Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Hoe schrijf je een goede hondenblog?

12 April
x
Wat is dit?

Natuurlijk zijn de eerste ingrediënten die je nodig hebt om een goede blog over honden te schrijven, één hond of meerdere honden en plezier om over ze te schrijven. Wanneer jij over een onderwerp (in dit geval jouw hond) heel erg enthousiast bent dan kun je er al snel pagina’s over volschrijven én spettert het plezier van het beeldscherm af. Dat is nu juist wat mensen graag lezen in een hondenblog!

Veel schrijven

Zoals je al in het artikel Hoe word je hondenblogger hebt kunnen lezen is het oefenen in schrijven belangrijk. Hoe vaker je schrijft, hoe makkelijker je het af zal gaan. Je kunt bijvoorbeeld altijd een notitieboekje bij je dragen. Op die manier kun je als je inspiratie krijgt voor jouw blog en je niet achter de computer zit, wel je idee meteen opschrijven. De schrijfwaren van Studio Stationary zijn zo leuk. Mocht je nog een excuus zoeken om zo’n geweldig notitieblokje of hippe pen aan te schaffen, die heb je nu. Schrijf in jouw boekje ook vooral blogtitels en ideeën op, zodat je een flink lijstje achter de hand hebt, als je wilt gaan schrijven.

1 onderwerp per blog

Probeer van tevoren alvast te bedenken waar jij een blog over wilt schrijven. Focus je op dit ene onderwerp en maak daarbij een logische titel en goede tussenkopjes. Wanneer je bijvoorbeeld een blog wilt schrijven over de hondenschool waar je graag naartoe gaat zijn er alweer heel veel verschillende invalshoeken. Zo kun je een blog schrijven over waarom jij voor deze hondenschool hebt gekozen. Maar je kunt ook 1 les beschrijven, met alles wat jij en jouw hebben geleerd in deze les. Je kunt ook nog een artikel schrijven over de grootste bloopers van jouw hond in de hondencursus. Probeer niet alle kanten meteen te belichten. Focus je op 1 deel en de volgende keer heb je meteen weer een idee voor een nieuwe blog.

De juiste titel en tussenkopjes

Probeer jezelf te bedenken op welke titel jij wel zou doorklikken naar een blog en welke je links zou laten liggen. Met jouw titel haal je mensen over de streep om jouw blog te gaan lezen. Het is dus belangrijk dat de titel klopt bij de inhoud. Een hele spannende titel waarop mensen doorklikken, waar vervolgens een hele andere blog onder te lezen is, is niet handig. Probeer een leuke titel te verzinnen die ook de inhoud van de blog dekt. Door tussenkopjes te gebruiken (zoals in deze blog) is jouw blog makkelijker te lezen. Ook het indexeren van blogpagina’s door zoekmachines gaat een stuk beter door het toevoegen van passende tussenkopjes.

Gewoon bloggen!

Het is wel belangrijk om gewoon te beginnen met schrijven. In het geval van bloggen geldt het gezegde ‘al doende leert men’. Gewoon beginnen met het schrijven van blogs, dan word je er vanzelf handiger in. Uren naar een leeg beeldscherm staren helpt in ieder geval niet. Als jij al heel veel ervaring en kennis over honden hebt, dan is het beginnen met schrijven vast geen enkel probleem. Ben je bijvoorbeeld heel gepassioneerd over rauwe voeding? Dan weet ik zeker dat je daar blogs mee vol kunt schrijven. Een grappige of luchtige blog tussendoor is ook leuk. Je maakt vast veel mee met jouw hond als je veel tijd samen doorbrengt.

Blog met de kennis die je hebt

Heb jij geen verstand van hondengedrag? Ga daar dan ook geen blogs over schrijven. Blog alleen over dingen waar je echt verstand van hebt en die jij echt weet. Weet je niets over honden, hondengedrag of hondengezondheid? Weet je alleen dat je jouw hond geweldig leuk vindt? Dan is hondenblogger zijn niet voor jou. Stel jij geeft een advies over hoe om te gaan met een agressieve hond en plaatst dat online. Iemand met een agressieve hond neemt het advies aan en wordt gebeten. Dit wil je niet. Dus neem je verantwoordelijkheid over wat je schrijft en online plaatst, zorg dat je de kennis in huis hebt.

Unieke content

Als je de kennis zelf niet in huis hebt, kun je natuurlijk heel veel informatie online vinden. Op alles wat online gepubliceerd wordt zit copyright, dus niet kopiëren en plakken of er een beetje een eigen draai aan geven. Dat is niet netjes en bovendien strafbaar. Verder is het belangrijk dat de blogs die je schrijft op 1 plek worden gepubliceerd. Je kunt niet 1 zelfde verhaal op verschillende websites (laten) publiceren. Daar wordt Google niet blij van, omdat het dan net lijkt alsof de teksten gepikt zijn.

LEESTIP: Inspiratie voor hondenblogs

Schrijf hondenblogs die mensen willen lezen

Natuurlijk kun je hele blogs schrijven over hoe jouw hond ligt te slapen, maar of mensen daar nu echt op zitten wachten om te lezen? Ik denk het niet. Dus schrijf hondenblogs die mensen ook echt willen lezen. Omdat ze er veel van opsteken. Wil je bijvoorbeeld een blog schrijven over hondensnacks? Dat zou ik als lezer wel geïnteresseerd zijn in welke snacks je kiest en waarom, hoe lang jouw hond er mee bezig is, wat het kost en waar je die kunt kopen. Ik zou een blog waarin iets wordt geschreven in de trant van: “mijn hond heeft een lekker kluifje gehad en hij vond het heel lekker” niet interessant vinden om te lezen. Verplaats je dus in de lezer, wat zou jij zelf interessant vinden om te lezen over het onderwerp waar je over schrijft? Ga op die manier kijken naar de blogs die je schrijft.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel