Zoeken
Generic filters
Exact matches only

De ene dierenarts is de andere niet

6 April
x
Wat is dit?

Je hoopt zo als er iets met jouw hond is, dat je bij een dierenarts goed geholpen wordt. Maar wat als nu iedere dierenarts iets anders zegt? Hoe vind je nu de dierenarts die het beste bij jou en jouw hond past en wanneer vraag je om een second opinion?

LEESTIP: de waarde van een goed advies

Dierenarts en voeding

Een van de dingen waar de meeste dierenartsen weinig scholing in hebben gekregen in hondenvoeding. Wij mensen proberen zo gezond mogelijk te blijven door middel van passende en gezonde voeding. Nu ja, sommige mensen, maar de noodzaak van gezonde voeding is in elk geval bekend. Jij zult ook niet zo snel bij jouw huisarts een kant-en-klaar maaltijd meekrijgen. Toch krijg je bij de meeste dierenartsen wel advies over de beste voeding en je kunt deze voeding ook meteen kopen. Aan de ene kant heel fijn, maar aan de andere kant wel lastig als jij zelf een andere manier van voeren er op na houdt, zoals vers voeren bijvoorbeeld. Dan kan het zijn dat jij en jouw dierenarts ineens lijnrecht tegenover elkaar staan. Hetzelfde geldt voor inenten vs. titerbepaling en iedere 3 maanden ontwormen of pas bij een aangetroffen wormbesmetting.

Praktijkgrootte en apparatuur

Hoe een dierenarts denkt over bepaalde zaken en of jullie in het algemeen op 1 lijn zitten, is handig om te weten. Wat ook handig is om te weten is of jouw dierenarts alle apparatuur in huis heeft om een benodigde operatie uit te voeren, een foto of scan te kunnen maken enzovoorts. Is de praktijk niet volledig uitgerust? Dan is het goed om een andere dierenarts achter de hand te houden. Vraag dit gerust aan je dierenarts, waar je bij hen rechtstreeks wel en waar niet voor terecht kunt, dat weet de assistente je ook heel goed te vertellen.

Doorverwijzen

Werkt de dierenarts ook samen met andere dierenartsen of met specialisten? Word je bij klachten aan het bewegingsapparaat doorgestuurd naar een osteopaat of krijg je alleen pijnstilling mee? Een goede dierenarts kent zijn of haar eigen kracht en heeft een goed netwerk om je naar door te verwijzen. Heeft jouw hond inderdaad iets onder de leden waar de dierenarts niets mee kan behalve symptoombestrijding? Vraag aan jouw dierenarts of ze iemand weten die je verder kan helpen. Weten ze dat niet, ga zelf op onderzoek uit.

Vertrouwen

Een groot gedeelte van het wel of niet bij de juiste dierenarts zijn, is vertrouwen. Zo heb ik laatst een dierenarts gevraagd of een operatie mogelijk zou zijn, bij een hond op latere leeftijd. Tijdens dit consult werd er niet gekeken naar de algemene gezondheid van mijn hond. Geen uitgebreid lichamelijk onderzoek, niet naar het hart geluisterd en toch was het advies dat opereren wel zou kunnen. Dit geeft helaas niet veel vertrouwen.

De heilige witte jas

Een witte jas is een soort magisch ding, je trekt ‘m aan en iedereen gelooft ineens wat je te vertellen hebt. Dit is bij dierenartsen ook het geval. Maar vergeet ook vooral niet zelf te blijven nadenken en vraag door. Krijg je bijvoorbeeld te horen, bij jeukklachten van de hond, dat hij allergisch is en direct op een ander voer moet worden gezet? Vraag even door. Vraag of er misschien om de diagnose te stellen eerst een huidafkrabsel gemaakt kan worden om te zien of er niet iets anders aan de hand is. Gewoon even vragen hoe de dierenarts bij de diagnose komt en welke onderzoeken er zijn gedaan of nog nodig zijn. Vraag ook welke soort voer de dierenarts wil gaan geven en wat het verschil is met de voeding die je nu geeft.

Doorvragen

Een andere goede reden om door te vragen is dat de dierenarts of de assistente zomaar iets kan aannemen wat misschien helemaal niet klopt. Zo woon ik zelf in een gebied waar mensen weinig geld willen of kunnen uitgeven aan de dierenarts. Dat merk je alleen al aan het aantal discussies in de wachtkamer over de hoogte van de rekening. De assistente en de dierenarts gaan er bijna automatisch vanuit dat iedereen het goedkoopst mogelijk uit wil zijn. Dat is bij mij niet het geval, ik wil wat het beste is voor mijn dier. Hierin heb ik nu geleerd door te vragen, waarom wordt juist dit medicijn voorgeschreven en geen andere? Waarom wordt er een onderzoek niet gedaan?

Dierenarts zit vol

Wist je trouwens dat sommige dierenartsen tegenwoordig gewoon ‘vol’ zitten? Zij kunnen geen nieuwe patiënten aannemen. Het is dus extra belangrijk om een goede dierenarts te zoeken voor jouw (toekomstige) hond. Maar blijf niet bij een dierenarts waar je geen goed gevoel bij hebt. Kijk dan zeker ook eens rond, misschien kun je voor spoed een dierenarts dichtbij houden en meer specialistische vragen een dierenarts waar je iets verder voor moet rijden. Geef dit ook aan bij de dierenartsen dat je bij nog een andere dierenarts staat ingeschreven. Zo voorkom je dat een dierenarts door jou ‘vol’ zit terwijl je er hooguit 1x per jaar komt.

Second opinion

Wanneer ga je nu voor een second opinion? Vraag aan je dierenarts welke onderzoeken er zijn gedaan om tot de diagnose te komen. Vraag wat de behandeling is en hoe deze er uit ziet. Vraag ook of er misschien extra ondersteuning uit een andere hoek mogelijk is (therapie, voeding, supplementen). Ben je toch niet helemaal tevreden met het antwoord, of heb je het gevoel dat de dierenarts iets over het hoofd ziet? Ga dan eens naar een andere dierenarts met hetzelfde probleem en kijk welke oplossing deze geeft.

Dit heeft natuurlijk geen zin als jouw hond een wond heeft die moet worden gehecht. Daarvoor zou je bij iedere dierenarts dezelfde behandeling moeten krijgen. Maar soms bij iets complexere zaken is het wel handig om een andere dierenarts te spreken om eens te kijken hoe deze er tegenaan kijkt.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel