Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Flexi.. Handig of prul??

29 July
x
Wat is dit?

Iedereen kent ze wel, de Flexi lijnen. De een is er helemaal weg van en de ander vindt het meuk, een maak het of kraak het situatie 🙂. Nu ben ik zelf van mening dat als je een flexi lijn goed en verantwoordelijk gebruikt, het je wandeling een stuk fijner kan maken!
Maar hiervoor moet je wel goed je hond kennen, rent deze namelijk makkelijk de straat op? is het nog een puppy? of valt hij/zij uit naar andere honden of mensen? Dat is 1 van de redenen dat ik er nog eens 2x over nadenken of de flexi wel zo handig is, je moet in die gevallen dan echt 2 stappen vooruitdenken en paraat zijn, ondertussen een belletje plegen en even niet opletten gaat niet meer.

Wat is een flexi lijn eigenlijk?

Een flexi lijn is een lange lijn van 3,5,8 en zelfs 10 meter die uitrolt als de hond gaat lopen en zichzelf weer automatisch oprolt.Met een knop bovenop kan je de lijn laten stoppen met uitrollen of zelfs even vastzetten.

Ook zijn er variaties in lijnen, een touw lijn en een soort platte band. Let wel op beide soort lijnen zijn ontzettend brand en snijgevaarlijk! De lijnen moet je dus nooit in welk geval dan ook even vastpakken in een noodgeval, voor je het weet heb je een flinke snee in je hand als je hond er ineens de straat op schiet omdat hij een kat ziet, of met spelen om een andere hond of persoon heen loopt (dit is dus ook 1 van de redenen dat het dus niet handig is als je hond uit kan vallen of ineens de straat op rent) daarvoor is de knop bovenop om de lijn te laten stoppen met rollen (daarom de tip om 2 stappen vooruit te denken, hierdoor voorkom je een hoop ellende)

Voorbeeld van de flexi met een soort tape/band lijn
Voorbeeld van de flexi met een touw lijn

5 meter of 8 meter flexi

Wij gebruiken hem eigenlijk vaak bij een lange boswandeling, dan hebben we de versie van 8 meter. Je hoeft dan niet met 2 lijnen van 8 meter te slepen en zo hebben ze toch lekker wat loopruimte. Persoonlijk vind ik een 8 meter lijn binnen de bebouwde kom veel te lang, eerder dat je die lijn hebt binnengehaald (en ja het lijkt dan net of je een hele grote vis binnen hengelt haha) ben je echt wel even verder. Met gevaarlijke situaties is dit dus niet handig, tijdens onze korte wandelingen dus even naar de hoek en terug gebruiken wij dan de 5 meter en dat vinden Nacho en Chester fijn om even de pootjes te strekken, wij wonen namelijk midden in de binnenstad dus vaak wandelen wij met een lijn van 1.80, zo is er genoeg ruimte om te snuffelen en wandelen maar als wij moeten oversteken of lopen wij in een druk gebied heb ik meer controle. Heb je een hond die goed naast je loopt of op commando aan de voet komt? maakt de lengte natuurlijk niet uit, dan heb je het hengel effect niet 😉

Een grote valkuil die bij Nacho erin is geslopen is de flexi al te gaan gebruiken bij puppy Nacho, ideaal zo’n klein hummetje die nog niet goed kan meelopen aan een lange lijn maar ze leren dan dat er altijd druk op de lijn staat en dat ze veel verder vooruit kunnen lopen. Het leren lopen met een slappe vaste kortere lijn duurt dan veel langer en trekken leer je dan niet meer zo snel af (geloof me, ik praat uit ervaring).

Kortom, voor ons is een flexi in sommige situaties erg handig maar wij gaan hier verantwoordelijk mee om. Wij wisselen daarom af tussen vaste lijnen en flexi’s, zo kan je kiezen tussen meer bewegingsruimte in gebieden waar dit kan/mag en laten nooit de lijn vieren richting een vreemde hond hiermee voorkom je verdere ellende.
Bij Chester moet ik dus heel erg opletten want hij gaat graag achter katten aan, dit is dus een voorbeeld dat ik altijd een paar stappen vooruit moet kijken Ên denken zodat ik op tijd de lijn kan stoppen zonder dat hij een sprint kan nemen en dus mijn schouder zowat uit de kom rukt of de weg op rent.
Let hierbij dus ook op met grotere en zwaardere honden, met 8 of zelfs al 5 meter kunnen ze al een goede sprint trekken. Je kan je dus wel voorstellen dat zo’n klap aan het einde van de lijn niet fijn voelt voor jou lichaam, laat staan die van je hond.Houdt jou hond van een lekker sprintje trekken aan de lijn? bevestig deze dan nooit aan de halsband, een flinke klap kan schade aanbrengen aan de zenuwen en spieren in de nek.
Het verantwoordelijk gebruiken van een flexi kan je wandeling zeker vergemakkelijken, maar kijk goed naar jezelf en naar je hond om ongemakken en ongelukken te voorkomen.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Nacho & Chester

Product review: stijlvolle leren tuigjes voor Nacho en Chester Geef koekje! x

Product review: stijlvolle leren tuigjes voor Nacho en Chester

21 October Door: Nacho & Chester

Als trotse hondenbezitter wil je natuurlijk alleen het beste voor je trouwe viervoeter. Naast voeding, training en liefde, is het belangrijk om ook te investeren in kwalitatieve hondentuigen. Als ...

Lees het hele artikel
Rally-O workshop op Animal Event 2023 Geef koekje! x

Rally-O workshop op Animal Event 2023

12 May Door: Nacho & Chester

Afgelopen 7 mei was het dan eindelijk weer zover: hÊt Animal Event in de Beekse Bergen! Voor hondenbezitters is dit wat mij betreft een evenement dat je niet mag ...

Lees het hele artikel
Met een reactieve hond op zoek naar een hobby Geef koekje! x

Met een reactieve hond op zoek naar een hobby

12 December Door: Nacho & Chester

Zoals jullie vast wel eerder gelezen hebben ga ik regelmatig met Nacho en Chester naar de hondenschool, wij hebben inmiddels al de puppy, junioren + junioren vervolg cursussen met ...

Lees het hele artikel
Het leven met een Franse bulldog (of 2) Geef koekje! x

Het leven met een Franse bulldog (of 2)

12 April Door: Nacho & Chester

Het leven met een Franse bulldog… Nooit saai Is nooit saai, elke dag doen ze wel iets grappigs of stoms. Ze zijn altijd druk, staan bijna altijd aan. Alhoewel ...

Lees het hele artikel