Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Boekreview ‘Luisteren is leuk!’

12 August
x
Wat is dit?

Luisteren is leuk!

Beloningsgerichte opvoeding geschikt voor elke hond en baas

boekreview luisteren is leuk jolien van Weperen

Jolein van Weperen is gediplomeerd gevorderd kynologisch instructeur, gedragsadviseur en eigenaar van Hondenschool de Laar. Zij geeft in haar boek tips en praktische oefeningen voor de opvoeding van de hond. De trainingsmethode die zij heeft ontwikkeld gaat uit van positieve bekrachtiging en is beloningsgericht, dit houdt in dat er zonder druk en intimidatie sturing gegeven wordt aan de hond en correcties overbodig zijn.
Het doel is middels deze trainingsmethode een betrokken hond te krijgen die aandacht heeft voor de begeleider.

Het boek is niet dik, het bestaat uit 85 bladzijden en 14 hoofdstukken, maar dat is juist bij dit type boek prettig. Het is namelijk een echt doe-boek. Er wordt niet diep ingegaan op de wetenschappelijke onderbouwing van de theorie, de schrijfstijl is simpel en helder. Er wordt kort en bondig uitleg gegeven over waarom beloningsgericht werken succesvol is en geeft tips voor de baas om zelf vaardig te worden in het trainen van de hond.

Er komen veel basisoefeningen aan bod gericht op luisteren. Daarnaast zijn er ook tips en oefeningen over zaken waar alle pup-eigenaren mee te maken krijgen, zoals bijtgedrag en socialisatie. Alle oefeningen worden duidelijk omgeschreven en stapsgewijs uitgelegd, het doel en nut ervan worden ook kort beschreven. Af en toe is er ter verduidelijking een verwijzing naar een youtube video. Op deze manier zie je als lezer duidelijk wat de bedoeling is voor zowel jezelf als de hond.

Wat ik er van vind

De trainingsmethode die aan bod komt is er een waar ik zeer bekend mee ben. Met Wiske heb ik van pup af aan bewust gezocht naar hondenscholen die beloningsgericht te werk gaan. Hierdoor heb ik mogen ervaren dat ook bij pittige werkhonden het beloningsgericht trainen zeer goede resultaten oplevert.

Omdat deze manier van trainen evidence based is, zou het een meerwaarde kunnen zijn om de theorie te onderbouwen. Juist voor de hondeneigenaren die door verschillende trainers te horen krijgen dat hun manier ‘de enige goede’ is. Het is prettig dat het boek praktisch is en niet diep ingaat op de wetenschap er achter, maar een klein stukje onderbouwing met literatuurlijst had prettig geweest.

Ik vind het enorm handig dat de oefeningen stapsgewijs worden uitgewerkt, hierdoor kun je als een oefening nog niet goed lukt makkelijk achterhalen waar jij als baas op moet letten. Het maakt het ook een geschikt boek om mee te nemen wanneer je van plan bent te trainen, zodat je nog even snel de stappen kunt doornemen.

Sommige oefeningen zijn in mijn puppytraining met Wiske op bijna dezelfde manier aan bod gekomen, en ik kan beamen dat Wiske luisteren zeker leuk vindt!

Kortom, ik vind het boek een aanrader voor iedereen die een pup of puberhond in huis heeft, of die een manier zoekt om z’n volwassen hond oefeningen opnieuw aan te leren middels een andere methode.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Wiske Working Cocker

Mijn top 5 opvoedingsfouten hond Geef koekje! x

Mijn top 5 opvoedingsfouten hond

13 February Door: Wiske Working Cocker

Mijn top 5 opvoedingsfouten van mijn hond. Wiske is ondertussen alweer tweeënhalf jaar en de laatste tijd begin ik echt te merken dat ze volwassen wordt. We zijn de ...

Lees het hele artikel
Showlijn en werklijn honden Geef koekje! x

Showlijn en werklijn honden

3 February Door: Wiske Working Cocker

Showlijn en werklijn honden. Zoals je misschien al hebt gelezen is Wiske een Engelse Cocker Spaniel uit een werklijn. Maar wat houdt dat nu precies in, een werklijn? Showlijn ...

Lees het hele artikel
Misverstanden over positief trainen Geef koekje! x

Misverstanden over positief trainen

19 January Door: Wiske Working Cocker

Misverstanden over positief trainen. Positief trainen is een term die te pas en te onpas wordt gebruikt. Het woord positief is synoniem voor goed en aangenaam en op die ...

Lees het hele artikel
De beste hondenvoeding? Geef koekje! x

De beste hondenvoeding?

8 January Door: Wiske Working Cocker

Wat is nu de beste hondenvoeding? Was het maar zo’n feest dat één type voer goed was voor elke hond. Het zou de zoektocht wegnemen, de discussies, de concurrentie ...

Lees het hele artikel