Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Honden opvoeden en trainen voor dummies

17 June
x
Wat is dit?

auteurs: Jack Volhard en Wendy Volhard 

Over het boek

De omschrijving van het boek door de schrijvers zelf is veelbelovend: een motivatietraining voor baasjes die van hun hond houden en die hem in de eerste plaats waarderen als huisdier en maatje. Dat klinkt als iets waar ik iets mee kan! Over de auteurs, een koppel welbekend in de Amerikaanse hondenwereld, lezen we vooral dat zij dit boek vanuit veel, heel veel, levenservaring hebben geschreven. Samen hebben zij de Volhard-methode ontwikkeld: een methode om de relatie tussen hond en mens te verbeteren op een vriendelijke manier. Deze ‘methode’ (alhoewel verder niet genoemd) lees je tussen de regels door in het boek.

Indeling en vormgeving

Het eerste wat opvalt wanneer je het boek openslaat is de duidelijke indeling. Op de allereerste pagina staat een ‘spiekbrief’: een korte lijst van do’s en don’ts met betrekking tot hondentraining en een beknopt stappenplan voor de basiscommando’s. Dan volgt de inhoud, en zoals de auteurs ook in het voorwoord beschrijven is het niet nodig om het boek van A tot Z door te lezen. Voor ieder heeft dit boek wat wils, en het is ingedeeld op de juiste volgorde: beginnend met menselijke voorbereiding op de training (inhoudelijke informatie), dan informatie over pups opvoeden, de basisprincipes van de training voor iedere hond, trainen voor gevorderden, speciale situaties en een leuke afsluiting met ‘het deel van de tientallen’. Tussendoor wordt met symbolen aangegeven wat belangrijk is om te onthouden, wat goede tips zijn, en welke kaders ‘overbodige’ informatie zijn.

Over de vormgeving kan ik zeer kort zijn. De ‘voor-dummies’ serie wordt gekenmerkt door de geel/blauw/zwarte-voorkant, maar ook door een strakke en zwart-witte lay-out. Dit nodigt niet bepaald uit tot lezen, maar eenmaal lezend zorgt dit ervoor dat je echt kunt focussen op het verhaal. Wel zijn er informatieve illustraties ter verduidelijking van de tekst.

Inhoud van het boek

Zoals ik eerder al aangaf is de informatie in ‘Honden opvoeden en trainen voor dummies’ heel uitgebreid, en moet je zelf uitzoeken wat voor jou relevant is. Zelf vond ik het gedeelte over elementaire hondenpsychologie heel interessant, waarin ook een gedeelte zat over het persoonlijkheidsprofiel van de hond. Het goede aan de opbouw vind ik daarin dat je eerst aangezet wordt tot nadenken over jouw eigen gedrag / hond (dus bijvoorbeeld: welke drift is bij jouw hond het sterkst?) en daarna volgt er een uitgebreide uitleg (welke driften zijn er, hoe kun je driften opwekken of van drift wisselen, hoe kun je een bepaalde drift op training toepassen, etc.).

De gedeelten die aan de daadwerkelijke training – als in het aanleren van gedrag – gewijd zijn, zijn overzichtelijk opgedeeld in stappenplannen. Hiertussen worden ook tips en waarschuwingen gegeven, en wat ik zelf heel nuttig vond: het beste moment om dit te oefenen.

Natuurlijk heb ik ook een paar kritische punten. Het eerste punt ligt bij de wedstrijdgerichtheid van de auteurs. Het hoofdstuk ‘training voor gevorderden’ is bijna geheel gewijd aan de (ook nog Amerikaanse) officiële examens, en er ligt veel focus op het goede gedrag ‘in de ring’, dus bijvoorbeeld hoe je de riem op de perfecte manier vasthoudt. Dit is niet waar ik naar op zoek ben als ik de beste vriend van mijn hond wil worden, de belofte in het voorwoord. Verder heeft de uitgebreidheid van deze bijna-bijbel ook een nadeel: je verdrinkt soms een beetje in alle informatie. Het is goed om te weten waar je tips over wilt vóór je het boek openslaat.

Conclusie

Eigenlijk is in dit boek voor iedereen een stuk nuttige informatie te vinden, of je nu een puppy of een oude hond, een agressieve of een ontzettend brave hond, een gezonde of een ongezonde hond hebt. Je moet jezelf wel wapenen tegen de overdaad aan informatie, en enige kennis van zaken is wel handig zodat je weet wat je wilt. Zoals in ieder honden-opvoed-boek staan ook in dit boek bepaalde dingen anders dan ik ze zelf zou doen, maar in dit geval is de basis goed. Ik had dit boek graag gelezen voor ik Saar kreeg!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Saar

Hulphond Saartje Geef koekje! x

Hulphond Saartje

23 September Door: Saar

De afgelopen tijd zijn er bij The Dog Pen een aantal hulphondenbloggers bij gekomen, heel erg leuk! Ook voor Saartje zit er een hulphondenavontuur aan te komen, en het ...

Lees het hele artikel
Hoe tem je een Saar? Geef koekje! x

Hoe tem je een Saar?

27 May Door: Saar

Het lijkt een grap als je haar lieve kop ziet, een beetje scheef, bruine puppyogen en een hijgend tongetje (zie foto hieronder). Maar kijk iets beter en je ziet ...

Lees het hele artikel
Voor als de corona verveling toeslaat Geef koekje! x

Voor als de corona verveling toeslaat

29 March Door: Saar

Op dit moment zitten veel van ons in dezelfde situatie. Alles is afgelast, werken gebeurt thuis, horeca is dicht en de verveling kan wel eens toeslaan. Ikzelf zat in ...

Lees het hele artikel
Het schooljaar is weer begonnen: en nu?! Geef koekje! x

Het schooljaar is weer begonnen: en nu?!

15 October Door: Saar

Saartje is geboren op 25 oktober 2018 en kwam op 25 december 2018 bij ons wonen: midden in de kerstvakantie dus. Dit was ongepland geluk, en maakte dat wij ...

Lees het hele artikel