Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Wortelsoep tegen diarree bij de hond

16 February
x
Wat is dit?

Wortelsoep tegen diarree bij de hond. Standaard zie je dat als een hond diarree heeft, dat het advies gegeven wordt om kip met rijst te geven. Dit is een achterhaald middeltje, maar wat als je hond nou ook nog eens allergisch is voor kip en ook niet tegen granen kan?

Wortelsoep bij darmklachten en diarree

Wortelsoep is een oud huismiddeltje dat nog steeds heel werkzaam is bij darmklachten en diarree. Het werkt voor mensen, maar ook voor honden op dezelfde manier. Deze blog gaat over de bijzondere werking van deze soep, want hoe kan zoiets geks als wortelsoep zo’n goede werking hebben bij diarree en andere darmklachten?

Diarree snel minder

Door het lang koken van wortelen ontstaan er bepaalde suikermoleculen, met een moeilijk woord oligosachariden genoemd.Deze suikermoleculen vormen een laagje en hechten zich aan de darmwand. Hierdoor kunnen de infecterende ziektekiemen zich niet meer aan de darmwand hechten om daar hun schade aan te richten, doordat deze ziektekiemen zich dus niet kunnen hechten aan de darmwand zullen ze met de ontlasting mee het lichaam verlaten.
Uit onderzoeken is gebleken dat deze wortelsoep een infectie (van de darmen) tot wel 2 dagen eerder de kop in kan drukken, In ieder geval zullen klachten zoals diarree aanzienlijk sneller verminderen.

De wortelsoep is geen wondermiddel, heeft je hond langer dan 2 dagen diarree-klachten en/of koorts? (bij puppy’s of zwakkere honden al na 1 dag) is hij sloom of lusteloos? Zit er bloed bij de diarree? Bel dan zeker even met de dierenarts!

Ongewenste bacteriën verlaten het lichaam

In gevallen van zeer ernstige infecties is antibiotica absoluut een oplossing, maar bij lichtere vormen is het eigenlijk alsof je met een kanon op een mug gaat schieten. En hier is de wortelsoep een super alternatief: het stopt de ontlasting niet, maar helpt het natuurlijk proces om ongewenste bacteriën het lichaam te verlaten. Dus het helpt direct met het herstel! En dit alles geldt voor mensen, maar ook voor onze hond

Over wortelsoep tegen diarree:

  • Deze oligosacharide-bescherming door de wortelsoep beschermt helaas niet tegen wormen
  • Wél bevatten de worteltjes ook extra mineralen, sporenelementen, vitamine A en is het rijk aan voedingsvezels
  • Wortelsoep bevat weinig calorieën, zo’n 40 kcal per 100 gram.
    Echter, bij een hond met ernstige diarree hoeft geen rekening te worden gehouden met de calorieën hoeveelheid: geef de hond zoveel soep als hij wil eten.
  • Wortelsoep is typisch een baat-het-niet-dan-schaadt-het-niet middel: oftewel altijd de moeite waard om uit te proberen
wortelsoep bij diarree
Wortelsoep bij diarree maak je eenvoudig zelf

Huismiddel tegen diarree hond

Al met al is deze soep een prachtig natuurlijk en wonderlijk middel, dat jarenlang vele honden al van hun darmklachten heeft afgeholpen. het is een super recept, wat iedere hondeneigenaar standaard paraat zou moeten hebben.

Recept wortelsoep:

  1. Neem 500 gram wortelen, het liefst biologisch als dat verkrijgbaar is.
  2. Was de wortelen, snij de uiteinden en lelijke plekken eraf en schil ze indien nodig.
  3. Snij de wortelen in kleine stukken en zet het met 1 liter water op het vuur.
  4. Breng het aan de kook en draai dan het vuur lager zodat het zachtjes door kan koken.
  5. Laat de soep minimaal 1,5 uur koken: zodat de wortelen goed tot prut gekookt worden.
  6. Pureer de soep met behulp van een staafmixer, een keukenmachine of met een stamppot stamper. Als je niets van deze keukenhulpjes hebt kan je ook met een vork de grotere stukken wortel zo fijn mogelijk prakken.
  7. Vul de soep aan met gekookt water tot je weer 1 liter hebt. De soep moet net zo dik zijn als yoghurt

De soep is nu klaar voor gebruik: laat het goed afkoelen tot het lauw of helemaal koud is.

Tip: Als je grotere porties maakt is dat handig: je kan de soep makkelijk invriezen en later gebruiken zodat je altijd een portie wortelsoep klaar hebt staan

Wortelsoep kan eenvoudig ingevroren worden om altijd in huis te hebben.

Hoeveel en wanneer geef je de soep?

Bied ongeveer 4 of 5 keer per dag een portie soep aan. Pas de grootte van de porties aan, aan de grootte van je hond.  Een algemene richtlijn voor porties is: voor zeer kleine honden ongeveer 100 ml per portie. Voor redelijk kleine honden ongeveer 250ml per portie. En voor middelgrote honden 500ml liter per portie. Grote honden kan je meer geven, net wat ze willen drinken. Je kan niet zo snel overvoeren met deze soep, er zit veel vocht in, wat je hond ook hard nodig heeft bij diarree.

Eerst wortelsoep

Als je hond nog wél zijn gewone voer krijgt is het belangrijk dat je éérst de soep geeft, en pas daarna zijn andere eten. Houdt minimaal 30 minuten aan tussen de soep en de hoofdmaaltijd. De gekookte wortelmassa zorgt namelijk voor extra bescherming en ondersteuning van de darmwand, en dat gaat niet als er ander voedsel in de weg zit.  Geef eventueel wel iets minder voer, omdat je hond met deze extra soep ook wat extra calorieën binnen krijgt.

Oranje hondenpoep

Als je de soep gegeven hebt, en je hebt de bovenstaande instructies goed gevolgd kan je eenvoudig checken of de soep zijn bijzondere werk doet. Bekijk de ontlasting van je hond nadat hij de soep heeft gekregen. Je zal een duidelijk oranje sliert zien. De wortelen zijn door de darmen gegaan en hebben daar hun beschermende laag afgegeven. Het oranje deel in de hondenpoep moet duidelijk en groot genoeg zijn (minimaal 4 tot 5 centimeter lang). Als dit duidelijke korter is, geef dan je hond de volgende keer iets meer van de wortelsoep.

Help mijn hond eet het niet

Heb je een hond die deze soep niet wil eten? Of wil je jouw lieve viervoeter een beetje extra verwennen? Veel honden vinden het extra lekker als je een schepje honing bij de soep doet. Je kunt ook tijdens het koken een mergpijpje meekoken. Haal het mergpijpje voor het pureren uit de pan. De extra vleessmaak kan helpen bij de acceptatie plus de mineralen uit de mergpijp zijn ook nog eens gezond.

Wortelsoep tegen diarree hond
Biologische wortelsoep met kurkuma speciaal voor honden

Wortelsoep online bestellen

Heb je nu geen tijd om zelf de keuken in te gaan? Lila Loves It heeft een biologische wortelsoep speciaal voor de hond. Deze biologische wortelsoep is kant-en-klaar met kurkuma. Kurkuma helpt de darmen bij de vertering van vetten en gaat de strijd aan met ontstekingen in de darmwand. De Lila Loves It wortelsoep is ideaal om altijd in huis te hebben. De hond krijgt immers bijna altijd diarree als alle winkels al dicht zijn. Zie dan nog maar eens een bosje wortelen op de kop te tikken.

Eerste publicatie november 2020 – update 16-2-2022 (invoegen tussenkopjes en kleine aanvulling tekst)

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Nacho & Chester

Product review: stijlvolle leren tuigjes voor Nacho en Chester Geef koekje! x

Product review: stijlvolle leren tuigjes voor Nacho en Chester

21 October Door: Nacho & Chester

Als trotse hondenbezitter wil je natuurlijk alleen het beste voor je trouwe viervoeter. Naast voeding, training en liefde, is het belangrijk om ook te investeren in kwalitatieve hondentuigen. Als ...

Lees het hele artikel
Rally-O workshop op Animal Event 2023 Geef koekje! x

Rally-O workshop op Animal Event 2023

12 May Door: Nacho & Chester

Afgelopen 7 mei was het dan eindelijk weer zover: hét Animal Event in de Beekse Bergen! Voor hondenbezitters is dit wat mij betreft een evenement dat je niet mag ...

Lees het hele artikel
Met een reactieve hond op zoek naar een hobby Geef koekje! x

Met een reactieve hond op zoek naar een hobby

12 December Door: Nacho & Chester

Zoals jullie vast wel eerder gelezen hebben ga ik regelmatig met Nacho en Chester naar de hondenschool, wij hebben inmiddels al de puppy, junioren + junioren vervolg cursussen met ...

Lees het hele artikel
Het leven met een Franse bulldog (of 2) Geef koekje! x

Het leven met een Franse bulldog (of 2)

12 April Door: Nacho & Chester

Het leven met een Franse bulldog… Nooit saai Is nooit saai, elke dag doen ze wel iets grappigs of stoms. Ze zijn altijd druk, staan bijna altijd aan. Alhoewel ...

Lees het hele artikel