Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Guus leest "Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden "

26 november
x
Wat is dit?

Deze keer laat ik mijn vrouwtje aan het woord. Zij kreeg namelijk het boek Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden, geschreven door Lisanne van ’t Hoog, opgestuurd. Graag laat zij jullie weten wat zij van dit boek vond en waarom je het zeker moet kopen.

Over de auteur

Lisanne van ’t Hoog is katten- en dierenoppas in Amersfoort. Ook heeft zij een webshop met onder andere tuigjes, biothane lijnen maar ook snuffelmatten, slaapkleden, hondensnacks en diverse spullen voor de kat. Daarnaast heeft zij een hoop kennis opgedaan over honden, iets wat terug te vinden is in het boek.

Nieuwe inzichten

Het boek is dun en laagdrempelig om in te beginnen. Het is duidelijk anders van inhoud dan de boeken die vroeger geschreven werden over honden en hun gedrag. Er zijn veel nieuwe inzichten, waardoor er een andere kijk is gekomen op het opvoeden en begeleiden van honden. Meer inzicht over gedrag, waardoor er meer begrip is voor de hond en de begeleiding is veranderd ten opzichte van een aantal jaren geleden.

Inhoud boek

Het boek bestaat uit 7 hoofdstukken, namelijk:

  • Wandelen op een leuke en ontspannen manier
  • De kracht van neuswerk bij honden
  • De invloed van stress bij honden
  • Je hoeft geen roedelleider te zijn
  • Het belang van een goede slaap bij honden
  • De risico’s van het gooien met ballen en stokken
  • Nee zeggen tegen je hond werkt niet

Daarnaast is er een hoofdstuk met een aantal veel voorkomende vragen.

In het boek wordt de nadruk gelegd op het belang van snuffelen

Wist je dat wij 5 miljoen reukcellen hebben en een hond 125/300 miljoen?
Lisanne legt uit waarom je anders moet gaan wandelen met je hond en wat dat met de neus te maken heeft.

Denk hierbij aan: ruiken is een natuurlijk gedrag, het is intensief, het maakt moe en voldaan en is veel effectiever dan een uur fiks doorstappen. Snuffelen, zoekspelletjes en ontspanning zijn van groot belang. Daarnaast gebruik je een lange lijn en tuig die het snuffelen vergemakkelijken, trekken voorkomen en niet belastend zijn voor bijvoorbeeld de nek.

Stress is een belangrijk punt in het leven van een hond

Er wordt uitgebreid ingegaan op wat stress voor invloed heeft op het gedrag van een hond.
Het stresshormoon cortisol blijft 2 tot 4 dagen in de lichaam van een hond. Ballen gooien, interactie met andere honden maar ook de hondenschool houden het stresslevel hoog als de hond niet voldoende kan ontspannen. Lisanne legt uit hoe je stress herkent en wat je kan doen om het stresslevel te verlagen.

Ook beschrijft ze de dominantietheorie, hoe deze is ontstaan en dat deze enorm is achterhaald.

Slapen

In het hoofdstuk over slapen vertelt Lisanne wat de invloed is van goede slaap, hoeveel een hond moet slapen en in welke fases een hond slaapt. Ook vertelt ze dat  een hond regelmatig wisselt van slaapplek. Wist je dat een hond 12/18 uur per etmaal moet slapen, en een puppy zelfs nog veel meer?

Nee zeggen. Hoe vaak doe jij dat tegen je hond?

Ik heb mezelf er op betrapt dat ik dat best vaak doe. Wist je dat nee heel onduidelijk is en dat een hond geen idee heeft wat hij op dat moment wel of niet mag of fout heeft gedaan? Nee wordt vaak in verschillende situaties gebruikt, en de hond heeft geen idee om welke situatie het gaat. Nee zeggen heeft geen goede invloed op de band met je hond, en Lisanne legt uit hoe dat zit en hoe je gewenst gedrag aanleert.

In een apart hoofdstuk verteld ze verder over waarom honden trekken, waarom je hond soms niet gaat zitten als je daarom vraagt, waarom een hond opspringt, hoe je een pup op een goede manier socialiseert, waarom een pup bijt en de eerste nachten met je pup.

Een aanrader

Het boek leest makkelijk weg en is duidelijk. Het is geschikt voor de beginnende hondeneigenaar, maar ook voor mensen die al jaren honden hebben en openstaan voor nieuwe inzichten of juist vastlopen met hun hond. Ik vind het in ieder geval een goede aanvulling in mijn opvoeding van Guus. Meer rust, meer snuffelen, gedrag observeren en beter kijken naar de invulling van de dag staan hier nu op het menu, en het boekje ligt op tafel om nog eens goed door te lezen.

Ken jij het boek al of ga je het zelf aanschaffen? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt.

Tot de volgende keer, ook namens Guus!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Goldendoodle Guus

Guus is een prikkelgevoelige hond Geef koekje! x

Guus is een prikkelgevoelige hond

23 april Door: Goldendoodle Guus

Wist je dat wij honden de hele dag door prikkels opdoen? We horen ruiken en zien van alles. Dat slaan wij allemaal op. Door bijvoorbeeld te rusten of te ...

Lees het hele artikel
Wat trek jij aan vandaag? Geef koekje! x

Wat trek jij aan vandaag?

6 december Door: Goldendoodle Guus

Nou wat een gekke vraag zeg. Ik ben een hond en ik hoef met mijn vacht geen kleding aan. Heel soms doet mijn vrouwtje mij wel eens een bandana ...

Lees het hele artikel
Guus zijn favoriete Instagram accounts Geef koekje! x

Guus zijn favoriete Instagram accounts

11 oktober Door: Goldendoodle Guus

Zitten jullie ook zo vaak op Instagram? Mijn vrouwtje en ik vinden het heerlijk om daar rond te neuzen. Nieuwe foto’s en filmpjes checken van onze volgers, posten van ...

Lees het hele artikel
Guus mocht de Kong Goodie Ribbon testen Geef koekje! x

Guus mocht de Kong Goodie Ribbon testen

16 juli Door: Goldendoodle Guus

Het is altijd leuk om een berichtje te krijgen dat je iets mag uittesten. Ik kreeg de Kong Goodie Ribbon opgestuurd en mocht deze testen samen met mijn vrouwtje. ...

Lees het hele artikel