Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Doggo seminar Kathryn Lord - blogreeks deel 3

19 March
x
Wat is dit?

In deze blogreeks lees je alles over de seminar van Kathryn Lord op 16 en 17 februari 2019. Deze blog gaat over dag 2 van het seminar.

Huisdier honden

We beginnen de dag met een kleine oefening waarbij iedereen wordt gevraagd om de ogen te sluiten en bij het woord hond een beeld in gedachten te vormen. Op dat moment vraagt Kathryn wie er bij het woord hond aan een rashond denkt, wie er aan een huisdier denkt en wie er aan een werkhond denkt. Iedereen denkt aan 1 van deze 3 opties, wat opvallend is, aangezien de meerderheid van de honden over de hele wereld zogenaamde vrij levende honden zijn.

Vrij levende honden

Met vrij levende honden (free living dogs) worden de honden bedoeld die zelfstandig in groepen leven. Deze honden (in tegenstelling tot onze huis- of werkhonden) kunnen zelf bepalen wanneer en of ze zich voortplanten, wat ze eten en wanneer ze eten en hoe hun dagindeling eruitziet. Vrij levende honden zijn niet, zoals de meeste mensen denken, ex-huishonden die op straat zijn gedumpt.

Populatie honden

De wereldwijde populatie honden bestaat voor 17% uit huishonden en voor 83% uit vrij levende honden. De schatting van de totale populatie honden in de wereld is 1 biljoen. Het aantal vrij levende honden wereldwijd komt daarmee uit op 830 miljoen – wat een gigantische hoeveelheid is. Natuurlijk zijn deze 830 miljoen honden niet afkomstig van de gedumpte huisdieren. Wanneer je een foto van een hond op een vuilnisbelt ziet, kun je dit beschouwen als een wild levend dier in zijn natuurlijke habitat en niet als een zielig hondje dat is achtergelaten door zijn of haar eigenaar.

Overlevers

Onderzoekers dachten lange tijd dat de manieren van voortplanten en het gedrag van de vrij levende honden, niet zouden bijdragen aan het voortbestaan van de soort. Deze honden zouden, onder andere door het ontbreken van ouderlijke verzorging, niet succesvol zijn in het voortbestaan als soort.  Uit onderzoek blijkt echter dat deze honden juist zijn aangepast aan het leven van menselijk afval. Daarmee zijn een aantal gedragingen juist níet meer noodzakelijk voor het voortbestaan van de soort.

Populatie vol

Bij vrij levende honden die samen op een afvalberg leven, wordt het aantal honden gereguleerd. Zolang er voldoende voedsel is, zal de groep zich blijven uitbreiden tot het leefgebied vol is. Wanneer de populatie vol is, moeten er eerst oudere dieren dood, voordat er weer pups bij kunnen. Om de populatie gelijk te houden bij deze vrij levende honden hoeft er maar 5%-10% van de pups te overleven. De honden krijgen over het algemeen dus grote nesten met veel pups waarvan er maar weinig overleven.

Oplossing grote aantallen vrij levende honden

Hoewel we als mens vaak denken dat castreren en steriliseren de oplossing is voor het ‘probleem’ honden, is het dat juist níet. Als een deel van de honden wordt weggevangen voor castratie, blijven er altijd een aantal honden die niet gevangen worden vruchtbaar. Door de daling in het aantal honden, omdat een deel wel is ‘geholpen’, overleven er meer pups uit de nesten van de andere dieren. Ook kunnen andere oudere dieren zich weer aansluiten omdat het leefgebied niet vol meer is. Wat wel de oplossing is, is het opruimen van het afval, oftewel het weghalen van de voedselbron. Geen voedsel is geen populatie.

Vrij levende honden en blaffen

Opvallend is dat deze vrij levende honden bijna niet blaffen, terwijl onze huishonden vaak blaffen. De rest van de dag gaan we kijken naar het blafgedrag van de hond en wat onze honden daar nu eigenlijk mee proberen te vertellen. De blogs over blaffen die geïnspireerd zijn door dit seminar worden aparte blogs. Ook staan er nog een aantal blogs op de planning die dieper ingaan op de socialisatie van pups.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel