Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Boek review: 'Dit is de hond' van John Bradshaw

11 augustus
x
Wat is dit?

Dit keer een review over een boek waar menig hondenliefhebber wel van gehoord of het gelezen zal hebben.

John Bradshaw is met zijn dertig jaar ervaring in het bestuderen van het gedrag van honden een welbekende naam in de hondenwereld. Naast ‘Dit is de hond’ heeft hij nog diverse andere honden en kattenboeken op zijn naam staan: ‘In Defence of Dogs’ & ‘The Animals Among Us’ zijn daar twee voorbeelden van.

De leuke foto van de hond op de cover valt meteen op, dit is duidelijk een boek over honden.
De sub-titel: ‘met de nieuwste feiten en inzichten word je een betere vriend van je hond’ zorgt ervoor dat je hoge verwachtingen krijgt van dit boek. Daarbij nog eens opgeteld te lovende recensie van ‘The Sunday Times’ op de voorkant van het boek, maakt dat je niet kan wachten te beginnen met lezen van het boek!

In het voorwoord maken we kennis met eerste honden van de auteur en hoe in de loop der jaren de verwachtingen van de mens en opzichte van de hond zijn veranderd. Dit gegeven en hoeveel meer nieuwe kennis er is op hondengebied doen hem besluiten dat hij dit boek moet schrijven. Om op te komen voor de echte hond: ‘het gezelschapsdier dat gewoon graag deel wil uitmaken van het gezin en een fijn leven wilt hebben’.

De eerste drie hoofdstukken staan volledig in het teken van de geschiedenis van de hond, zeer leerzaam om te lezen, ook als je je al eens verdiept hebt in deze materie. Voor mensen die hier nog nooit iets over hebben gelezen, zal er een wereld van nieuwe informatie open gaan.

In hoofdstuk 4 wordt er ingegaan op het straffen of belonen van de hond. De voors en tegens worden op een wetenschappelijke manier belicht, waardoor je als lezer zelf een keuze kunt maken wat jou nu het beste zal liggen. Ook is er een duidelijke uitleg over de diverse vormen van leren, iets wat iedere hondeneigenaar zou moeten weten.

Puppy’s staan centraal in hoofdstuk 5; hoe ontwikkeld een pup zich en welke fases doorloopt hij. De socialisatie en waarom dat zo belangrijk is worden hier goed belicht.

Hoofdstuk 6 is zeer interessant om te lezen, op wetenschappelijke wijze wordt ingegaan op de vraag ‘Houden honden echt van ons?’ Het antwoord op deze vraag ga ik niet verklappen uiteraard!

De intelligentie van honden en emotionele (non) intelligentie worden besproken in de daaropvolgende hoofdstukken. Door middel van diverse onderzoeken neemt John Bradshaw je mee in deze materie met zeer verrassende resultaten.

De wereld van geuren, het belangrijkste orgaan de neus wordt besproken in hoofdstuk 9. Al lezende merk je dat wij als mensen toch wel heel veel missen, wat voor honden heel normaal is. Door dit te lezen begrijpen we waarom honden zo vaak snuffelen aan elkaar en hun omgeving, je zal het snuffelen je hond in het vervolg echt gunnen!

Hoofdstuk 10 bespreekt een voor vele voor en tegenstanders moeilijk onderwerp: De problemen met rashonden. Het is aan de lezer om hier een conclusie uit te trekken, maar het hoofdstuk geeft je zeker stof tot nadenken.

Hoe ziet de toekomst van de hond eruit? Deze vraag wordt behandeld in het laatste hoofdstuk van het boek, duizenden jaren lang waren honden de beste vriend van de mens. Blijft dit zo? Waar gaat het huidige fokbeleid eindigen? Deze en meerdere vragen worden belicht in het afsluitende hoofdstuk.

Mijn mening over het boek:
Dit boek stond al enige tijd in mijn boekenkast, tijdens het volgen van de module ‘toegepaste ethologie van de hond’ had ik het al gelezen, nu voor The Dog Pen heb ik dat nogmaals gedaan. Het boek gaat diep in op de materie.

Duidelijk omschreven onderzoeken en illustraties maken dat het boek echt een naslagwerk is op het gebied van honden. Ik moet echter bekennen dat ik het boek af en toe erg ingewikkeld vond, stug doorlezen is dan het advies. De materie wordt vanzelf duidelijk.

Voor mensen die op zoek zijn naar het hoe en waarom honden iets doen, adviseer ik dit boek zeker te lezen. De duidelijke uitleg over de domesticatie van de hond, de verschillende manieren van leren & de behandeling van dominantie zijn maar een paar voorbeelden die maken dat je gaat nadenken over hondengedrag.

De tekst op de kaft (waarnaar ik al refereerde aan het begin van deze blog) ‘met de nieuwste feiten en inzichten word je een betere vriend van je hond’ belooft niks te veel. Dit boek is zeker een aanrader voor iedereen die van honden houdt en graag meer leert over hun beste blaffende vriend.

Auteur: John Bradshaw
Uitgever: Nieuw Amsterdam Uitgevers
Uitgave: 2011
Aantal pagina’s: 416

Naam recensent: Wilma Schout

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

De voor- en nadelen van hypoallergeen hondenvoer Geef koekje! x

De voor- en nadelen van hypoallergeen hondenvoer

19 januari Door: Redactie

Hypoallergeen hondenvoer wordt vaak beschouwd als een goede oplossing voor honden die lijden aan voedselovergevoeligheid of allergieën. Het is speciaal ontworpen om de symptomen van deze aandoeningen te verminderen ...

Lees het hele artikel
De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining Geef koekje! x

De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining

19 september Door: Redactie

De 10 beste beloningstasjes voor de hondentraining. Wat zijn nu de allerhandigste beloningstasjes? Zelf gebruik ik dagelijks een beloningstas. Bij iedere wandeling en training (en zelfs in de tuin) ...

Lees het hele artikel
Past een Akita Inu wel bij mij? Geef koekje! x

Past een Akita Inu wel bij mij?

26 juli Door: Redactie

Past een Akita wel bij mij? “Zo één wil ik ook!”, hoor ik mensen op straat zeggen als ze mij met mijn honden zien lopen, wijzend naar 1 van ...

Lees het hele artikel
De 7 beste hondenbrokken voor moeilijke eters Geef koekje! x

De 7 beste hondenbrokken voor moeilijke eters

25 juni Door: Redactie

Wat zijn nu de 7 beste hondenbrokken voor moeilijke eters? Als je een kieskeurige hond hebt, zit je soms met je handen in het haar. Wij hebben speciaal voor ...

Lees het hele artikel