Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Groentemix

25 oktober
x
Wat is dit?

Groente in de mix!

Elke maand maak ik voor Nacho en Chester weer een verse groentemix als aanvulling op hun vers vlees voeding. Elke keer is hij weer anders, maar ik probeer wel altijd seizoensgroenten te gebruiken en zoveel mogelijk biologisch (mijn honden eten beter en gevarieerder dan ik! Haha). Dit keer heb ik gekozen voor pompoen, sperziebonen, broccoli, wortel, witlof, boerenkool, bieten en komkommer.

Groenten bevatten veel waardevolle voedingsstoffen, waar ook de hond veel profijt van heeft. Denk bijvoorbeeld aan vitamines, mineralen, vetzuren, sporenelementen, chlorofyl, etc. Naast deze voedingsstoffen leveren ze ook ruwe vezel.

groentemix voor de hond

Sperziebonen en alle andere bonen zoals snijbonen moeten altijd even kort gekookt worden. Dit komt doordat er in rauwe bonen lectine zit, dit is giftig voor honden. Door ze even kort te koken verdwijnt dit en kan je ze veilig geven aan je hond. ?

De bieten kook ik omdat ze anders slecht te malen zijn in de keukenmachine, ze zijn namelijk best hard en anders draai je je machine kapot. Op de foto staan ze dan ook niet omdat ze al in de pan zaten, haha.

De pompoen heb ik doormidden gesneden en uitgehold met een lepel. Daarna heb ik met een aardappelschilmesje de schil eraf gehaald en daarna het vruchtvlees in stukjes gesneden. Dit heb ik in de machine gedaan om alvast gepureerd te worden, want pompoen is wat harder en heeft dus net wat meer tijd nodig om te malen.

Vervolgens heb ik de wortel geschild en de broccoli in stukjes gesneden. Zo is het net allemaal wat makkelijker te verwerken.

Vooral de broccoli is lekker droog waardoor het malen wat stroever gaat. Daarom gaat de komkommer er ook in stukken in, zodat het allemaal sappiger wordt.

Zorg ervoor dat het een gladde mix wordt die niet te grove stukjes bevat, dan is het goed te verteren in de hondendarm. Alle groenten moeten óf gekookt óf gepureerd worden, de darm van een hond is namelijk niet in staat zelf de cellen goed af te breken. Soms voeg ik ook nog eens geitenkarnemelk of geitenyoghurt toe. Nacho is namelijk allergisch voor melk of yoghurt van een koe, maar je zou zelf uiteraard dat kunnen toevoegen.

Als alles eenmaal glad is gemixt, doe ik het in een hele grote ijsblokjesvorm. Vaak is het zoveel dat ik het in 2 ladingen moet doen, maar dat is zo gebeurd. Later doe ik het in plastic zakken en gaat het de vriezer in. Elke dag bij het eten doe ik er dan 2 blokjes bij, want dat is wat Nacho en Chester nodig hebben. De berekening is ongeveer 5 tot 15% van het gewicht in vlees.

Nacho krijgt 10% bijvoorbeeld: elke dag 320 gram vlees, dan krijgt hij er 32 gram groente bij. Uiteraard mag dat meer zijn als je hond bijvoorbeeld moet afvallen.

Mocht je twijfelen welke groenten je kan geven, hieronder heb ik de lijst neergezet die ik altijd van Barfplaats haal:

Welke groenten kun je voeren (rauw of gekookt):

Zeegroenten:
Zeekraal
Lamsoor

Spruitgroenten:
Alfalfa
Broccolispruiten
Luzernespruiten
Linzenspruiten
Taugé
Fenegriek
Radijsspruiten (veel honden vinden de smaak te sterk)
Tuinkers (idem als radijs)
Eigenlijk kunnen van alle granen en peulvruchten de spruiten gegeven worden, behalve aan honden met een graan-allergie. Granen en peulvruchten zijn in spruitgroenten gezonder dan in elke andere vorm.

Bladgroenten:
Andijvie
Alle sla soorten
Spinazie (niet teveel/te vaak, bindt zich met calcium)
Snijbiet
Postelein
Witlof
Peterselie
Waterkers
Landkers
Paksoi
Paardenbloem
Rucola-sla
Raapstelen
Alle sla-soorten (eikenblad, lollo rosso, botersla, veldsla, etc)

Koolsoorten:
Bloemkool
Broccoli
Boerenkool
Witte kool
Rode kool
Groene kool
Chinese kool
Paksoi (is bladgroenten + koolsoort)
Spruiten, paars en groen
Koolraap
Koolrabi

Noot: wees matig met koolsoorten. Geeft darmgassen en is in grote hoeveelheden niet goed voor de schildklier.

Wortelgroenten (onder de grond):
Wortels
Bospeen
Biet
Knolselderij
Pastinaak
Aardappelen (rauwe aardappel is giftig voor honden, altijd gekookt geven)
Zoete bataat
Knoflook
Gember
Radijs (niet alle honden vinden de smaak lekker)
Aardpeer (zeer matig geven, honden kunnen ontzettende maagpijn en darmkoliek krijgen)
Schorseneren (onduidelijk of deze rauw gegeten kunnen worden door honden)

Kommkommerfamilie: 
Komkommer
Courgette
Pompoen

Stengelgroenten:
Bleekselderij
Asperges
Venkel
Asperges (gekookt vinden honden dit lekkerder dan rauw)

Voor de hond eetbare peulvruchten:
Sperziebonen
Snijbonen
Peultjes

Nachtschade:
Paprika
Tomaat
Aubergine
Aardappel

Noot: Nachtschade wordt niet door iedere hond goed verdragen!

Welke groenten kun je niet voeren: prei en ui zijn giftig voor de hond dus die voer je niet. Schil, delen van de plant en pit van avocado is ook giftig voor de hond dus je voert alleen het vruchtvlees.

Welke groenten voer je met mate:

  • Koolsoorten voer je met mate. Koolsoorten veroorzaken en bij veel honden darmgassen maar kool in grote hoeveelheden zijn niet goed voor de werking van de schildklier.
  • Groenten met grotere hoeveelheden nitraat voer je ook met mate. Nitraatrijke groenten zijn: spinazie, bleekselderij, raapstelen, waterkers, postelein, rode biet, sla, venkel, Chinese kool, spitskool. Spinazie voer je ook niet teveel omdat het zich bindt met calcium.
  • Knoflook voer je ook met mate. Het kan bloedarmoede veroorzaken. De maximale hoeveelheid knoflook die je volgens Mary Strauss kunt voeren: 1/2 of 1 teentje per 9 kilo gewicht, dagelijks.

Met welke groenten moet je voorzichtig zijn: sommige honden zijn allergisch voor groenten uit de nachtschade familie. Ze krijgen er jeuk van. Voorbeelden van groenten uit deze familie: tomaat, paprika, aubergine. Honden met artrose geeft je beter ook geen groenten uit de nachtschade-familie.

Bronnen: barfplaats.nl

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Nacho & Chester

Daag je hond eens uit! Geef koekje! x

Daag je hond eens uit!

24 juni Door: Nacho & Chester

Soms heb je wel eens van die dagen dat het van dat druilerige weer is.. dan heb je totaal geen trek om een wandeling buiten te gaan maken zonder ...

Lees het hele artikel
Chester's 1ste jaar! Geef koekje! x

Chester's 1ste jaar!

20 mei Door: Nacho & Chester

13 Maart 2018 5.40 ik weet het nog als de dag van gisteren. De geboorte We zagen in de puppy app groep dat Lucy was begonnen met hijgen, mijn ...

Lees het hele artikel
Nacho en Chester op Animal Event Geef koekje! x

Nacho en Chester op Animal Event

12 mei Door: Nacho & Chester

Afgelopen Zondag 5 mei was ons bezoek aan het Animal Event, dit is voor mij bij uitstek echt hét dierenuitje van het jaar! Voor ons is het ongeveer een ...

Lees het hele artikel
Bruidsjonker Nacho Geef koekje! x

Bruidsjonker Nacho

14 april Door: Nacho & Chester

Op 25 Augustus 2017 zijn wij getrouwd, en op deze bijzondere dag mocht Nacho natuurlijk niet ontbreken! We wilden hem graag een leuke rol geven op onze dag en ...

Lees het hele artikel