Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Wat is een Churpi, Himalaya hondenkluif of yakmelk kauwstaaf?

14 June
x
Wat is dit?

Vraag jij je ook af wat een Churpi een Himalaya hondenkluif of een yakmelk kauwstaaf is? Eigenlijk is het begin heel makkelijk. Alle drie de woorden zijn namelijk een andere beschrijving van hetzelfde product. Voor het gemak van deze blog gebruik ik de benaming Churpi.

Kluif voor de hond van yakmelk

Een Churpi is een kluif voor honden gemaakt van yakmelk. Aangezien Yakmelk alleen in de Himalaya voorkomt worden de orginele Churpi’s in de Himalaya gemaakt. Sinds er meer en meer vraag komt naar Churpi’s zijn er producenten die nu Churpi’s produceren in Europa. Je kunt je voorstellen dat de Churpi’s die in Europa worden gemaakt niet dezelfde samenstelling hebben als de originele Churpi’s die gemaakt worden van echte yakmelk.

Churpi hondenkluif

Hoe is het begonnen?

Chhurpi (dit is geen spelfout, met dubbel h geschreven) is een traditionele Tibetaanse gerookte kaassoort die gemaakt is van yakmelk. Deze kaas wordt door mensen hard gegeten (als een soort eiwitrijke kauwgom) en zacht gegeten bij de maaltijd. Het maken van Chhurpi lijkt een beetje op het maken van ricotta. Na het uitlekken in jute worden de stukken yakkaas gedroogd en gerookt boven vuur. Hierdoor ruiken Chhurpi’s ook gerookt. Twee broers, Suman en Sujan Shrestha, hun vriend, Nishes Shrestha en Kaos de hond ontdekten dat honden van Chhurpi houden. In 2003 beginnen ze onder de naam Himalayan Pet hun bedrijf. De Churpi voor honden (nu zonder de 2e H) wordt eerst in Amerika gelanceerd (op een kleine lokale huisdierbeurs). Door het grote succes volgen niet lang daarna ook Canada, Japan en Engeland. Deze trend voor honden is inmiddels ook erg groot in Nederland.

Ingrediënten Churpi

De ingrediënten die in een Churpi zitten zijn: yakmelk, (koemelk), limoensap, zout (snufje). Wanneer het percentage yakmelk hoog is, is de snack meer zoals de ’tradiotnele’ Chhurpi en heeft de snack alle (gezondheids)voordelen die worden toegeschreven aan yakmelk. Bestaat de kluif (bijna) alleen maar uit koemelk dan is deze vaak wat lichter en brosser.

Hoe lang gaat een Churpi mee?

Een Churpi is een hondensnacks die bekend staat, dat deze lang mee gaat. Alleen ligt dat natuurlijk wel aan een aantal factoren:

  • Heb je de juiste maat gekocht voor jouw hond?
  • Bijt jouw hond hele stukken van de Churpi af?
  • Is het een yakmelk of een koemelk Churpi?

Churpi hondenkluif

Kies de juiste maat

Qua maat is het logisch dat je bij een wat duurdere snack (en dat is de Churpi zeker) eerst wilt weten of jouw hond deze wel lust en er dus uberhaupt wel aan gaat beginnen. Dus je koopt een klein maatje om de Churpi te testen. Heel logisch, maar wil je iets kunnen zeggen over hoe lang de Churpi meegaat is het wel belangrijk om de juiste maat voor jouw hond te kiezen.

Kluiven niet bijten

Er zit een verschil tussen kluiven en bijten. Een hond die begint te kluiven op een Churpi begint aan het uiteinde en zorgt door het kluiven en het toevoegen van speeksel dat de Churpi zachter wordt en er zo stukjes van op kunnen worden gegeten. Een hond die de Churpi meteen wil doorbijten, begint vaak in het midden en zet meteen een flinke kracht met de kaken op de Churpi waardoor de Churpi in stukken kan breken. De stukken zijn nog hard, zijn niet gekluifd, zijn niet zachter geworden en dus niet geschikt om zo door te slikken. Voor dit tweede type hond is Churpi niet geschikt.

Yakmelk of koemelk

Je kunt je voorstellen dat de Churpi’s die volledig zijn gemaakt van koemelk een andere structuur hebben dan de Churpi’s die zijn gemaakt van 80% yakmelk en 18% koemelk. Wat op het eerste gezicht opvalt is dat de kleurverzadiging van de Churpi’s met een hoog yakmelk gehalte anders is. Waar de melk Churpi’s bijna doorzichtig lijken te zijn, ogen de yakmelk Churpi’s romig en kleurecht. Ook breken de koemelk Churpi’s sneller en gaan ze daardoor sneller op. In een latere blog vertellen we je welke merken Churpi’s er allemaal zijn en hoe je kunt weten of er wel yakmelk in zit of juist niet.

Churpi ervaringen

We vroegen onze bloggers ook, hoe lang doet jouw hond met een Churpi. Uit de reacties blijkt wel dat het per hond verschilt maar ook per keer kan verschillen. De antwoorden zijn:

Lonneke van Plint: “Ik had Plint eerst een vrij platte gegeven, daar deed ze een week of 3 mee. Daarna 1 maat groter, vrij vierkant, en daar ligt nu na 2 maanden ofzo nog een stuk van. Maar ze blijft hem wel interessant vinden!”

Carlijn van Bumper & Fender: Ik zoek voor Bumper en Fender Churpi’s op newfy formaat, meeste maat L past nog steeds in een keer in hun bek. Halfuurtje is het weg.

Mila van Kaylo en Tika: “Ze krijgen hier wel eens de grootste maat. Vinden ze erg lekker maar vind ze wel duur. Kaylo heeft hem in 45 min echt wel weg. Tika wisselt erg per churpi. Soms kauwt ze elke dag heel eventjes. Soms moet het in een keer op en dan is hij binnen een uur op.”

Manna van Aiki en Suki: “Ik geef ze, hier doen ze er best lang mee, moet wel zeggen dat ik altijd een maat groter pak voor ze. En het laatste stukje doe ik altijd poffen in de magnetron

Michelle van Jolie & Jaeda: “Ja! Nu al zo’n 3 jaar altijd Churpi’s in huis voor Jolie en Jaeda. Ze zijn duur, vooral als je meerdere honden hebt 😜 Maar ik vind het, het geld zeker waard. In het begin waren ze binnen een week op, nu doen ze er gemiddeld een maand mee omdat ze er niet meer elke dag aan knabbelen. Ik vind het een fijn kauwproduct dus hoelang (of kort) ze ermee doen, vind ik niet interessant.”

Heb jij al eens een Churpi voor jouw hond geprobeerd? Of wist je voor deze blog nog niet wat een Churpi was?

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel