Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Een echte zoektocht: als newbie beginnen met BARF’en

24 January
x
Wat is dit?

Van idee tot uitvoering

Twee weken geleden heb ik besloten om BARF (Bones And Raw Food) te gaan proberen voor Odin. Ik geef al zijn hele leven KVV (Kant en klaar Vers Vlees). Op zich ben ik daar erg tevreden over, en vooral over het merk wat ik gaf: Tammenga. Je hebt keus uit 12 verschillende diersoorten en de verhouding is 15% bot, 15% orgaan en 70% spiervlees. Odin deed het daar super op!

Maar uiteindelijk ging ik toch twijfelen. Wat is er namelijk aan de hand? Als ik Odin een lekker vers bot geef om op te kauwen, raakt hij direct de zelfde ochtend nog aan de zogenoemde ‘steen-poep’. Honden met te veel calcium inname poepen daarna keihard, en soms zelfs kruimelig – zo droog wordt het dan! Niet goed! En ik vind Odin snacks en botten geven juist belangrijk tegen verveling en voor de verzorging van zijn tanden.

De voornaamste reden om dus over te stappen naar BARF is dat ik zelf heel gemakkelijk het bot percentage kan reguleren in zijn eten. Bovendien kauwt de hond meer met BARF en dat is beter voor zijn tanden. Daar komt nog bij dat Odin snel dik wordt, dus ik wil minder vette dieren gaan voeren, want eend, gans, duif, rund of lam zijn vet. Bij KVV ben je altijd afhankelijk van een bepaalde mix, waar ook nog eens heel vaak rund in voorkomt.

Op ontdekking!

Toen het idee geboren was, ging ik gelijk aan de gang. Ik heb een 100L diepvrieskist erbij gekocht. Nu kan ik voor 6-12 weken wel vooruit. Odin heeft dus straks twee eigen diepvriezen (eentje voor de geprepte maaltijden, en eentje voor het nog niet samengestelde vlees).

Ik ben een newbie en wist dus niks over BARF. Ik ben vervolgens op Instagram een aantal mensen die ik al een lange tijd volg, gaan vragen waarom zij BARF geven en of ze het mij zouden aanraden. Daar krijg je leuke gesprekken van! Ik merkte al snel dat ze me graag wilde helpen en dat er tientallen verschillende manieren zijn. Een paar goede sites om te bekijken zijn: Barfplaats, Raw fed and nerdy (met gratis cursus) en Perfectlyrawsome. Achter de ene methode hangt een heel nutriënten onderzoek en de andere methode is meer op ervaring en gevoel. Voor mij werd al snel duidelijk dat ik niet één methode wilde volgen. Na de cursus van Raw Fed and Nerdy, die ik niet heb afgerond, had ik al gauw door dat ik niet een BARF’er wil zijn die alles tot op nutriënten niveau wil uitrekenen. Odin heeft het altijd goed gedaan op Tammenga (goede sportprestaties, mooie vacht, gezonde neus, tandvlees en huid), dus ik ga nu niet ineens alles omgooien. Kijk dus naar hoe je hond het al doet op wat hij nu al krijgt. Dat is voor mij veel waardevoller dan wat een vitaminetabel op de mili mili gram aangeeft.

Hulp van een professional

Er zijn verschillende verhoudingsmethoden (dan heb ik het over het percentage spiervlees, lever, organen, bot, wel of geen vis/groente). Omdat ik dus niet eerder BARF gaf, heb ik de hulp ingeroepen van @sportingwithstaffords op Instagram! Zij maakt op basis van haar ervaring en veel theorie (en dat is een hoop!) een op maat gemaakte inname tabel en menu voor € 30,-. Hier was ik heel blij mee. Haar honden presteren op topniveau in de sport en zij voert ze dus BARF. Zij weet dus echt wel wat ze doet! passend BARF menu speciaal voor Odin

 

Van haar heb ik dus een dag inname gehad verdeeld in bot, spiervlees, lever, organen en groente mix met daarbij één uitgedacht menu speciaal voor Odin. Bij dit eerste menu staat duidelijk wat je met iets kan wisselen of vervangen. Vervolgens ben ik op basis van dat menu afwisselingen gaan uitdenken. In totaal heb ik nu 15 kg vlees besteld en kan ik vanaf volgende week van start!

Note: neem niet iemands menu klakkeloos over. Dat is niet netjes, maar ook nog eens gevaarlijk. Elke hond is anders! Ga ook niet jan en alleman om zijn menu vragen. Die menu’s kosten namelijk veel werk en niet iedereen deelt dat dus graag. Het is een specialisatie op zich!

Mijn ervaring tot nu toe

Alles wat nieuw is, lijkt onduidelijk, moeilijk en lastig. Dat ervaar ik met BARF ook. Maar dat is met elk nieuw ding zo! Ik ben in totaal 2 uur bezig geweest met het bestellen van het vlees. Dat is echt intens. Met KVV was ik binnen 5 minuten klaar.  Je moet opletten dat je niet te veel organen in huis hebt, en te weinig vlees bijvoorbeeld. Dus het is even nadenken geslagen. Maar alles wat je als beginner doet, kost eenmaal veel tijd. In de loop der tijd wordt het makkelijker. Met Excel kwam ik er al snel uit.

Ik zal jullie op de hoogte houden van hoe ik het ervaar! Wellicht dat ik uiteindelijk toch terug kom op KVV of KVV met deels BARF. We gaan het zien. Ik vind het in ieder geval heel leuk om zo bezig te zijn met Odin zijn eten. En ik weet zeker: hij gaat smullen straks!

Boekentips: Voer voor carnivoren – Tannetje Koning en Rauwe voeding voor honden – Lizzy Plat-Coelers

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Odin

Met een lastige hond op vakantie - 8 tips Geef koekje! x

Met een lastige hond op vakantie - 8 tips

1 April Door: Odin

De mensen die mij en Odin al een tijdje volgen weten dat Odin ‘een lastige’ hond is. De eerste paar jaren dat we met hem op vakantie gingen, waren ...

Lees het hele artikel
De Natte Neuzen Trails Geef koekje! x

De Natte Neuzen Trails

10 April Door: Odin

Samen sporten met je hond: hoe heerlijk is dat? Veel mensen gaan er dolgraag met hun viervoeter op uit om samen een activiteit te ondernemen. Ik, met veel andere ...

Lees het hele artikel
De bench: een gruwel of toch niet? Geef koekje! x

De bench: een gruwel of toch niet?

17 February Door: Odin

Een bench? Dat doe je toch niet?! De bench is waar leed, volgens veel hondeneigenaren. Wie zijn hond in de bench doet, is een luie dierenmishandelaar met geen oog ...

Lees het hele artikel
8 tips voor fietsen met de hond Geef koekje! x

8 tips voor fietsen met de hond

6 December Door: Odin

Ha, dat ziet er leuk en gezond uit!, denk je misschien als je je buurvrouw met haar golden retriever voorbij ziet fietsen. Zou dat ook wat zijn voor mij? ...

Lees het hele artikel