouw hond.

De connectie tussen de darmen en de huid van een hond

Raakt het darmmicrobioom uit balans, dan kan dit leiden tot een verhoogde ontstekingsrespons van het lichaam. Deze ontsteking kan zich vervolgens manifesteren in de vorm van huidproblemen bij jouw hond, zoals dus jeuk en…. krabben!

De rol en invloed van probiotica

Hoe helpen probiotica bij het in balans houden van het darmmicrobioom van jouw hond? Probiotica zijn niet anders dan levende micro-organismen: organismen die te klein zijn om met het blote oog gezien te worden. Ze bieden gezondheidsvoordelen wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden ingenomen en staan ​​algemeen bekend om hun positieve rol bij het handhaven van een evenwichtige darmmicrobiota, het bevorderen van de spijsvertering en het versterken van het immuunsysteem. 

Met dit laatste reikt de invloed van probiotica dus verder dan alleen het spijsverteringsstelsel. Zo kunnen probiotica de immuunrespons moduleren (’temperen’), ontstekingen verminderen en hebben ze daarmee een positieve invloed op de huid van jouw hond.

Voor het gemak hebben we de voordelen van probiotica op een rijtje voor je gezet:

  1. Verminderen van jeuk en ontsteking. Probiotica kunnen ontstekingsreacties in het lichaam verminderen, wat leidt tot een afname van jeuk en krabben bij honden met huidproblemen.
  2. Versterking van de immuniteit. Een gezonde darmflora ondersteunt het immuunsysteem, waarmee de weerstand tegen ziekten omhoog gaat.
  3. Verbeterde spijsvertering. Probiotica kunnen helpen bij het handhaven van een gezonde spijsvertering. Dit is belangrijk voor het opnemen van voedingsstoffen die de gezondheid van de huid bevorderen.
  4. Beheersing van allergieën. Er zijn studies die suggereren dat probiotica allergische reacties bij honden kunnen verminderen (een veelvoorkomende oorzaak van jeuk).

Hoe kies je de juiste probiotica voor jouw hond?

Probiotica kunnen verschillende soorten en stammen bevatten. Het is dan ook belangrijk om die soorten en stammen te kiezen die afgestemd zijn op de specifieke behoeften van jouw hond. Neem bij het selecteren van probiotica dan ook de volgende overwegingen in acht:

  • Probiotica die geschikt zijn voor honden bevatten vaak bacteriën zoals Lactobacillus en Bifidobacterium omdat deze van nature in het darmkanaal van honden voorkomen. Vergewis je ervan dat je het probiotica kiest met de juiste bacteriën.
  • CFU’s (het aantal kolonievormende eenheden) zijn het aantal levensvatbare bacteriën in het probioticum. Een product moet voldoende CFU’s bevatten om effectief te kunnen zijn.
  • Kies een product dat specifieke stammen bevat die de huid- en darmgezondheid bevorderen. Probiotica kent namelijk verschillende stammen die ieder een ander effect op de gezondheid hebben.
  • Probiotica zijn gevoelig voor warmte en vocht. Zorg ervoor dat het probioticum van hoge kwaliteit is en ook op de juiste manier is opgeslagen.

Let op: we raden je aan om bij problemen met jouw hond ook een dierenarts te raadplegen om zo tot de juiste behandeling en bijbehorende producten te komen.

Probiotica toedienen

Probiotica kun je in verschillende vormen aan je hond toedienen, afhankelijk van de voorkeur van je hond en de aard van het probleem. Zo kun je ze als voedingssupplement, voeding of als gefermenteerd voedingsmiddel toedienen. We lichten ze hieronder kort toe:

  • Probiotica zijn verkrijgbaar in de vorm van poeders, capsules, tabletten en vloeibare preparaten die eenvoudig aan het voedsel van je hond kunnen worden toegevoegd. We spreken dan van voedingssupplementen zoals bijvoorbeeld het Probiotica Forte van DogSuppy.
  • Sommige hondenvoeding bevat probiotica als één van de ingrediënten. Hiermee dien je de probiotica dus al met de normale voeding toe.
  • Je kunt probiotica ook geven in de vorm van gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals yoghurt of kefir. Zorg er wel voor dat deze voedingsmiddelen geen toegevoegde suikers of kunstmatige ingrediënten bevatten.

Bijwerkingen

Probiotica bevinden zich van nature in het lichaam van jouw hond en de rol die ze bij de spijsvertering en immuniteit spelen is van grote waarde. Ze worden daarom over het algemeen als veilig beschouwd. Toch kunnen honden bijwerkingen ervaren, vooral honden met een gevoelige maag. Denk daarbij aan bijwerkingen zoals (milde) diarree of gasvorming. Hierdoor is het wellicht nodig om de dosering aan te passen of over te stappen op een ander probioticum.

Overigens kunnen ook de (hulp)ingrediënten (zoals kip, rund of lam) van voedingssupplementen tot ongewenste bijwerkingen leiden. Daarom zijn sommige voedingssupplementen ook in een variant zonder kip/vlees verkrijgbaar.

Ten slotte…

Probiotica zijn een aanvulling op een gezonde levensstijl voor je hond maar natuurlijk geen vervanger voor andere behandelingen of medicijnen. We raden dan ook aan om bij huidproblemen en/of aanhoudende jeuk bij jouw hond ook een dierenarts te raadplegen om zo tot de juiste behandeling en bijbehorende producten te komen.

Heb jij zelf ervaring met (de werking van) probiotica; dan horen we dit graag in de reacties!

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Interview met Nick, Country Director Benelux bij Butternut Box Geef koekje! x

Interview met Nick, Country Director Benelux bij Butternut Box

19 July Door: Redactie

Hondenblogger Mindy heeft samen met haar hulphond Tynke de maaltijden van Butternut Box getest en haar uitgebreide ‘Butternut Box review‘ lees je natuurlijk hier, op The Dog Pen. Vanuit ...

Lees het hele artikel
Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel