Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Guus versus vuurwerk 1-0

3 January
x
Wat is dit?

Zoals elk jaar eindigt de laatste dag van het jaar met vuurwerk. Dat blijft toch wel een dingetje. Onverwachts harde knallen zomaar ergens vandaan. Ik vind het maar niks.

Mijn baasjes wilde het voor mij dit jaar wat leuker maken. In dit blog verteld mijn vrouwtje hoe ze dat gedaan heeft en hoe het is gegaan.

Geknal vanaf november

Net als voorgaande jaren hoorden we in november al regelmatig geknal. Weliswaar ver weg maar wel voor ons het signaal dat de narigheid weer ging beginnen.

Wij zijn niet dol op vuurwerk en Guus al helemaal niet dus dat werd wel weer een uitdaging. Vorig jaar was vuurwerk niet zo’n succes voor Guus. Vanaf de verkoopdatum namen de hoeveelheid knallen toe in onze buurt met de nodige stress.  Dit moet toch anders kunnen.

Een ondersteunend middel

Ik besloot de Bach rescue druppels voor dieren aan te schaffen en tevens de Bach bloesem koekjes van Renske speciaal voor harde geluiden, Renske Back Bloesem koekjes zijn er ook tegen angst en stress in het algemeen. Maar voor Oud & Nieuw kozen wij voor de harde geluiden variant.

De Renske koekjes werken niet acuut dus die ben ik begin december gaan geven. Drie maal daags een paar koekjes met daarna een lichte opbouw naar de vuurwerktijd. De Bach Rescue Remedy Pets druppels startte ik vanaf eerste kerstdag met een kleine opbouw om niet gelijk aan de maximale dosering te zitten. Dus de eerste dagen 3 maal daags 2 druppels, daarna 3 maal daags 3 druppels en op oudjaarsdag 3 maal daags 4 druppels.

Plan van aanpak

De wandelingen in de periode kort voor de verkoopdatum in de ochtend/middag wat langer en in de avond korter gehouden. Omdat er voornamelijk in de avond meer vuurwerk was hoefde Guus dan niet zo lang naar buiten. Vaak schrok hij van een knal en wilde dan toch wel naar huis maar gelukkig geen paniek.

Binnenshuis keek hij soms op bij een knal maar gelukkig is het huis goed geïsoleerd en met de radio aan vielen de knallen wat minder op. Als hij een keer niet reageerde beloonde we hem gelijk.

Ook gebruikten we meer zijn tuig omdat hij dan iets rustiger loopt en mocht hij dan een keer schrikken is een tuig fijner als zijn halsband.

Gebruik makend van de kerstdagen en het weekend gingen we naar de Soesterduinen of het Erkermeder strand zodat hij daar veilig kon spelen.

Oudejaarsdag

Ik had vrij genomen zodat ik in de morgen met Guus even naar het Erkermeder strand kon. In de directe omgeving zijn geen woonwijken en het geknal wat te horen was, was dermate ver weg dat Guus niet reageerde en heerlijk liep te spelen en spetteren. Daarna kon hij lekker slapen maar zag soms zijn oortjes wel bewegen bij weer een knal.

Eind van de middag moest hij toch echt even plassen na al dat gespetter maar naar buiten gaan was nou niet bepaald een pretje. Guus is niet gewend om in de tuin te plassen maar ik had nog een geheim wapen…

Op mijn werk gebruik ik soms voor Guus een Julius k9 tuig als ik buiten mijn eigen werkplek met Guus bij cliënten ga werken. Met dit tuig aan loopt hij vaak vlak naast mij en is heel rustig. Omdat dat tuig met teksten bedrukt kan worden is het tevens zichtbaar dat hij aan het werk is. Ik besloot dat tuig mee naar huis te nemen en deze bij hem om te doen voor dat middag plasje.

Waar ik op hoopte gebeurde. Hij liep mee… niet heel enthousiast en na een harde knal ook gelijk wat zachter maar hij schoot niet in de stress, ik kon een paar minuten lopen en hij plaste! Uiteraard gelijk omgedraaid en weer lekker naar huis.

Het lijkt er op dat bij Guus het k9 tuig het zelfde effect heeft als een Thundershirt. Ik vermoede het al maar mijn vermoeden werd nu bevestigd.

De uitdaging; oudjaarsavond

Met het eten ging hij onder de eettafel staan, legde zijn kop op mijn schoot. Ging vervolgens bij Wouter contact maken en ging vervolgens onder de tafel liggen.

Wij zijn gaan afwassen opruimen en vroeg zijn eten klaargemaakt. Hij kwam er gelijk aan en heeft vol smaak gegeten. Er was geen zichtbare stress te zien.  We deden ook de ventilatie roosters dicht. Ook dat dempt enorm het geluid was de ervaring.

Een tijdje voordat we visite kregen vroeg Guus zelf of hij op schoot mocht (dit doen wij op de grond in plaats van op de bank). Hij kroop tegen Wouter aan en legde zijn kop op diens borst. Zo bleef hij rustig liggen. Toen Wouter later opstond was Guus in diepe slaap.

Hij merkte in eerste instantie niet eens dat de buren binnen kwamen met Noa hun hond. Guus en Noa zijn samen twee drukke stuiterhondjes dus al snel lieten we beiden op hun plaats liggen met iets lekkers.

Guus liet zich prima naar zijn plaats sturen en lag heerlijk te kauwen. Daarna en later op de avond nog een keer moest hij enorm hijgen. Het leek meer te komen van de situatie namelijk visite en opeens een hond in huis( wat hij niet gewend is) . Na wat kroelen zakte die stress weer en ging heerlijk liggen. Ondertussen werd er gekletst en stond de tv aan.

Later op de avond wederom nog even met zijn k9 tuig om een snelle plas laten doen. Ook dit ging weer best goed. De rest van de avond had hij niet eens meer door dat er vuurwerk was. Hij lag vrij ontspannen, had soms even een interactie met Noa of viel in slaap. Toen om 24.00 het echte geknal begon was er ook geen enorme stress,  zelfs het gordijn kon open om de vuurpijlen te zien.

Kortom voor Guus en voor ons was dit een geslaagd oud en nieuw.  Nee, Guus was niet opeens een totaal relaxt hondje die kwispelend voor het raam stond maar het continu schrikken, weg willen kruipen etc was aanzienlijk minder. Ook heeft hij 2x een plas kunnen doen zonder heel veel stress. Ook reageerde hij niet toen om 24.00 de echte herrie begon. Deels door de afleiding van de visite en verder door de druppels.

Hoe was oud en nieuw voor jullie honden?

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Goldendoodle Guus

Voor het eerst logeren Geef koekje! x

Voor het eerst logeren

17 October Door: Goldendoodle Guus

Sinds ik bij mijn baasjes woon (alweer bijna 6 jaar) zijn we nog nooit zonder elkaar weggeweest. Elke vakantie ben ik mee geweest en mijn baasjes zijn zelden een ...

Lees het hele artikel
Guus houdt niet van vuurwerk Geef koekje! x

Guus houdt niet van vuurwerk

18 December Door: Goldendoodle Guus

Geen groter veel besproken onderwerp onder huisdieren eigenaren is vuurwerk. You love it or hate it. Nou ik zit er precies tussenin. Ergens een knalletje in de verte doet ...

Lees het hele artikel
Met een prikkelgevoelige hond naar Animal Event Geef koekje! x

Met een prikkelgevoelige hond naar Animal Event

16 May Door: Goldendoodle Guus

Degenen die mij kennen en mij al even volgen zullen zich nu wel achter hun oren krabben. ”Huh Guus, jij bent toch een prikkelgevoelige hond? Dan ga je toch ...

Lees het hele artikel
Guus zijn vrouwtje is vegan Geef koekje! x

Guus zijn vrouwtje is vegan

17 March Door: Goldendoodle Guus

Tijd voor een nieuw blog waarbij ik mijn vrouwtje maar weer eens aan het woord laat. Ze wil graag wat vertellen over vegan zijn met een hond in huis. ...

Lees het hele artikel