Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Beloften aan een oude hond

5 July
x
Wat is dit?

Wanneer je al 11 (bijna 12) jaar samen bent met jouw hond, zoals bij Paika en mijzelf het geval is. Dan maak je een aantal beloften aan jouw hond, dat heb ik in elk geval wel gedaan. Wil je weten welke beloften dit zijn?

Neem je tijd

Je kent ze vast wel mensen die altijd aan hun hond staan te trekken om vooral maar door te lopen. Nu heeft Paika altijd de ruimte gehad om voldoende te snuffelen tijdens een wandeling. Op haar oude dag sta ik rustig 15 minuten naast 1 grasspriet omdat deze reuze interessant ruikt. Geen probleem, we wandelen immers niet om mij een plezier te doen, maar omdat Paika nog graag mee gaat wandelen. Dus of ze nu wel even een sprintje wil trekken of juist een hele tijd aan 1 boom wil ruiken of rond wil snuffelen. Dat mag allemaal, alle tijd van de wereld.

Eten moet een feestje zijn

Nu is het niet zo dat Paika iedere dag McDonalds of biefstuk krijgt, dat vindt ze ook echt een feestje, maar vinden wij toch niet zo’n goed idee. Maar we houden er wel rekening mee dat ze smakelijk kan eten iedere dag. Waarom zou ze iets moeten eten wat haar niet smaakt? Overigens als je oudje heel slecht eet kan dit ook komen door een pijnlijk gebit.

Niet meer onder narcose

Er komt een leeftijd waarop wij onze hond niet meer zouden laten opereren. Gewoon omdat de risico’s en de stress niet meer opwegen tegen de procedure. Wil natuurlijk niet zeggen dat we Paika pijn zouden laten lijden als er iets ernstigs aan de hand is. We hebben altijd pijnstillers van de dierenarts in huis en kunnen dus in elk geval zelf pijn wegnemen en dan beslissen hoe we het gaan oplossen. Maar om Paika op haar oude dag onder narcose te laten brengen, nee dat doen we niet meer.

Dierenarts aan huis

Mocht het slecht gaan met Paika’s gezondheid en er komt een moment dat ze ingeslapen moet worden, dan laten we de dierenarts aan huis komen. Paika is absoluut geen fan van de dierenarts en we willen haar de stress besparen van een bezoek aan de dierenarts zeker als het wel eens haar laatste bezoek zou kunnen zijn.

Vrijheid blijheid

Al heel lang stond een ruime omheinde tuin op ons verlanglijstje. Helaas was dit voor ons in de Randstad niet mogelijk. We zijn dan ook naar Drenthe verhuisd en we hebben nu een grote tuin met veel gras, waar Paika lekker kan rondscharrelen. Ze heeft al een aantal ontsnappingspogingen gedaan, maar inmiddels is alles helemaal goed omheind en dicht en kunnen we haar met een gerust hart in de tuin laten. Ze maakt hier ook veel gebruik van en ze vindt het buitenleven geweldig.

Beloften aan een oude hond

Ik maak tijd voor je

Hoewel het in deze tijd moeilijk is, met alles wat tijd en aandacht vraagt, maak ik bewust tijd om samen met Paika dingen te doen. Het kan even een snuffelwandelingetje zijn of gezellig samen op de bank zitten, even kroelen of lekker samen in de tuin spelen. Nu Paika minder uren wakker is op een dag, is iedere minuut quality time zo waardevol

Lees ook: senior hond diepe slaap

We houden je fit en slank

Natuurlijk is de verleiding groot om Paika steeds lekkere koekjes of snoepjes toe te stoppen. Overigens krijgt ze alleen gezonde snacks en snoepjes zonder suikers en meestal ook zonder koolhydraten (gedroogde snacks van 100% vlees of vis bijvoorbeeld). We houden wel in de gaten dat ze niet te veel snoept en haar eten wordt zorgvuldig afgewogen. Heeft ze wel meerdere snacks gehad dan krijgt ze iets minder eten. We willen graag voorkomen dat Paika overgewicht krijgt, wat ook slecht is voor haar algemene gezondheid en haar spieren en gewrichten.

Levenskwaliteit

Wij vinden het belangrijk dat Paika gelukkig is en geen pijn heeft. Wanneer haar levenskwaliteit afneemt willen we op tijd de beslissing nemen om haar te laten gaan. Een hond niet laten inslapen omdat je zelf nog geen afscheid kan nemen is voor ons geen optie. Als je van jouw hond houdt, dan is deze moeilijke beslissing wel een hele belangrijke. Liefde is kunnen laten gaan. Ik hoop natuurlijk dat het voorlopig nog niet aan de orde is en dat Paika en ik samen met een aantal mooie kwalitatieve en gelukkige jaren hebben.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Paika

En toen was het stil... Geef koekje! x

En toen was het stil...

5 August Door: Paika

Paika is dood. Lang leve Paika. Getver, wat is de pijn rauw en moeilijk om een plek te geven. Er zijn heel veel dingen die ik nog wil schrijven ...

Lees het hele artikel
Dierenarts: slecht nieuws Geef koekje! x

Dierenarts: slecht nieuws

18 June Door: Paika

Zoals je in mijn vorige blog hebt kunnen lezen was Paika in de nacht erg onrustig. Na het aanpassen van haar dagactiviteiten en haar nu iedere nacht op bed ...

Lees het hele artikel
Slapeloze nachten Geef koekje! x

Slapeloze nachten

11 June Door: Paika

Zoal ik vorige keer al schreef in de blog over de dagelijkse routine die we nu hebben met Paika, is ze vaak in de nacht aan het ‘spoken’. Ze ...

Lees het hele artikel
Senior hond: dagelijkse routine Geef koekje! x

Senior hond: dagelijkse routine

2 June Door: Paika

Zoals je in mijn vorige blog al hebt kunnen lezen, lijkt Paika steeds verder achteruit te gaan. Op zich niet heel gek, want ze is inmiddels alweer bijna 13 ...

Lees het hele artikel