Zoeken
Generic filters
Exact matches only

De heropvoeding van Momo: de Roedelmethode (2)

18 March
x
Wat is dit?

Wat is dat nu eigenlijk, de Roedelmethode? Op de een of andere manier ligt het woord ‘roedel’ nogal gevoelig in hondenland. Een van de meest gehoorde opmerkingen is dat het ‘ouderwets’ of ‘achterhaald’ is. Een andere hardnekkige opvatting is dat je je hond bij deze methode dwingt om dingen te doen, en dwingen, dat kan nooit goed zijn. Inmiddels weet ik hoe de vork echt in de steel zit, maar eerlijk is eerlijk: ik moet toegeven dat ook ik eerst zo mijn bedenkingen had.

Inlezen

Voordat je een hond aanschaft, ga je je inlezen. Ik wel, tenminste. ? En wat ik overal las, hoorde en leerde, is dat je je hond de ruimte moet geven. De ruimte om te snuffelen, te ontdekken en zelf keuzes te maken. Van Facebook tot forum tot hondenschool, overal klonk hetzelfde verhaal: dat is hoe je het moet aanpakken met je hond. Lukt het je hond toch niet helemaal zelf, dan leer je hem alsnog de juiste keuzes te maken door te belonen. Beetje kort door de bocht misschien, maar dat was voor mij de strekking van het verhaal.

Hondenschool

Ik heb een jaar lang mijn best gedaan. Alle mogelijke lange lijnen aangeschaft. Tuigjes. Beloningsbrokjes. Nog lekkerdere beloningsbrokjes. Ongewenst gedrag genegeerd, gewenst gedrag beloond. Cursussen gedaan bij de hondenschool, van Puppycursus tot Fun & Play en Pubercursus. Toen ik voor de zoveelste keer op dat veld stond met een hondje dat zó over de rooie was dat zelfs de stukjes ontdooide frikandel die ik bij me had hem worst zouden wezen, ben ik ermee gestopt.

Veel mensen zweren bij het trainen van honden zoals hierboven beschreven. Voor ons werkte het niet. Net zo min als een lange lijn ons bracht wat we nodig hadden. Moesten we ons dan in godsnaam maar aan die barbaarse Roedelmethode onderwerpen? Ik ben me erin gaan verdiepen en was zeer positief verrast.

Onderwerping?

Bij de Roedelmethode draait het niet om onderwerping. Het gaat er helemaal niet om dat jij ‘de Alfa’ bent in de klassieke zin van het woord en dus als eerste moet eten of dat je je hond tegen de grond drukt om hem een lesje te leren. Juist niet. Wat je wilt is communiceren met je hond. Elkaar begrijpen. En wat je daarvoor nodig hebt is samenwerking, vertrouwen en veiligheid. Zonder die drie is er geen communicatie mogelijk. Als er een veilige basis met wederzijds vertrouwen is, dán kun je communiceren en tot samenwerking komen. Bij de Roedelmethode wordt dit alleen niet bereikt door het aanbieden van voerbeloningen en het aanleren van oefeningen, maar door opvoeden en sociaal leren.

Sociaal leren

Sociaal leren? Wasdatdan? Dat is eigenlijk niet in een notendop uit te leggen, maar ik zal het proberen. In zijn Basisboek Opvoeden van Honden omschrijft Arjen van Alphen het als volgt:

Het vakgebied van het sociaal leren is de wetenschap die bestudeert hoe sociaal levende wezens leren communiceren, leren interacteren, leren relaties aan te gaan en hoe je zo tot taakverdeling en samenwerking kunt komen. Niet door het opleggen, afdwingen of kopen van taken maar door communicatie. Deze communicatie wordt niet gemotiveerd en gestuurd via externe bekrachtiging en niet via dwang, maar via emoties en behoeften.

Een hele mond vol! In het kort komt het hier op neer: tegen de tijd dat een pup het nest verlaat, meestal zo rond de leeftijd van 8 weken, is hij – als het goed is – door de moederhond volledig geschoold in de hondse communicatie. Bij de Roedelmethode zet je deze communicatie voort. Niet als een moederhond, want dat ben je natuurlijk niet en zul je ook nooit worden. Wel kun je rekening houden met het feit dat honden vooral leren via geur en tast, en zo kun ook jij het vertrouwen winnen van je hond. Dat is iets waar je actief aan zult moeten werken.

Knuffelmethode

Hier komt het aaien, verzorgd worden en geuren delen met de baas om de hoek kijken. Niet voor niets wordt de Roedelmethode ook wel eens de Knuffelmethode genoemd! Aaien en verzorgende handelingen zijn de basis van een goede band met je hond, maar – heel belangrijk – je houdt hierbij rekening met wat je hond op dat moment aankan.

Het is dus niet zo dat je in week 2 eens even je hond lekker op zijn rug gaat leggen omdat jij nu eenmaal de baas bent en hij dat maar te accepteren heeft. Machtsmisbruik is nooit het antwoord. Wat je wel biedt, is veiligheid en structuur. En ja, dat betekent ook dat je af en toe ingrijpt en nee zegt tegen je hond wanneer die structuur en veiligheid niet gewaarborgd kunnen worden. Voor duidelijkheid en begrenzing is je hond immers afhankelijk van jou.

Sticker

Hoe je het ook wendt of keert, er is sprake van relatievorming met daarbij behorende rollen voor de deelnemers. Wat voor sticker je daarop plakt, of je het nu over een duo hebt, een team, een gezin (hoe vaak zeggen mensen niet: “de hond is een onderdeel van ons gezin”?) of een roedel, vind ik eigenlijk niet zo belangrijk.

Linksom of rechtsom: het gaat om de relatie

Misschien zeg je nu wel: maar mijn hond heeft dat allemaal helemaal niet nodig! Dat kan. Misschien bereik jij juist wél door voerbeloningen en oefeningen het gewenste vertrouwen en de gewenste samenwerking met je hond. Daar is natuurlijk niets mis mee. Wat voor de een niet werkt, kan voor de ander juist prima werken. Uiteindelijk draait het maar om één ding: een prettige relatie met je hond, eentje die voor jullie allebei werkt. Hoe je tot die tot stand brengt, is helemaal aan jou. ?

Zo! Ik heb mijn portie theorie wel weer gehad voor deze week! Jullie vast ook. ? Volgende keer ga ik het dan ein-de-lijk hebben over de Roedelmethode in de praktijk. Beloofd!

Liefs, Meike & Momo

P.S. Meer weten?

Wil je meer weten over dominantie, roedel, rangorde en jouw rol daarin als hondeneigenaar, gezien en uitgelegd vanuit het kader van de Roedelmethode? Dan is dit artikel op Doggo.nl ook interessant om te lezen:

Dominantietheorie | Deel 1/4 – De Roedel | Gedragsdeskundigen Arjen van Alphen & Francien Koeman

Eerdere blog

Mijn eerdere blog over de Roedelmethode vind je HIER.

 

Bij het schrijven van deze blog heb ik veelvuldig gebruik gemaakt van het Basisboek Opvoeden van honden – gids voor levenslange relatievorming volgens de Roedelmethode, geschreven door Arjen van Alphen.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Momo

Hoe is het nu met Momo? Geef koekje! x

Hoe is het nu met Momo?

29 November Door: Momo

Eigenlijk zou deze blog ‘Momo: uit logeren (2)’ moeten heten, maar dat gaat de lading niet dekken. Het begón inderdaad allemaal met Momo’s logeerpartij, maar daarna is er nog ...

Lees het hele artikel
Review: Ziwi Peak Lamb Drumsticks Geef koekje! x

Review: Ziwi Peak Lamb Drumsticks

27 September Door: Momo

Mijn hond is een beetje raar. Hij houdt namelijk niet zo van kluiven. Kluiven begraven, ja, dat is een van zijn grootste hobby’s. Ik weet zeker dat aardbewoners in ...

Lees het hele artikel
Momo: uit logeren (1) Geef koekje! x

Momo: uit logeren (1)

6 August Door: Momo

Er zijn mensen die het maar raar vinden, wat ik allemaal doe met mijn hond. Die zeggen: “Maar je hebt al zoveel geprobeerd, op een gegeven moment is het ...

Lees het hele artikel
Mooms en Foss gaan LOS Geef koekje! x

Mooms en Foss gaan LOS

24 July Door: Momo

Soms zijn er ineens van die momenten dat je denkt: fuck it, we gaan het gewoon proberen. Dat hadden Sanne en ik laatst. Sanne is het baasje van Foss, ...

Lees het hele artikel