Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Wat eet jouw hond?

13 May
x
Wat is dit?

Een veelbesproken onderwerp en een vraag die je veel voorbij ziet komen op Facebook groepen over honden, is wat eet jouw hond? Alsof er één soort hondenvoeding is die iedere hond past. Toch zijn wij ook wel nieuwsgierig wat de honden van onze bloggers eten en waarom ze juist voor deze voeding hebben gekozen.

LEESTIP: De juiste hondenvoeding


Jewel eet hondenbrokken

Jewel is bij haar fokker afgespeend met een brokkenpap en vervolgens overgestapt op brokken. In de overstap van brokkenpap naar brokken hebben ze een switch gemaakt van Royal Canin naar Carocroc. Ik heb het gevoel dat ze hierdoor niet helemaal goed is afgespeend. Dus heb ik een stapje terug gedaan, de brokken genomen waarmee ze waren begonnen en heb ik het weer terug opgebouwd naar gewone brokken. Hier reageerde ze voor mijn gevoel beter op. Maar uiteindelijk raakte ze uitgekeken op de brokken van Royal Canin en heb ik daarna nog verschillende switches gemaakt. We hebben ook vers vlees geprobeerd van Rodi, maar daar reageerde ze qua ontlasting niet goed op. En zo zijn we langzaam overgestapt naar de brokken die ze nu heeft.

Jewel eet Canex brokken

Brokken op basis van zalm

Momenteel krijgt ze een brok op basis van zalm. Iets waar ik vanaf het begin al naar toe wilde, maar moeilijk vond om hierin de zo goed mogelijke keuze te maken. Je wilt graag een fijne brok geven, maar het moet voor mij ook betaalbaar blijven. De cockers van mijn ouders hebben altijd zalm/rijst van Pro Plan gehad en daar reageerde ze super op, maar ik vond er toen geen zalm/rijst voor grote honden. Gelukkig heb ik een ander merk, Canex Adult Vis en Rijst Maxi, gevonden dat er wel aan voldoet en ik ben er tot op heden heel tevreden over. Haar ontlasting is prima, haar vacht ziet er goed uit en meestal heeft ze ook genoeg met de hoeveelheid die ze krijgt.

Eten naar behoefte

Ik geef haar ’s ochtends en ’s avonds na de wandeling een bak brokken en daar kan ze dan zo lang over doen als ze wilt. Als de bak van ’s ochtends er nog staat krijgt ze die ’s avonds. Als ze besluit deze ’s avonds op te eten en ze heeft daarna nog honger krijgt ze portie die ze nog moest krijgen. En zo doe ik dat ook met de avond. Als deze er ’s ochtends nog staat en ze eet hem na de wandeling op en ze heeft nog honger, dan krijgt ze nog een portie bij. Ze eet eigenlijk een beetje naar haar eigen behoefte en dat werkt voor ons prima!


Sennah eet alles

Sennah is een echte lekkerbek! Koek, snacks of voer. Eigenlijk gaat alles er wel in. Als pup zat Sennah op brokken. De brokken die hij als pup in het nest kreeg heeft hij de eerste weken thuis ook gekregen. Sennah poepte hier alleen ontzettend veel van! Wij hadden vooraf al gekozen om Sennah uiteindelijk op vlees te zetten. Toen bleek dat Sennah zoveel ontlasting had door de slechtere kwaliteit brok en hij oud genoeg was zijn we overgestapt. Sinds die tijd krijgt Sennah Duck Uitmuntend Compleet. Dit zijn plakken vlees van 100 gram. Aan de hand van het lichaamsgewicht bepaal je het aantal plakken dat de hond krijgt. Op dit moment zit Sennah op 5 plakken voer. 3 in de ochtend, 2 in de avond.

voerbak van Sennah met Duck hondenvoeding

Duck natuurvoeding

Sennah doet het heel goed op Duck en ik zelf vind dit type voer heel fijn werken! Ik haal de Duck bij onze dierenwinkel in dozen met 8 verpakkingen, deze gaan in onze vriezer. Ik ontdooi per 2 dagen 1 verpakking (10 plakken) in een bak in de koelkast. Hier  haal ik per dag porties uit, die gaan weer per 2 of 3 in een kleiner bakje. Als Sennah bijna gaat eten zetten we het kleine bakje op het aanrecht zodat het wat op kamertemperatuur kan komen. Als Sennah gaat eten doe ik de plakken Duck in zijn voerbak. Ik roer/prak dan de plakken wat los met een vork. Uiteraard is deze vork alleen voor Sennah! Daarna gaat de bak voer op de knoeimat en kan Sennah eten!


Bumper & Fender eten Renske

Wij eten elke dag Renske Natuurlijke diervoeding. Bumper eet de geperste brok van de Mighty Omega Plus lijn Eend & Kalkoen smaak en Fender eet de super premium krokante lam brok. In de avond meng ik graag een stoommaaltijd door hun brokken heen, gewoon omdat ze het zo lekker vinden. De stoommaaltijden wissel ik mee van smaak, eigenlijk krijgen ze vrijwel elke dag een andere smaak. Zo kunnen we toch lekker afwisselen.

Supplementen

Qua supplementen gebruik ik de Golddust van Renske Natuurlijke diervoeding. Momenteel gaan we de nieuwe Renske Golddust variant speciaal voor ogen & oren proberen. Dit omdat Fender vaker last heeft van oorontstekingen. Hiermee willen we kijken of hij minder last gaat krijgen. Tot nu heeft hij de huid & vacht variant gekregen en deze waren wij zeer tevreden over.

Werken voor het eten

Omdat Fender nogal een schrokop is, laat ik ze graag werken voor hun eten. We hebben een aantal verschillende anti-schrokbakken maar ook de PAWfeeder met PAWpad, een Lickimat, Kong extreme en de Toppl. Zo blijft eten elke dag leuk en kan ik ook makkelijk afwisselen.

Slabbetjes

Bumper en Fender hebben vaak tijdens het eten, behalve bij enkel brok, een slab om. Die dikke vacht is natuurlijk super lekker om mee te knuffelen maar helaas blijven er ook heerlijke voerresten makkelijk inzitten, mix dat met een beetje kwijl en geloof me.. je wilt het niet ruiken. Van de slabbetjes hebben ze geen last en ze komen ze al snel omdoen als ze vlees of een kauwsnack krijgen. En een grote plus is dat ze er natuurlijk super schattig uit zien!

Hondensnacks

Hier krijgen ze als snackjes of de snacks van Renske, met name de gezonde beloningshartjes. Deze vind ik ideaal om mee te trainen, een mooi formaat en toch makkelijk mee te nemen. Andere snacks wat ze hier krijgen zijn gedroogde snacks, denk hierbij aan: konijnenoren, geelhaar, lamsoren, kophuid van hert, paard of rund, paardenlong en Fenders favoriet kippenvleugeltjes. Zo houden ze hun tandjes mooi schoon, ze krijgen geen overdaad binnen aan geur-, kleur- en smaakstoffen en het is zonder chemicaliën.

De jongens blijven glanzend in hun zachte vachtjes en netjes op gewicht. Plus ze eten het graag dus wij zijn tevreden! ☺️


Skye moest aankomen

Skye is natuurlijk een labrador x golden retriever kruising. Als je hoort labrador, denk je al vrij snel: kijk je uit dat ze niet te dik wordt? Bij Skye ligt dat net even anders. Skye is nu 1 jaar en 5 maanden en vanaf pups af aan groeit ze wel goed, maar komt ze niet heel gemakkelijk aan. Skye is nu 25 kg en wij moeten erg ons best doen om dit voor elkaar te krijgen.

We hebben echt in de tijd al het een en ander geprobeerd. We gingen van puppy Prins voer, naar Riverwood. Van Riverwood ging ze onwijs vieze scheten laten, dus gingen we over op Edgard & Cooper. Op aanraden hebben we toen eens Carnis geprobeerd, omdat ik zoveel van Edgard & Cooper moest voeren, aangezien ze niet aan kwam. Bleek Carnis geen goede match want binnen een paar weken vlogen de kilo’s eraf, snel weer gestopt dus! Nog even met de dierenarts overleg gehad, maar uiteindelijk toch weer teruggegaan naar Edgard & Cooper. Waar ze het toch wel hartstikke goed op doet. Ze kwam weer aan, is nu weer haar mooie 25 kg.

Waarom Edgard & Cooper?

Omdat hier geen toevoegingen bij zitten die zij niet nodig heeft. Het is graanvrij en denkt mee met het milieu. Wij zullen niet meer van Edgard & Cooper afstappen. En Skye, die is daar alleen maar heel blij mee, want die vind het heerlijk!

Hoe eet Skye?

Skye eet wel uit haar Slow Feeder bak, want het blijft dan toch weer wel een labrador. En anders heeft mevrouw het binnen 2 minuten op. Ondanks dat ze de Slow Feeders ook heel goed snapt. Maar als zij het uit een gewone bak eet, is de kans groot dat ze zo snel eet dat het vervolgens na een paar minuten allemaal weer uit haar maag ligt. In het filmpje eet Skye uit de Slow Bowl van Outward Hound.


Nuka en River eten rauw

Nuka en River staan sinds een tijdje beiden op volledig rauwe voeding. Voorheen kregen ze nog een afwisseling van KVV en geperste brokken van Darf, maar daar zijn we van af gestapt. River haalde vaak niet genoeg voedingsstoffen uit brokken, waardoor ik haar heel veel moest voeren voordat ze genoeg binnen kreeg. Nuka staat al twee jaar lang op KVV voor vijf dagen in de week. Nuka wilde simpelweg niet dag in – dag uit brokken eten. Ik heb verschillende brokken geprobeerd, maar niks werkte. Na een hoop gedoe heb ik besloten om wat rollen KVV te bestellen, met succes! Deze gingen er super goed in.

Wil je KVV online bestellen en laten thuisbezorgen? Dat kan bijvoorbeeld via

KVV en BARF

Doordat Nuka alleen rauw wilde eten, ben ik me steeds meer gaan verdiepen in het geven van rauwe voeding aan je hond. Wat heeft een hond nodig? Waarom heeft hij dat nodig? Hoeveel heeft hij nodig? Door veel onderzoek te doen, kwam ik hier steeds meer over te weten. Niet alleen KVV, maar ook Barf leek me erg interessant, omdat je hierbij zelf volledig de voeding voor je hond samen gaat stellen. Tot kort vond ik dit wat lastig, maar ik vond iemand die me hier veel over kon uitleggen waardoor ik het helemaal snapte. Door de verschillende behoeftes van Nuka en River te bepalen, heb ik samen met haar een voedingsschema opgesteld. Nuka en River krijgen nu vijf dagen in de week KVV en twee dagen in de week Barf. De KVV bestaat uit verschillende merken. De twee merken die ik het meeste geef zijn Kivo en Kiezebrink. Beiden hebben prima KVV en niet te vergeten, de honden vinden het ook heel erg lekker. Ik geef Nuka en River dus vijf dagen in de week KVV. Vier dagen hiervan bestaan uit één vleessoort, zoals konijn, rund, eend, kip of vis. De andere dag bestaat uit meerdere vleessoorten in één rol, zoals de 5-Diersoortenmix van Kivo. Dit voor de balans in de maaltijden.

River eet BARF

Zelf menu’s samenstellen

De twee dagen BARF zijn volledig zelf samengestelde menu’s. Mijn menu’s bevatten 70% vlees, 10% bot, 5% lever, 5% andere organen en 10% groenten, fruit en zaden. Mijn voorkeur heeft 5 verschillende diersoorten in een maaltijd. Zo geef ik bijvoorbeeld kippennekken, lever en hartjes, konijnenoren en nieren, hertenvlees, rundvlees en sprotjes. Alles aangepast aan de hoeveelheid vlees, bot, lever en orgaan dat ze nodig hebben. Voor de hoeveelheid groenten, fruit en zaden dat ze nodig hebben, maak ik zelf blends die ik invries in porties. Elke portie is voor een dag en laat ik de dag ervoor ontdooien in de koelkast. Deze blends kunnen verschillende soorten groenten, fruit en zaden hebben. Het is vaak leuk voor je honden (en voor jezelf 😉) om verschillende soorten blends te maken. Zo maak ik er bijvoorbeeld een van groene groenten en een van paarse groenten. Je kan met BARF heel veel kanten op, maar is niet iets om zomaar even te gaan doen. Door de hulp die ik kreeg weet ik dat Nuka en River krijgen wat ze nodig hebben en waarom ze dat allemaal nodig hebben.

Zoek jij zelf ook tips voor het samenstellen van een BARF menu? Op Barfplaats kun je heel veel informatie vinden. In het boek ‘rauwe voeding voor honden’ krijg je ook alle tools en tips om zelf een BARF menu voor jouw hond samen te kunnen stellen.

Lekker en gezond

De keuze voor rauwe voeding heb ik deels te danken aan Nuka die geen brokken wil eten, maar ik vind het zelf ook heel erg interessant. Zelf wil ik weten wat ik mijn honden voer en zorg ik ervoor dat er zo min voedingsstoffen verloren gaan. Ik merk aan Nuka en River dat ze nu goede voeding krijgen. Hun vacht en huid zien er super goed uit. Maar ook hun tanden blijven heel schoon doordat ze veel moeten kauwen en er vrij weinig blijft plakken op de tanden. Lekker én gezond dus!


Dat waren een aantal van onze bloggers die je vertelden wat hun hond eet, maar wat eet jouw hond eigenlijk? Waarom heb jij juist voor die voeding gekozen?

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel
Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs Geef koekje! x

Getest: handgemaakte leren tuigjes van Meola Leather Dogs

7 November Door: Redactie

Onze hondenbloggers delen graag hun ervaring graag met je! Zo kun je op The Dog Pen alles lezen over de belevenissen van de hond(en) van de verschillende bloggers. Daarnaast ...

Lees het hele artikel