Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Welke afbeeldingen gebruik ik in mijn blog?

4 oktober
x
Wat is dit?

Als blogger bij The Dog Pen is het best wel even zoeken soms, hoe lever je de foto’s aan en welke foto kies je als uitgelichte afbeelding. De uitgelichte afbeelding is de afbeelding of foto die boven de blog komt te staan en ook in het blogoverzicht op de homepage bijvoorbeeld. Soms wil je graag iets illustreren met een afbeelding, maar zelf heb je deze afbeelding niet en je kunt zo’n soort foto ook niet zelf maken. Wat dan? In deze blog vertellen we alle ins en outs over het gebruik van afbeeldingen in jouw blog.

De uitgelichte afbeelding

De uitgelichte afbeelding, dit is dé belangrijkste foto van jouw blog. Waarom? Mensen kiezen op basis van die afbeelding (en de titel) of ze jouw blog gaan lezen of niet. Deze afbeelding staat boven de blog, in het overzicht en ook onder andere blogs als tips om verder te lezen. Dit is dus eigenlijk de belangrijkste foto van de hele blog. De uitgelichte afbeelding kun je zelf in jouw blog plaatsen, maar waar moet je nu op letten?

Mooi op alle formaten

De uitgelichte foto is horizontaal uitgelijnd het mooiste, dan komt jouw foto het beste over op alle apparaten en formaten. Het maakt dan niet uit of iemand nu de website op de iPad, op de telefoon of of de PC kijkt.  Wanneer jouw uitgelichte foto horizontaal (liggend) is, dan komt deze het mooiste naar voren. Maar ben je er dan al? Nee! Het ‘onderwerp’ van de foto, in ons geval is dat toch heel vaak de hond, moet centraal op de foto staan. Dus een horizontale foto met zo veel mogelijk in het midden het hoofdonderwerp van jouw foto. Dan komt de uitgelichte foto het beste tot zijn recht boven jouw blog. Bekijk deze blog maar eens op verschillende formaten, als het goed is ziet iedere foto er mooi uit en zie je de hond in beeld.

Ik heb geen passend plaatje

Het kan natuurlijk voorkomen dat je een blog hebt geschreven waar je een afbeelding bij zoekt die je zelf niet hebt of niet zelf kunt maken. Bijvoorbeeld in de blog van Wiske: ‘Loop je vast in de training van je hond’ je ziet dat de uitgelichte afbeelding een ABC foto is. Deze foto heeft Lucas niet zelf gemaakt, maar ook niet zomaar via Google gevonden en online gezet. Deze foto is een zogenaamde stockfoto en om deze foto te mogen gebruiken op The Dog Pen, is er betaald. Zo kunnen wij deze foto gebruiken in de blog van Wiske (en waar we deze afbeelding eventueel nog verder willen gebruiken).

Google afbeeldingen

Nu zou je natuurlijk kunnen denken; ‘ik Google en ik vind vanzelf de afbeelding die ik wil gebruiken in mijn blog’. Dit is echter niet toegestaan! Op alle afbeeldingen en teksten online zit copyright. Dat wil zeggen dat de maker van de afbeelding (of een tekst) rechten heeft die je niet zomaar mag schenden door een afbeelding te downloaden en te gebruiken. Wij willen immers ook niet dat afbeeldingen en teksten van The Dog Pen afgehaald worden en op een andere website terechtkomen zonder onze toestemming.

Zelf gemaakte foto’s

Voeg jij alleen maar eigen foto’s toe aan jouw blog? Dat kan natuurlijk nooit misgaan. Deze foto’s heb je zelf gemaakt en die mag je gebruiken en als ze je ze op The Dog Pen plaatst mogen wij ze ook gebruiken en verder niemand anders (zonder toestemming). In het geval van eigen foto’s hoef je geen rekening te houden met de rechten. Alleen maar een mooie foto maken en deze foto kan zo de blog in of als uitgelichte afbeelding boven de blog.

Foto's door een hondenfotograaf

Foto’s van een hondenfotograaf

Heb je nu foto’s van jouw hond die je hebt laten maken door een hondenfotograaf? Misschien wil je die foto’s wel gebruiken in jouw blog of in jouw profiel. Vraag dan eerst even aan de fotograaf of hij of zij hiermee akkoord gaat. Het kan zijn dat de fotograaf graag wil dat je de naam van de fotograaf onder de foto plaatst of misschien mag je de foto wel op The Dog Pen online zetten, maar alleen exact zoals de fotograaf die heeft gemaakt (niet bijsnijden en geen extra filtertje er overheen). Even vragen is altijd het beste, je kunt voordat je een shoot boekt ook de algemene voorwaarden van de fotograaf ook alvast doorlezen. Sommige hondenfotografen houden zich het recht voor om foto’s van jouw hond op een stockfoto website te plaatsen. Dan zou het ineens kunnen gebeuren dat je jouw hond ineens voorbij ziet komen in een social media post van een merk hondenbrokken, terwijl je hier zelf niet direct toestemming voor hebt gegeven.

Heb je nu een afbeelding nodig die jij niet in jouw bezit hebt? Je kunt zelf een kijkje nemen op 123RF dat is een website met stockfoto’s. Heb je het perfecte plaatje of de perfecte foto gevonden? Stuur het linkje en dan zorgen wij dat deze foto wordt betaald en in jouw blog komt te staan.

 

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

6 redenen om een senior hond te adopteren Geef koekje! x

6 redenen om een senior hond te adopteren

10 oktober Door: Redactie

Een pup klinkt zo goed, of een leuke jonge herplaatser of asielhond. Wij geven je 8 goede redenen om juist voor een senior hond te kiezen. Het mooiste cadeau: ...

Lees het hele artikel
Onze honden testen Orbiloc Dog Dual Safety Light Geef koekje! x

Onze honden testen Orbiloc Dog Dual Safety Light

29 september Door: Redactie

Het testpanel van The Dog Pen houdt de Orbiloc Dog Dual tegen het licht. Wat is de Orbiloc eigenlijk voor een lampje en wat maakt het zo bijzonder? Orbiloc ...

Lees het hele artikel
Hondenfoto's op de paarse heide Geef koekje! x

Hondenfoto's op de paarse heide

2 september Door: Redactie

Je ziet ze nu vast ook overal voorbij komen de meest prachtige foto’s van honden op een bloeiende heide. De paarse bloemen vormen een geweldig mooie achtergrond voor de ...

Lees het hele artikel
De 10 leukste Nederlandse Instagram accounts van honden Geef koekje! x

De 10 leukste Nederlandse Instagram accounts van honden

24 augustus Door: Redactie

Welke account van Nederlandse honden moet je nu zeker gaan volgen als je ook op Instagram zit? Natuurlijk zijn de account van onze eigen bloggers zeker de moeite waard ...

Lees het hele artikel