Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Guus leest "Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden "

26 november
x
Wat is dit?

Deze keer laat ik mijn vrouwtje aan het woord. Zij kreeg namelijk het boek Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden, geschreven door Lisanne van ’t Hoog, opgestuurd. Graag laat zij jullie weten wat zij van dit boek vond en waarom je het zeker moet kopen.

Over de auteur

Lisanne van ’t Hoog is katten- en dierenoppas in Amersfoort. Ook heeft zij een webshop met onder andere tuigjes, biothane lijnen maar ook snuffelmatten, slaapkleden, hondensnacks en diverse spullen voor de kat. Daarnaast heeft zij een hoop kennis opgedaan over honden, iets wat terug te vinden is in het boek.

Nieuwe inzichten

Het boek is dun en laagdrempelig om in te beginnen. Het is duidelijk anders van inhoud dan de boeken die vroeger geschreven werden over honden en hun gedrag. Er zijn veel nieuwe inzichten, waardoor er een andere kijk is gekomen op het opvoeden en begeleiden van honden. Meer inzicht over gedrag, waardoor er meer begrip is voor de hond en de begeleiding is veranderd ten opzichte van een aantal jaren geleden.

Inhoud boek

Het boek bestaat uit 7 hoofdstukken, namelijk:

  • Wandelen op een leuke en ontspannen manier
  • De kracht van neuswerk bij honden
  • De invloed van stress bij honden
  • Je hoeft geen roedelleider te zijn
  • Het belang van een goede slaap bij honden
  • De risico’s van het gooien met ballen en stokken
  • Nee zeggen tegen je hond werkt niet

Daarnaast is er een hoofdstuk met een aantal veel voorkomende vragen.

In het boek wordt de nadruk gelegd op het belang van snuffelen

Wist je dat wij 5 miljoen reukcellen hebben en een hond 125/300 miljoen?
Lisanne legt uit waarom je anders moet gaan wandelen met je hond en wat dat met de neus te maken heeft.

Denk hierbij aan: ruiken is een natuurlijk gedrag, het is intensief, het maakt moe en voldaan en is veel effectiever dan een uur fiks doorstappen. Snuffelen, zoekspelletjes en ontspanning zijn van groot belang. Daarnaast gebruik je een lange lijn en tuig die het snuffelen vergemakkelijken, trekken voorkomen en niet belastend zijn voor bijvoorbeeld de nek.

Stress is een belangrijk punt in het leven van een hond

Er wordt uitgebreid ingegaan op wat stress voor invloed heeft op het gedrag van een hond.
Het stresshormoon cortisol blijft 2 tot 4 dagen in de lichaam van een hond. Ballen gooien, interactie met andere honden maar ook de hondenschool houden het stresslevel hoog als de hond niet voldoende kan ontspannen. Lisanne legt uit hoe je stress herkent en wat je kan doen om het stresslevel te verlagen.

Ook beschrijft ze de dominantietheorie, hoe deze is ontstaan en dat deze enorm is achterhaald.

Slapen

In het hoofdstuk over slapen vertelt Lisanne wat de invloed is van goede slaap, hoeveel een hond moet slapen en in welke fases een hond slaapt. Ook vertelt ze dat  een hond regelmatig wisselt van slaapplek. Wist je dat een hond 12/18 uur per etmaal moet slapen, en een puppy zelfs nog veel meer?

Nee zeggen. Hoe vaak doe jij dat tegen je hond?

Ik heb mezelf er op betrapt dat ik dat best vaak doe. Wist je dat nee heel onduidelijk is en dat een hond geen idee heeft wat hij op dat moment wel of niet mag of fout heeft gedaan? Nee wordt vaak in verschillende situaties gebruikt, en de hond heeft geen idee om welke situatie het gaat. Nee zeggen heeft geen goede invloed op de band met je hond, en Lisanne legt uit hoe dat zit en hoe je gewenst gedrag aanleert.

In een apart hoofdstuk verteld ze verder over waarom honden trekken, waarom je hond soms niet gaat zitten als je daarom vraagt, waarom een hond opspringt, hoe je een pup op een goede manier socialiseert, waarom een pup bijt en de eerste nachten met je pup.

Een aanrader

Het boek leest makkelijk weg en is duidelijk. Het is geschikt voor de beginnende hondeneigenaar, maar ook voor mensen die al jaren honden hebben en openstaan voor nieuwe inzichten of juist vastlopen met hun hond. Ik vind het in ieder geval een goede aanvulling in mijn opvoeding van Guus. Meer rust, meer snuffelen, gedrag observeren en beter kijken naar de invulling van de dag staan hier nu op het menu, en het boekje ligt op tafel om nog eens goed door te lezen.

Ken jij het boek al of ga je het zelf aanschaffen? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt.

Tot de volgende keer, ook namens Guus!

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Goldendoodle Guus

Guus stelt 9 vragen aan het baasje van hulphond Tynke Geef koekje! x

Guus stelt 9 vragen aan het baasje van hulphond Tynke

11 mei Door: Goldendoodle Guus

Samen met mijn vrouwtje ben ik dagelijks op Instagram te vinden. Natuurlijk wil ik graag zien wat mijn vriendjes allemaal doen, mijn verloofde LadyRebel in de gaten houden maar ...

Lees het hele artikel
Guus versus vuurwerk 1-0 Geef koekje! x

Guus versus vuurwerk 1-0

3 januari Door: Goldendoodle Guus

Zoals elk jaar eindigt de laatste dag van het jaar met vuurwerk. Dat blijft toch wel een dingetje. Onverwachts harde knallen zomaar ergens vandaan. Ik vind het maar niks. ...

Lees het hele artikel
Guus ging op vakantie naar een Landalpark Geef koekje! x

Guus ging op vakantie naar een Landalpark

21 november Door: Goldendoodle Guus

Wat heb ik toch slimme baasjes. Zij verdelen hun vakantiedagen over meerdere keren vrij in het jaar. Zo kwam het dat we afgelopen week zo maar een weekje vakantie ...

Lees het hele artikel
De week van Guus Geef koekje! x

De week van Guus

27 oktober Door: Goldendoodle Guus

Oeps, het is wel weer even geleden dat ik wat geschreven heb zei mijn vrouwtje. Tijd voor een nieuwe blog. Het leek mij wel leuk om te vertellen hoe ...

Lees het hele artikel