Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Welke hondenvoeding krijgt Paika

29 December
x
Wat is dit?

Op de foto zit Paika met haar echte favoriete eten; brood, pindakaas en gestoomde worsten, maar helaas dat krijgt ze natuurlijk niet te eten. Nu is Paika inmiddels alweer 12 jaar. Ik kan je meteen vertellen dat Paika níet haar hele leven hetzelfde heeft gegeten. Ik neem je in deze blog mee in al onze voedingskeuzes sinds Paika een pup was tot wat ze nu eet. En waarom ik deze keuze heb gemaakt. Lees je met ons mee?

Puppy voeding

Als pup kreeg Paika uit het nest een zak voer mee. Hoewel ik het niet 100% zeker meer weet, was het volgens mij de puppy variant van het merk Hill’s Science Plan. Dat leek mij een prima voeding (toen hield ik me nog niet bezig met hondenvoer), het was hoog aangeschreven, het was best een dure voeding en je kon het alleen in de ‘betere’ dierenwinkel kopen. Dat was dus helemaal goed. Paika at ook goed en haar ontlasting was ook prima. Totdat ik op een festival (waar Paika mee naartoe was en bij heel veel mensen het eten uit hun tassen probeerde te stelen) en ik in gesprek raakte met iemand over een meer natuurlijke manier van voeren. Ze raadde me aan om thuis eens online te gaan zoeken naar BARF en zo zelf meer informatie te zoeken over de voeding van Paika.

Van brok naar BARF

Natuurlijk wilde ik het allerbeste voor mijn nieuwe pup vriendin en al thuis gekomen ging ik online zoeken naar BARF, ergens dacht ik dat ik in de maling werd genomen omdat ik dit wel een heel raar woord voor hondenvoer vond. Al surfend kwam ik op Barfplaats terecht. Deze website bevat een heleboel informatie over BARF (een afkorting van Biologically Approprioate Raw Food) en een forum om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. BARF is dus geen merk hondenvoer, maar een manier van voeren en eigenlijk een andere kijk op hondenvoeding. Het idee achter BARF is dat honden afstammen van wolven en dus gebaat zijn bij een dieet vergelijkbaar met hun voorvader de wolf. Dat zijn natuurlijk geen brokken of gekookte producten, maar vlees, vis, botten, organen, groenten en kruiden.

hond barf
Helaas geen foto’s meer van Paika’s BARF dagen, dus ter illustratie een foto van een Jack Russell

Dagelijks BARF voeren

Wanneer je je helemaal verdiept in rauw voeren volgens de BARF methode (wat ik natuurlijk zeer uitgebreid heb gedaan), dan stel je zelf menu’s samen voor jouw hond. Dat kunnen dagmenu’s zijn, maar je kunt ook per week een menu maken en vanuit het weekmenu de dagporties gaan verdelen. Belangrijk wanneer je wilt gaan BARF-en met jouw hond is dat je zorgt dat jouw hond een complete voeding krijgt. Dit doe je door de exacte verhoudingen vlees, (niet-dragende) botten en organen te berekenen en te zorgen dat jouw hond alles binnenkrijgt wat hij of zij nodig heeft. Bij ons zag het er in de praktijk uit dat ik voor Paika uren per week bezig was met portioneren, menu’s maken, inkopen en groentemixen maken.

LEESTIP: over het maken van een groentemix hebben Nacho & Chester al eens een blog geschreven

Tot op een avond ik voor mezelf een diepvriespizza in de oven deed, nadat ik eerst een groentemix met verse biologische groenten voor Paika had gemaakt, vond ik het wel even welletjes geweest. Mijn nieuwe woonsituatie liet ook niet meer toe dat ik zo veel vlees aan het verwerken was iedere week (ik leek wel een plaatselijk slachthuis zo nu en dan). Op dat moment dacht ik, ik zet Paika over op KVV, wel nog rauwe voeding, maar dan kant-en-klaar.

Van BARF naar KVV

Na het zorgvuldig zelf samenstellen van menu’s naar KVV; kant-en-klaar mixen waar vlees, bot en orgaan gemalen worden en in worsten of plakken worden ingevroren, was wel even omschakelen. KVV is wel nog steeds rauwe voeding, maar je bent wel afhankelijk van de producent welke kwaliteit grondstoffen er gebruikt worden en welke soorten orgaanvlees. Bij de meeste KVV’s wordt orgaanvlees niet gespecificeerd. Je weet dus niet of er bijvoorbeeld lever of hart in de voeding zit, terwijl deze beide hele bruikbare en benodigde vitaminen bevatten. In het begin wisselde ik veel verschillende merken af, om zo toch tot een goed uitgebalanceerd dieet te komen.

Schildklierhormoon

Na een tijd verschillende merken te hebben afgewisseld ben ik met name DARF gaan voeren; een biologische KVV. Dat leek me wel wat! Alleen biologische ingrediënten. Helaas kreeg Paika onverklaarbare klachten; heel onrustig zijn, veel hijgen, veel gewicht aankomen en onverklaarbare angst. Na meerdere dierenartsen hebben bezocht kwam 1 van de bloeduitslagen terug dat ze een extreem hoge schildklierwaarde had. Er zijn verschillende oorzaken voor een hoge schildklierwaarde dus heeft ze vervolgens alle mogelijke onderzoeken en echo’s gehad. Er was niets te vinden, ziekte van Cushing werd ook uitgesloten. De enige mogelijke verklaring? Ruime hoeveelheid schildklierhormonen in de voeding, dat zit met name in runderstrotten bijvoorbeeld. Om voeding volledig te kunnen uitsluiten was er maar 1 oplossing; over op een voeding helemaal zonder vlees.

Van KVV naar vegetarische brok

Dat is nogal een overstap, van rauwe vleesvoeding voor de hond naar een vegetarische brok zonder enig dierlijk ingrediënt. Gelukkig zijn er hondenbrokken zonder vlees die wel volledig zijn qua voedingsstoffen. Paika is daarnaast een makkelijke eter en ook de vegetarische hondenbrokken van Ami Dog smaakten haar prima! Na een lange tijd begonnen ook de klachten af te nemen. Dat het zo lang zou duren had ik in eerste instantie niet gedacht. Het was flink volhouden, maar Paika werd weer de Paika als vanouds. Om Paika nu de rest van haar leven op een vegetarische brok te laten staan, daar voelde ik niet zoveel voor. Ik ben weer op zoek gegaan naar een voeding die zou passen bij ons beide.

Van vega hondenbrok naar blikvoeding met konijn

Op dit moment eet Paika Herrmanns Sensitive Konijn, dit is een blikvoeding met 50% konijnenvlees, rijst, wortel, appel en hennepolie. Dat werkt op dit moment het beste voor Paika. Ze eet het heel graag, want hoewel ze de vegetarische brokken best wel graag at aan het begin werd dat later toch minder. Het belangrijkste is dat ze het op deze voeding heel goed doet. Terug naar BARF is nu ook niet echt een optie meer. Aan het einde van de BARF periode kauwde ze minder graag (niet-dragende) botten weg en ook met orgaan werd ze steeds lastiger. Ik ben echt heel blij dat we er achter zijn gekomen wat er precies mis was met Paika en dat ze nu een voeding heeft waar zij het heel goed op doet en wat ze heel erg graag eet. Nu ze echt een senior is, geef haar het liefste wat ze echt graag eet.

Leuk dat je onze zoektocht hebt gelezen! Natuurlijk is iedere hond anders en zal voor een andere hond weer een hele andere voeding het best passend zijn.

 

 

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Paika

En toen was het stil... Geef koekje! x

En toen was het stil...

5 August Door: Paika

Paika is dood. Lang leve Paika. Getver, wat is de pijn rauw en moeilijk om een plek te geven. Er zijn heel veel dingen die ik nog wil schrijven ...

Lees het hele artikel
Dierenarts: slecht nieuws Geef koekje! x

Dierenarts: slecht nieuws

18 June Door: Paika

Zoals je in mijn vorige blog hebt kunnen lezen was Paika in de nacht erg onrustig. Na het aanpassen van haar dagactiviteiten en haar nu iedere nacht op bed ...

Lees het hele artikel
Slapeloze nachten Geef koekje! x

Slapeloze nachten

11 June Door: Paika

Zoal ik vorige keer al schreef in de blog over de dagelijkse routine die we nu hebben met Paika, is ze vaak in de nacht aan het ‘spoken’. Ze ...

Lees het hele artikel
Senior hond: dagelijkse routine Geef koekje! x

Senior hond: dagelijkse routine

2 June Door: Paika

Zoals je in mijn vorige blog al hebt kunnen lezen, lijkt Paika steeds verder achteruit te gaan. Op zich niet heel gek, want ze is inmiddels alweer bijna 13 ...

Lees het hele artikel