Zoeken
Generic filters
Exact matches only

De processierups wat kun je nu al doen voor volgend jaar?

16 July
x
Wat is dit?

Zoals je hebt kunnen lezen in de blog ‘De gevaren van processierupsen voor de hond’ zijn processierupsen voor honden heel erg hinderlijk en gevaarlijk. Nu schreven wij deze blog al in 2018. In deze blog hebben we al een aantal tips gegeven wat je kunt doen tegen processierupsen en wat je kunt doen wanneer jouw hond wel in aanraking is geweest met de processierups.

Processierups 2019

Hoewel ook vorige jaar het aantal processierupsen al was toegenomen ten opzichte van de voorgaande jaren. In 2019 is het aantal processierupsen verdrievoudigd. Daarnaast, door de extreme warmte zo vroeg in het seizoen, komen de rupsen ook nog eens vaker naar beneden uit de boom gelopen. Dit jaar zijn er zelfs 2 honden en 1 kat ingeslapen door de processierups.

Wat kun jij nu doen?

Het processierupsen seizoen loopt inmiddels gelukkig weer bijna ten einde. Maar ja wat gaan we volgend jaar weer krijgen? Met deze blog willen we een aantal tips met je delen, wat je nu al kunt doen om de processierups in jouw leefomgeving te verminderen.

Gemeentebeleid

Neem contact op met de gemeente waar je in woont. Er zijn best een aantal (preventieve) maatregelen die de gemeente kan nemen om te voorkomen dat de uitbraak van de processierups weer zo groot wordt als dit jaar. Nu alvast contact opnemen met de gemeente om te vragen naar hun beleid en of ze aankomend jaar gaan inzetten op preventieve maatregelen kan in elk geval geen kwaad.

Natuurlijke vijanden

De processierups heeft een aantal natuurlijke vijanden, zoals het koolmeesje. In een aantal gemeenten zijn in de eikenbomen nestkasten voor koolmeesjes opgehangen om deze juist te stimuleren te nesten in de eikenbomen zodat zij de rupsen kunnen opeten. Het mooie van een koolmees is dat ze de rupsen eten voordat ze brandharen hebben. Zij hebben dus een gezond maaltje en wij hebben geen enkele last van de brandharen van de eikenprocessierups. Absoluut een win-win situatie. Natuurlijk kun je ook nestkasten van de koolmees in jouw eigen tuin ophangen. Check wel even waar deze aan moet voldoen op de site van de vogelbescherming bijvoorbeeld. Dan weet je zeker dat ze ook gebruik gaan maken van de nestkast.

natuurlijke vijand processierups

Geen gif

Wil je graag dat de koolmeesjes aan de slag gaan tegen de eikenprocessierups? Dan is het verstandig om in jouw tuin geen gif te gebruiken tegen ongedierte. Middelen tegen buxusmot bijvoorbeeld hebben heel veel jonge koolmezen het leven gekost. Die hebben we nu juist zo hard nodig! Tuinier dus zo gifvrij mogelijk om de natuurlijke vijanden van de processierups in leven te houden.

Niet zelf gaan lopen rommelen

De brandharen zijn echt heel erg gevaarlijk. Ga dus nooit zelf aan de slag met branders. Wanneer een gerenommeerd bedrijf de processierupsen weghaalt, moet de as van de nesten nog minimaal 8 jaar begraven worden. Pas na 8 uur verbrand en begraven kunnen ze geen schade meer toebrengen. Daar doe jij dus helemaal niets tegen met jouw huis/tuin en keukenbrandertje. Sterker nog wie weet maak je het alleen maar erger door de brandharen zo juist te verspreiden.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Cannabis voor honden? CBDA nader toegelicht! Geef koekje! x

Cannabis voor honden? CBDA nader toegelicht!

27 September Door: Redactie

Je hebt wellicht al eens gehoord over het gebruik van cannabis (hennep) in natuurlijke behandelingen voor honden. In deze blog nemen we je mee in de wereld van de ...

Lees het hele artikel
De voor- en nadelen van hypoallergeen hondenvoer Geef koekje! x

De voor- en nadelen van hypoallergeen hondenvoer

19 January Door: Redactie

Hypoallergeen hondenvoer wordt vaak beschouwd als een goede oplossing voor honden die lijden aan voedselovergevoeligheid of allergieën. Het is speciaal ontworpen om de symptomen van deze aandoeningen te verminderen ...

Lees het hele artikel
De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining Geef koekje! x

De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining

19 September Door: Redactie

De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining. Wat zijn nu de allerhandigste beloningstasjes? Zelf gebruik ik dagelijks een beloningstas. Bij iedere wandeling en training (en zelfs in de tuin) ...

Lees het hele artikel
Past een Akita Inu wel bij mij? Geef koekje! x

Past een Akita Inu wel bij mij?

26 July Door: Redactie

Past een Akita wel bij mij? “Zo één wil ik ook!”, hoor ik mensen op straat zeggen als ze mij met mijn honden zien lopen, wijzend naar 1 van ...

Lees het hele artikel