Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Senior hond: diepe slaap

28 May
x
Wat is dit?

Paika is 11 jaar en je merkt goed dat ze een oudere hond aan het worden is. In deze blogreeks senior hond wil ik graag vertellen over alle zaken waar je tegenaan loopt bij een ouder wordende hond. Sommige dingen horen er nu eenmaal bij en andere dingen zijn niet voor iedere senior hond hetzelfde.

Slapen, slapen, slapen

Honden hebben best veel slaap nodig op een dag zeker wanneer je dit vergelijkt met mensen. Honden hebben zo’n 14-16 uur slaap per dag nodig. Puppies zelfs 16-20 uur per dag. Dat betekent dat puppies maar 6 tot 4 uur per etmaal wakker zijn en volwassen honden 8-10 uur per dag. Logischerwijs slapen honden die ouder worden ook veel. Gemiddeld slapen oudere honden zo’n 16-18 uur per etmaal. Dat betekent dat jouw senior hond maar 6 tot 8 uur wakker is per 24 uur.

Paika slaapt veel

Nu Paika 11 jaar is, merk je aan haar dat ze inderdaad veel meer slaapt, maar ook lekker uitrusten in de zon en bank hangen doet ze een stuk meer dan voorheen.  Voor jonge honden is slapen belangrijk, maar juist ook voor oudere honden is het belangrijk dat ze goed kunnen uitrusten zonder gestoord te worden.

Huh, wat???

Wat nu echt begint op te vallen, is dat Paika veel dieper lijkt te slapen dan toen ze nog jonger was. Normaal gezien als we thuis kwamen werd Paika wakker en werd je begroet. Nu kan je thuiskomen en kan het rustig nog een minuut of 10 duren voordat ze door heeft dat we thuis zijn en dat ze echt wakker is.

Laatste plas

Voor het slapen gaan, gaat Paika altijd nog even naar buiten voor een laatste plas. Gelukkig hebben we een ruime tuin en kan Paika dus gewoon even de tuin in om te plassen. Een echte wandeling daar doe je haar echt geen plezier meer mee laat op de avond. Het wakker worden om te gaan plassen gaat ook een stuk moeizamer dan voorheen.

Zonder snoepje niet plassen

Je moet van goeden huize komen om Paika zo ver te krijgen dat ze laat in de avond nog gaat plassen. Inmiddels weet ze dat ze een snoepje krijgt als ze wel gaat. Dus geen snoepje? Niet plassen. Het is inmiddels zo erg geworden dat je het snoepje eerst moet laten zien voordat ze in beweging komt.

Paika is tussen het vele slapen door gelukkig nog een blije en energieke hond. Ze gaat nog graag mee naar het bos voor een wandeling. Het slapen is duidelijk meer geworden en het lijkt ook of ze veel ‘verder weg’ is als ze eenmaal een tijd ligt te slapen.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Paika

En toen was het stil... Geef koekje! x

En toen was het stil...

5 August Door: Paika

Paika is dood. Lang leve Paika. Getver, wat is de pijn rauw en moeilijk om een plek te geven. Er zijn heel veel dingen die ik nog wil schrijven ...

Lees het hele artikel
Dierenarts: slecht nieuws Geef koekje! x

Dierenarts: slecht nieuws

18 June Door: Paika

Zoals je in mijn vorige blog hebt kunnen lezen was Paika in de nacht erg onrustig. Na het aanpassen van haar dagactiviteiten en haar nu iedere nacht op bed ...

Lees het hele artikel
Slapeloze nachten Geef koekje! x

Slapeloze nachten

11 June Door: Paika

Zoal ik vorige keer al schreef in de blog over de dagelijkse routine die we nu hebben met Paika, is ze vaak in de nacht aan het ‘spoken’. Ze ...

Lees het hele artikel
Senior hond: dagelijkse routine Geef koekje! x

Senior hond: dagelijkse routine

2 June Door: Paika

Zoals je in mijn vorige blog al hebt kunnen lezen, lijkt Paika steeds verder achteruit te gaan. Op zich niet heel gek, want ze is inmiddels alweer bijna 13 ...

Lees het hele artikel